Onderzoek om veranderingen in de manier waarop hersencellen met elkaar communiceren in beeld te brengen. Onderzocht wordt welke invloed een hersentumor heeft op de communicatie tussen de verschillende hersengebieden.
De aanwezigheid van een hersentumor leidt hoogstwaarschijnlijk tot veranderingen in de manier waarop hersencellen met elkaar communiceren. Er wordt verwacht deze veranderingen met verschillende moderne onderzoeksmethoden in de hersenen te kunnen zien, niet alleen direct in de omgeving van de tumor, maar ook in gebieden die op enige afstand ervan liggen. Met dit onderzoek worden op verschillende manieren communicatie tussen hersengebieden in kaart gebracht. Dit om zo beter te begrijpen wat de invloed van een tumor is op de hersenen. Bijvoorbeeld welke invloed een hersentumor heeft op cognitieve symptomen (zoals problemen met het geheugen, aandacht en concentratie). Maar ook de invloed op het vermogen snel en juist te reageren op veranderingen in de omgeving kan moeilijk zijn.
Het kan zijn dat de patiënt voor de behandeling een operatie ondergaat om te hersentumor te laten verwijderen. Met het uitgenomen hersenweefsel dat overblijft na weefseldiagnose kan door middel van microscopie de cellen in en rondom de tumor verder worden onderzocht. Hierdoor hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe de tumorcellen de verandering in communicatie in de hersenen zou kunnen beïnvloeden.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Voor dit onderzoek wordt bij de patiënt drie verschillende onderzoeken gedaan:
Het onderzoek wordt gestopt als
Niet van toepassing.
Het bezoek in de polikliniek wordt één keer langer voor de patiënt of hij/zij bezoekt één keer extra de polikliniek. Deelname duurt een ochtend of een middag.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Multimodale beeldvorming en cognitief functioneren in glioom patiënten.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.