Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor, ook genoemd glioblastoom (een graad 4 glioom), welke niet met een operatie kan worden verwijderd. Deze nieuwe behandeling bestaat uit stereotactische laserablatie (SLA therapie, ook wel LITT therapie genoemd) bovenop de huidige nabehandeling.
Deze studie onderzoekt of stereotactische laserablatie (SLA therapie, ook wel LITT therapie genoemd) samen met de huidige nabehandeling effectiever is dan alleen een biopsie in combinatie met de huidige nabehandeling zonder dat dit leidt tot mindere kwaliteit van leven.
Toelichting:
SLA is een minimaal invasie techniek waarbij laser licht wordt gebruikt om de tumor van binnenuit de verhitten en weg te branden. De procedure vindt plaats onder MRI toezicht om schade aan het omliggende weefsel te voorkomen.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Stap 1: Geschiktheidsonderzoek
Eerst wordt bepaald of de patiënt kan meedoen aan deze studie. Dat wordt bepaald op basis van de huidige conditie en de kenmerken van de tumor op de MRI.
Stap 2: de behandeling
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens de behandeling in welke groep ze zitten.
Groep 1.
De patiënten in deze groep krijgen een biopsie en SLA in dezelfde behandeling, gevolgd door de standaard nabehandeling (meestal chemotherapie en/of radiotherapie).
Groep 2.
De patiënten in deze groep krijgen de standaardbehandeling. Deze bestaat uit een biopsie, gevolgd door de standaard nabehandeling (meestal chemotherapie en/of radiotherapie).
Deelnemers die in groep 1 ingeloot worden gaan voor de biopsie en SLA naar het Radboudumc in Nijmegen of het UMCU in Utrecht. Voor alle overige zorg (chemotherapie en/of radiotherapie en overige controles) blijven zij onder behandeling in hun eigen ziekenhuis.
Deelnemers in groep 2 krijgen zowel het biopt als de volledige nabehandeling in hun eigen centrum.
Stap 3: onderzoeken en metingen
Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 30 minuten per keer.
De behandeling wordt gestopt als
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Radboudumc, Nijmegen
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel:
MR-geleide LITT-therapie bij patiënten met primair irresectabel glioblastoom: een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie
Kijk op EMITT-studie voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.