Onderzoek naar het voorkómen van obstipatie bij patiënten met gevorderde kanker die vanwege pijn gaan starten met sterke pijnstillers (bijvoorbeeld morfine). De werking van twee laxeermiddelen in het voorkomen vanobstipatie (harde ontlasting) door gebruik van de pijnstilling wordt onderzocht.
In dit onderzoek worden twee laxeermiddelen met elkaar vergeleken om obstipatie te voorkomen bij patiënten met gevorderde kanker die starten met sterke pijnstillers zoals morfine (opioïden genaamd). Bij debehandeling van pijn bij patiënten met kanker wordt vaak gebruik gemaakt van opioïden. Een belangrijke bijwerking van opioïden is obstipatie (harde ontlasting). Om dat te voorkomen, wordt bij de start van opioïden een laxeermiddel voorgeschreven. Macrogol/elektrolyten en magnesiumhydroxide zijn twee veel voorgeschreven laxeermiddelen. Het is nooit goed onderzocht welk middel het beste werkt, de minste bijwerkingen heeft en het best wordt verdragen door patiënten.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Stap 1: Geschiktheidsonderzoek
De onderzoeker gaat na of de patiënt
Stap 2: Behandeling
Alle deelnemende patiënten worden 2 weken behandeld met één van de twee laxeermiddelen.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep zitten.
Groep 1:
De mensen in deze groep 1 krijgen macrogol/elektrolyten. De startdosering is 1 zakje per dag, dat wordt opgelost in water. Zo nodig wordt de dosering opgehoogd naar 2 zakjes per dag. De behandeling wordt vergoed door uw ziektekostenverzekering vanuit de basisverzekering, maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico.
Groep 2:
De mensen in deze groep krijgen magnesiumhydroxide. De startdosering is 3 keer per dag 1 tablet. Zo nodig wordt de dosering opgehoogd naar 3 keer per dag 2 tabletten.
De kosten van deze behandeling bedragen ongeveer drie euro voor 2 weken (de duur van het onderzoek) en worden niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. De patiënt krijgt hiervoor vanuit het onderzoek een volledige vergoeding.
Stap 3: Onderzoeken en metingen
De behandeling wordt gestopt als
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC - Locatie VUmc
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel:
‘Voorkomen van obstipatie als gevolg van gebruik van morfine-achtige pijnstillers bij patiënten met pijn bij uitgezaaide of lokaal uitgebreide kanker’
Kijk op omamastudie voor nog meer patiënten-informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.