De LaNoReC studie is een onderzoek naar de behandeling voor patiënten met endeldarmkanker, bij wie vergrote lymfeklieren zijn gevonden die buiten het gebied liggen van de standaard endeldarmoperatie (zogenaamde laterale lymfeklieren). Deze vergrote laterale lymfeklieren geven een verhoogd risico op plaatselijke terugkeer van de endeldarmkanker, tussen de 15-20%.
Onderzocht wordt of behandeling van deze laterale klieren na training van alle betrokken zorgverleners een kleiner risico geeft op terugkeer van de endeldarmkanker. Deze behandeling bestaat uit voorbehandeling met bestraling en eventueel chemotherapie. Daarna wordt een uitgebreidere operatie aangeboden waarbij de laterale lymfeklieren worden verwijderd.
In Nederland is er nog onvoldoende aandacht en geen standaard behandeling voor vergrote laterale klieren. Voor dit onderzoek zijn de betrokken zorgverleners getraind op de beoordeling en de standaard behandeling van laterale klieren. Door het trainen van alle betrokken zorgverleners wordt verwacht dat deze klieren vaker worden ontdekt, zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.
De voorbehandeling bestaat uit bestraling en eventueel chemotherapie. Hiermee worden de tumor en de klieren kleiner gemaakt. Deze behandeling is standaard, maar door de training van radiotherapeuten is er extra aandacht voor het bestralen van de vergrote laterale lymfeklieren. Alle patiënten met vergrote lymfeklieren, krijgen het advies om tijdens de endeldarmoperatie deze lymfeklieren te verwijderen door een getrainde chirurg. In het operatiegebied lopen zenuwen die de blaas en geslachtsorganen aansturen. Tijdens de operatie wordt extra opgelet om te voorkomen dat deze zenuwen beschadigd worden.
In deze studie wordt de kwaliteit van leven van de deelnemende patiënten onderzocht door middel van vragenlijsten. Deze vragenlijsten worden afgenomen voor de behandeling, na 6 maanden, na 1 jaar en na 3 jaar. Ook is er extra aandacht voor de aanwezigheid van problemen met plassen en seksuele stoornissen.
Het doel van deze studie is het risico op terugkeer van de endeldarmkanker door het verbeteren van de diagnostiek en de voorbehandeling, samen met een uitgebreidere operatie, te verlagen naar minder dan 6%.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Geschiktheidsonderzoek:
De behandelend arts bepaalt of de patiënt geschikt is voor deelname aan dit onderzoek. De eerder gemaakte MRI-beelden worden opnieuw beoordeeld door een expert team om zeker te zijn dat de patiënt geschikt is voor dit onderzoek en dat de behandeling juist wordt uitgevoerd.
Behandeling:
Bezoeken en metingen:
De behandeling wordt gestopt als
Door de standaard bestraling en door de standaard endeldarmoperatie kan er al enige schade ontstaan aan de zenuwen in het kleine bekken. Dit kan tot tijdelijke klachten leiden, zoals het moeilijk legen van de blaas, of moeilijk ophouden van de ontlasting als er geen blijvend stoma is. Bij mannen worden ook weleens erectieproblemen gemeld en bij vrouwen vaginale droogheid. Soms zijn deze klachten blijvend. Met de operatie met verwijdering van de laterale lymfeklieren is het mogelijk dat er meer van deze klachten kunnen ontstaan. Deze studie is er specifiek op gericht om dit nog beter te onderzoeken.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC, locatie VUmc, AMSTERDAM
Deze studie is niet-WMO plichtig
Nederlandse titel:
LaNoReC studie: laterale lymfklier recidief van het rectumcarcinoom
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.