Het voortzetten van dezelfde medicijnen na lokale behandeling van een beperkt
aantal progressieve uitzaaiingen (oligoprogressie) bij uitgezaaide borstkanker.
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe lang de ziekte stabiel blijft als we de 1-2 groeiende uitzaaiing(en) lokaal behandelen door deze te verwijderen, te bestralen of te verhitten, terwijl we de behandeling met de huidige medicijnen (anti-hormonale therapie, chemotherapie, doelgerichte therapie en/of immuuntherapie) voortzetten.
Bij mensen met uitgezaaide borstkanker doet zich soms de situatie voor dat de ziekte op scans stabiel lijkt te zijn, tot het moment dat één of twee uitzaaiingen gaan groeien, terwijl de andere uitzaaiingen gelijk blijven of afnemen in grootte. In de huidige praktijk is het zo dat we dan stoppen met de medicijnen die u op dat moment krijgt, en zoeken naar een ander medicijn dat
de groei van de uitzaaiingen verder remt.
Als er maar één of twee uitzaaiingen groeien betekent het dat deze niet langer gevoelig is/zijn voor de medicijnen die u op dat moment krijgt. Omdat de andere uitzaaiingen nog wel gevoelig zijn voor de medicijnen is het mogelijk effectiever en voor u prettiger om niet te wisselen van medicijn, maar de groeiende uitzaaiing(en) lokaal te behandelen.
Als u meedoet, kan de lokale behandeling bijvoorbeeld plaatsvinden door de uitzaaiing(en) te bestralen, sterk te verhitten, of door de uitzaaiing(en) met een chirurgische ingreep weg te halen.
We maken alleen gebruik van behandelmethoden waar veel ervaring mee is.. De behandeling met uw huidige medicijnen wordt dan voortgezet.
Het onderzoeksdoel is onderzoeken of het effectief is om deze benadering te volgen (u blijft uw medicijnen gebruiken, en we behandelen de groeiende uitzaaiing lokaal).
Behandeling wordt gestopt als:
Meedoen aan het onderzoek kost u extra tijd vanwege het invullen van de vragenlijst.
Extra:
Als u meedoet met het extra, niet verplichte, onderzoek, worden er een aantal buisjes extra bloed afgenomen. Dit is 10 milliliter extra elke drie maanden. U hoeft daarvoor geen extra prik, want het gaat samen met de andere, gebruikelijke, bloedafnames.
Als u toestemming geeft voor het extra, niet verplichte, weefselonderzoek (biopsieën) dan zijn er risico’s verbonden aan de afname van het weefsel en kan de afname pijnlijk zijn.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
NKI-AVL, Amsterdam
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch‐ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Voortzetten van dezelfde medicijnen na lokale behandeling van een beperkt aantal
progressieve uitzaaiingen bij uitgezaaide borstkanker (de COSMO-studie).
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.