Patiënten met essentiële trombocytemie (ET) worden in deze studie behandeld met Bomedemstat. Dit is een nieuw middel voor de behandeling van essentiële trombocytemie (ET). Dit onderzoeksmiddel wordt vergeleken met de standaardbehandeling (anagrelide, busulfan, interferon of ruxolitinib) die momenteel gegeven wordt voor ET. Patiënten die meedoen aan deze studie zijn eerder behandeld met hydroxycarbamide.
Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe manieren om essentiële trombocytemie (ET) te behandelen. ET is een zeldzame aandoening van het beenmerg, waarbij het lichaam te veel bloedplaatjes aanmaakt. Bloedplaatjes zijn cellen die helpen bij het stollen van bloed. Sommige mensen met ET lopen een hoog risico (kans) dat ze bloedproppen in de aderen of slagaderen (trombose) krijgen of bloedingsproblemen krijgen (bloedneuzen, bloedend tandvlees, blauwe plekken).
Toelichting
Bomedemstat werkt door de werking van een eiwit in het lichaam te blokkeren dat het beenmerg helpt bloedcellen aan te maken.
Bomedemstat is een onderzoeksmiddel dat is ontwikkeld voor de behandeling van ET. Het doel van dit onderzoek is erachter te komen of bomedemstat beter werkt dan standaardbehandeling voor ET om:
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Stap 1: Screening
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling. Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.
Stap 2: de behandeling
Deel 1: ongeveer een jaar.
Deelnemers hebben een gelijke kans om ofwel bomedemstat of een standaardbehandeling te krijgen. Na 1 jaar beoordelen onderzoekers de gegevens op veiligheid en hoe goed de behandelingen hebben gewerkt.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze zitten.
Deelnemers krijgen één of beide behandelingen (één behandeling tegelijkertijd):
Deel 2: maximaal 2 jaar
Deelnemers blijven onder behandeling. Deelnemers die in deel 1 standaardbehandeling kregen, kunnen na goedkeuring van de onderzoeker overstappen op bomedemstat.
Tijdens het onderzoek moeten deelnemers beenmergbiopsieën, urine‐ en bloedonderzoeken, een hartonderzoek (dat een elektrocardiogram of hartfilmpje heet) en lichamelijke onderzoeken laten doen, en vragen over hun gezondheid beantwoorden. Deelnemers nemen maximaal 3 jaar deel aan dit onderzoek.
Stap 3: nacontrole
Nadat de patiënt gestopt is met het onderzoeksmiddel, begint de nacontrole. Dit duurt ongeveer 1 maand en de patiënt bezoekt het ziekenhuis ongeveer 1 keer.
Tijdens de nacontrole kan de patiënt gevraagd worden om een optioneel interview te doen over de kwaliteit van leven en ervaringen tijdens het onderzoek. Dit is vrijwillig.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
De arts bespreekt de extra belasting met de patiënt voordat de behandeling gestart wordt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Merck Sharp & Dohme (MSD), een dochteronderneming van Merck & Co., Inc.
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Trialregister (Engels): NCT06079879
Nederlandse titel:
Een gerandomiseerd, niet-geblindeerd, met een werkzaam middel vergelijkend medisch-wetenschappelijk fase 3-onderzoek ter evaluatie van de veiligheid en werkzaamheid van bomedemstat (MK-3543/IMG-7289) versus de beste beschikbare therapie (BBT) bij deelnemers met essentiële trombocytemie die niet afdoende respons hadden op hydroxycarbamide of dit niet konden verdragen.
Kijk op Merck MK 3543-006 voor meer informatie over de studie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.