FAPI for CUP-studie (Primaire Tumor Onbekend (PTO))

  • Open sinds 12-07-2024

Onderzoek naar een nieuwe methode om de primaire tumor op te sporen met een PET-CT-scan waarbij een nieuwe tumorzoekende stof (F-FAPI) wordt gebruikt.

Doel onderzoek

Patiënten met de diagnose Primaire Tumor Onbekend (PTO) hebben uitzaaiingen waarbij na vele onderzoeken de primaire tumor niet kan worden gevonden. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de patiënten met PTO geen behandeling krijgt, mede omdat niet bekend is wat er behandeld moet worden. De overlevingskansen zijn hierdoor somber. Het doel van dit onderzoek is om de oorsprong van de uitzaaiingen, oftewel de primaire tumor, op te sporen bij patiënten met PTO. Door de primaire tumor op te sporen is er meer kans op een gerichte behandeling en daarmee verbetering van de overleving.

Bij een PET-CT onderzoek wordt er gebruik gemaakt van een ‘tumorzoekende stof’, ook wel een tracer genoemd. In dit onderzoek wordt gekeken of een PET-CT scan met de nieuwe tracer ‘fluor-18 FAPI (F-FAPI)’ de primaire tumor kan opsporen. F-FAPI bindt aan een eiwit (FAP) dat specifiek voorkomt in het steunweefsel van kwaadaardige tumoren. Met behulp van een PET-CT scan kunnen we de tracer F-FAPI in beeld brengen. De verwachting is dat met deze tracer bij een aanzienlijk deel (minstens 15%) van de patiënten met PTO de primaire tumor gevonden kan worden.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
• Patiënten met de diagnose PTO (Primaire Tumor Onbekend).
• Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
• Patiënten hebben een PET-CT gehad met de standaard gebruikte tumorzoekende stof FDG.

Behandeling

Geschiktheidsonderzoek:
Er wordt eerst onderzoek gedaan of de patiënt geschikt is voor deelname aan de studie.

Tijdens de studie krijgt de patiënt middels een infuus de radioactieve stof F-FAPI toegediend. Ongeveer 60 minuten na toediening volgt de PET-CT scan. De scanbeelden worden beoordeeld door een getrainde radioloog. Eventuele bevindingen met begeleidend advies worden aan de behandeld arts doorgegeven. De behandelend arts bepaalt het verdere beleid.

De onderzoekers zullen maximaal 6 maanden na het F-FAPI PET-CT onderzoek aanvullende informatie opvragen bij de behandeld arts om na te gaan of het F-FAPI PET-CT onderzoek de tumor terecht wel of niet heeft opgespoord.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten van het gebruik van de nieuwe tumorzoekende stof.

Extra belasting voor patiënt

De patiënt ondergaat alleen één extra PET-CT scan, mogelijk in een ander ziekenhuis dan het eigen ziekenhuis. Eventuele behandeling volgt in het eigen ziekenhuis of in het ‘scanziekenhuis’.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Radboudumc
  • Erasmus MC

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

[18F]F-FAPI PET-CT to Identify Carcinoma of Unknown Primary origin

Kankersoort

  • onderzoeken voor meerdere groepen kankerpatiënten

Fase trial

II/III

Maximaal aantal patiënten

50

Initiatiefnemers

Erasmus MC, ROTTERDAM

Coördinatoren

Drs. E. Droogers, MD, Erasmus MC, ROTTERDAM

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
F-FAPI PET-CT voor de identificatie van onbekende primaire tumoren

Datum laatste controle

21-10-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.