Patiënten met een dMMR maagkanker of slokdarmkanker worden behandeld met twee chemokuren gevolgd door immuuntherapie. Er wordt onderzocht wat de invloed is van chemotherapie gevolgd door immuuntherapie op de tegen de tumor gerichte afweerreactie. Daarbij wordt gekeken of de combinatie van deze behandelingen beter werkt dan enkel chemotherapie.
Het doel van dit onderzoek is te onderzoeken wat het effect is van een behandeling met twee chemokuren gevolgd door immuuntherapie op de tegen de tumor gerichte afweerreactie. Hiervoor bepalen we een afweer stimulerend kenmerk, ook wel een marker genoemd, en het aantal afweercellen van een bepaald type dat zich in en rondom de tumor bevindt.
Daarnaast wordt gekeken of de tumor kleiner wordt, hoe de kwaliteit van leven van de patiënt is en hoe de ervaren bijwerkingen zijn. Dit wordt vergeleken met patiënten die een standaardbehandeling krijgen.
De volgende combinatie wordt onderzocht:
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De behandeling duurt minimaal 14 weken met een maximum behandelduur van 110 weken. De follow-up zal tot 5 jaar na start van de behandeling doorgaan.
Geschiktheidsonderzoek
Er wordt onderzoek gedaan of de patiënt geschikt is voor de behandeling.
Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht.
Behandeling
Patiënten worden tweemaal drie weken behandeld met CapOx (chemotherapie), waarna de patiënt wordt behandeld met retifanlimab (immuuntherapie) voor cycli van vier weken tot maximaal 2 jaar.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Voor het onderzoek komt de patiënt vaker naar het ziekenhuis. Er worden aanvullende onderzoeken gedaan, die soms voor extra ongemak kunnen zorgen. De extra bezoeken kost de patiënt extra tijd. Daarnaast vult de patiënt vragenlijst(en) in.
De arts bespreekt de extra belasting met de patiënt voordat de behandeling gestart wordt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Anti-PD-1, Capecitabine en Oxaliplatin voor de eerstelijnsbehandeling van dMMR slokdarm/maagkanker (AuspiCiOus-dMMR): een proof-of-principle studie
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.