Onderzoek naar het effect van een online beweegprogramma voor patiënten na de behandeling van kanker.
Veel mensen hebben na de behandeling van kanker last van allerlei klachten (zoals vermoeidheid, verminderd fysiek functioneren, angst, somberheid en neuropathie) en daardoor een verminderde kwaliteit van leven. Sporten kan helpen om deze klachten te verminderen.
De LION studie onderzoekt de effecten van een online beweegprogramma na de behandeling van kanker op deze klachten en op de kwaliteit van leven. In de LION studie wordt het beweegprogramma online begeleid en richt het zich specifiek op de klacht waar de patiënt het meeste last van heeft.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De LION studie duurt in totaal 9 maanden, waarvan 3 maanden deelname aan een online beweegprogramma.
Als de patiënt wil deelnemen, wordt er eerst besproken van welke klacht (vermoeidheid, verminderd fysiek functioneren, angst, somberheid of neuropathie) de patiënt het meeste last heeft. Dit is de hoofdklacht. Vervolgens wordt er geloot of de patiënt in de beweeggroep of in de controlegroep van start gaat.
Aan dit onderzoek doen twee groepen mee:
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in deze 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze zitten.
Het online beweegprogramma
De patiënt bezoekt twee- of driemaal het UMC Utrecht of het NKI voor metingen. Bij de start, na drie en na zes maanden (deze laatste is alleen van toepassing op de controlegroep). De metingen bestaan uit vragenlijsten, een bloedafname en sporttesten. Tussendoor en na negen maanden ontvangt de patiënt per mail vragenlijsten.
Deelname aan het programma is kosteloos.
Je kunt je aanmelden voor de studie door een mail te sturen naar lionstudie@umcutrecht.nl of telefonisch contact op te nemen: 06- 500 381 97
Niet van toepassing
Voor het onderzoek komt de patiënt twee- of driemaal naar het ziekenhuis. De extra bezoeken kost de patiënt tijd. Gedurende 12 weken gaat de patiënt drie keer per week 1 uur sporten. Daarnaast wordt de patiënt gevraagd de andere 4 dagen minimaal 30 minuten te sporten. Daarnaast vult de patiënt vragenlijst(en) in en houdt bewegingsgegevens bij in een App.
De arts bespreekt de extra belasting met de patiënt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
UMC Utrecht
Het onderzoek naar deze interventie is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel:
Het effect van een online beweegprogramma op kwaliteit van leven na de behandeling van kanker: de LION studie.
Extra informatie
Kijk op LION-RCT voor nog meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.