GLOW - studie (Glioblastoom)

  • Open sinds 01-08-2023

Studie voor patiënten met een glioblastoom waarbij de tumor ondanks eerdere behandelingen teruggroeit. Op basis van tumor-DNA wordt in kaart gebracht of er andere behandelingsmogelijkheden geschikt zijn. Deze studie onderzoekt of in de toekomst patiënten met een recidief glioblastoom gerichter behandeld kunnen worden. Het is voor deelnemende patiënten niet te voorspellen of zij in aanmerking komen voor een andere behandeling.

Doel onderzoek

De GLOW-studie vindt plaats bij patiënten met een recidief glioblastoom (GBM). Bij GBM-patiënten bij wie de tumor na een eerdere behandeling teruggroeit, wordt het tumor-DNA door middel van Whole Genome Sequencing (WGS) in kaart gebracht. Het doel van de GLOW-studie is om met een complete DNA-analyse de mogelijke behandelopties in de recidiefsetting per patiënt te maximaliseren.

Glioblastomen zijn de meest voorkomende kwaadaardige primaire hersentumoren. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1.000 patiënten daarmee te maken. De vooruitzichten voor deze patiënten zijn zeer ongunstig: slechts ~17% is twee jaar later nog in leven. Ondanks uitgebreid onderzoek naar de biologie van deze tumoren is de behandeling ervan in de afgelopen 15 jaar nauwelijks veranderd. Zelfs na intensieve behandeling met chemotherapie en radiotherapie is de mediane overleving slechts 15 maanden na de eerste diagnose. Bovendien is het onvermijdelijk dat de tumor na behandeling weer terugkeert. Nieuwe behandelstrategieën zijn dus dringend nodig.

Uitleg video https://youtu.be/ih4UDB-x7HE

Een belangrijke organisatie die betrokken is bij dit onderzoek, is Hartwig Medical Foundation (Hartwig). Hartwig is een stichting en heeft geen winstoogmerk, die als doel heeft grootschalig DNA-onderzoek bij kanker mogelijk te maken en de resultaten daarvan aan patiënten beschikbaar te stellen ter ondersteuning van behandelkeuzes. Daarom wordt aan deelnemende patiënten gevraagd of hun data hergebruikt mag worden voor wetenschappelijk onderzoek door deze data op te slaan in de database van Hartwig.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met een glioblastoom. (IDH-wildtype) dat voor het eerst terugkeert na behandeling en waarvoor opnieuw een operatie is gepland.
  • Leeftijd minimaal 18 jaar.
  • De patiënt is in staat om en bereid tot het geven van schriftelijke toestemming.
  • Een conditie waarbij men minimaal in staat is voor zichzelf te zorgen.

Behandeling

Stap 1: Geschiktheid
De behandelend arts bespreekt met de patiënt dat deze in aanmerking komt voor opnieuw een operatie aan de hersentumor. Daarmee komt de patiënt in aanmerking voor deelname aan het onderzoek en hoeft de patient geen aanvullende onderzoeken te ondergaan om de geschiktheid hiervoor te beoordelen.

Stap 2: De operatie
De operatie wordt uitgevoerd volgens de standaard zorg. Deelname aan het onderzoek heeft hier dus geen invloed op. Voorafgaand aan de operatie zal een buisje bloed afgenomen worden.

Stap 3: Het weefselonderzoek
De analyse van het afgenomen tumorweefsel zal plaatsvinden bij de afdeling pathologie van het behandelend ziekenhuis om de diagnose te stellen. Hierna gaat het weefsel naar Hartwig, waar de DNA-analyse plaatsvindt. Een rapport hiervan zal in de meeste gevallen binnen tien werkdagen afgerond en terug zijn bij de behandelend arts. Deze zal dit vervolgens met de patiënt bespreken.

Bijwerkingen

Niet van toepassing

Extra belasting voor patiënt

  • Voor de studie wordt er voor de operatie een extra buisje bloed afgenomen.
  • Door deelname aan dit onderzoek kan de patiënt in ieder geval bijdragen aan de verbetering van de behandeling van toekomstige patiënten met deze ziekte. Als de analyse experimentele behandelmogelijkheden aan het licht brengt die mogelijk relevant zijn voor de patiënt, kan buiten de GLOW-studie om met de patiënt onderzocht worden of er een geschikt onderzoek met deze medicatie voor deze ziekte beschikbaar is. Helaas kan niet voorspeld worden of dit voor de patiënt persoonlijk het geval zal zijn. Het kan dus voorkomen dat deelname aan het onderzoek geen voordeel heeft voor de patiënt persoonlijk.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • Amsterdam Universitaire Medische Centra
  • Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / NKI
  • Maastricht UMC+
  • Erasmus MC
  • Medisch Spectrum Twente
  • Isala
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • UMC Utrecht
  • Radboudumc
  • Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis
  • HMC

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Glioblastoma targeted treatment option maximization by WGS (GLOW)

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • hersentumoren

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

235

Initiatiefnemers

Haaglanden Medisch Centrum (HMC)

Coördinatoren

Drs. Mark P van Opijnen, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Goedkeuring

Het onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
GLOW-studie: Het vergroten van mogelijkheden van gepersonaliseerde
behandeling bij terugkeer van een glioblastoom op basis van DNA-onderzoek van het tumorweefsel

Extra informatie
Kijk op Hartwig Medical Foundation GLOW studie voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

30-08-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.