Studie voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Naast de standaardbehandeling met chemotherapie krijgt de patiënt ook darolutamide tabletten. Er wordt verwacht dat deze behandeling beter werkt.
Deze studie heeft als doel de behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker te verbeteren. Patiënten worden behandeld met docetaxel en cabazitaxel chemotherapie. Een deel van de patiënten krijgt naast deze standaardbehandeling ook darolutamide tabletten.
Toelichting
Darolutamide tabletten remmen de werking van hormonen, zoals testosteron, die voor groei van prostaatkanker zorgen.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelname aan de studie duurt zo lang als de patiënt met chemotherapie wordt behandeld. Normaal is dit 30 weken, maar dit kan korter of langer zijn, afhankelijk van wat de behandelend arts het beste voor de patiënt acht.
Stap 1: Geschiktheid
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling. Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.
Stap 2: De behandeling
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze zitten.
Groep 1:
Patiënten krijgen de standaardbehandeling: docetaxel of cabazitaxel. De keuze voor docetaxel of cabazitaxel is gemaakt door de oncoloog en wordt bepaald door welke behandelingen de patiënt eerder heeft gehad.
Groep 2:
Patiënten krijgen de experimentele behandeling: docetaxel of cabazitaxel met darolutamide. Patiënten nemen elke dag, vanaf de start met de chemotherapie, vier tabletten darolutamide.
Stap 3: onderzoeken en metingen
Voor het onderzoek zullen aanvullende testen gedaan worden. Deze testen bestaan uit bloedafnames en extra CT en botscans. Sommige testen kunnen gecombineerd worden met de standaard afspraken in het ziekenhuis. Voor andere testen is het nodig dat de patiënt extra naar het ziekenhuis komt. Na de derde, zesde en tiende kuur chemotherapie wordt weer een CT-scan en botscan gemaakt en wordt er bloed afgenomen. Dit kan ook eerder zijn bij vroegtijdig staken van de chemotherapie, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende effect van de behandeling. Deze afweging is aan de behandelend arts.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Patiënten in groep twee krijgen een andere behandeling. Verder geldt voor alle patiënten die deelnemen aan dit onderzoek dat er vaker dan normaal een CT-scan gemaakt wordt en er vaker dan normaal een bloedafname gedaan wordt. Hierdoor kan het verloop van de ziekte extra goed gevolgd worden tijdens het onderzoek.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Erasmus MC
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Nederlandse titel:
Een gerandomiseerde fase II-studie van docetaxel of cabazitaxel met of zonder darolutamide bij mannen met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker.
Extra informatie
Kijk op DUOS voor nog meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.