Patiënten waarbij de alvleesklierkop wordt verwijderd, ontvangen alleen antibiotica tijdens de operatie in de meeste ziekenhuizen in Nederland. Dit wordt vergeleken met vijf dagen antibiotica na de operatie.
Deze studie onderzoekt de toegevoegde waarde van vijf dagen antibiotica na een alvleesklieroperatie met als doel het verlagen van de kans op infecties na de operatie.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Geschiktheidsonderzoek:
Er wordt onderzoek gedaan of de patiënt geschikt is voor de behandeling.
Hiervoor wordt een aantal onderzoeken verricht.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn gering en van voorbijgaande aard.
Er worden geen aanvullende onderzoeken gedaan. Dit onderzoek kost de patiënt geen extra tijd.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Het onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel:
De toegevoegde waarde van vijf dagen antibiotica na een alvleesklieroperatie met als doel het verlagen van de kans op infecties na de operatie.
Extra informatie
Kijk op DPCG SPARROW voor nog meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.