PAPBI-3 studie (Borstkanker)

  • Open sinds 12-04-2024

Wanneer de borstkanker of een voorstadium daarvan is teruggekeerd in dezelfde borst na een eerdere borstsparende behandeling (het weghalen van de tumor en daarna bestraling van de hele borst) wordt normaalgesproken de hele borst verwijderd (een borstamputatie). Hiervoor wordt gekozen omdat bij een tweede borstsparende behandeling teveel bijwerkingen verwacht worden.

Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het mogelijk is om opnieuw een borstsparende behandeling te doen bij patiënten met teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan, waardoor patiënten hun eigen borst kunnen behouden. Door gedeeltelijke borstbestraling wordt alleen het gebied met de tumor in de borst bestraald en blijft het gezonde borstweefsel vrij van straling. Normaal vindt bestraling van de borst plaats na de operatie. Eerder onderzoek in het NKI‐AVL toonde aan dat bij patiënten die voor het eerst voor borstkanker worden behandeld, gedeeltelijke borstbestraling voor een borstsparende
operatie geen ernstige bijwerkingen geeft en een goed uiterlijk resultaat van de borst laat zien. Dit is nog niet onderzocht bij patiënten met teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan. Ons onderzoek richt zich op de vraag of het opnieuw bestralen van een deel van de borst, gevolgd door opnieuw een borstsparende operatie, haalbaar is bij patiënten met teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan in dezelfde borst.

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe haalbaar en geschikt het opnieuw bestralen van een deel van de borst is bij proefpersonen met teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan in dezelfde borst. De borst zal daarbij gedeeltelijk worden bestraald en daarna zal de chirurg het deel van de borst waar de tumor in zit weghalen. Deze behandeling stelt patiënten in staat om hun eigen borst te behouden en resulteert mogelijk in een beter cosmetisch resultaat na afloop van de behandeling.

Per patiënt duurt het onderzoek ongeveer 4 maanden. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2,5 jaar.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • U bent 51 jaar of ouder.
  • U heeft teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan (DCIS) aan dezelfde zijde als uw eerste tumor.
  • U heeft geen uitzaaiingen in de lymfeklieren.
  • U heeft hormoongevoelige borstkanker.
  • U heeft HER2-negatieve of –positieve borstkanker.
  • U bent voor uw eerste keer borstkanker behandeld met een borstsparende operatie gevolgd door bestraling.
  • U bent meer dan 1 jaar vrij van ziekte geweest.
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.

Behandeling

Wat houdt deelname aan de studie in/ indeling groepen?

Deelname aan de studie houdt in dat patiënten na diagnose van teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan opnieuw een borstsparende behandeling krijgen, waarbij zij, voorafgaand aan de operatie, worden bestraald (in plaats van een borstamputatie).

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. De behandeltechnieken die wij tijdens dit onderzoek gebruiken worden beide al standaard toegepast in de dagelijkse praktijk. Bestraling van de borst kan zorgen voor roodheid, pijn en verlittekening van de borst. Een operatie van de borst kan een infectie, bloeding of ophoping van wondvocht veroorzaken. Het risico op deze bijwerking is niet verhoogd bij dit onderzoek ten opzichte van de standaard behandeling voor teruggekeerde borstkanker.

Extra belasting voor patiënt

Wanneer u deel neemt aan dit onderzoek moet u 8 keer vaker naar het ziekenhuis komen dan wanneer u de standaardbehandeling ondergaat (een borstamputatie). Onder deze extra bezoeken valt ook de bestraling die 5 achtereenvolgende dagen zal plaatsvinden. Daarbij wordt u gevraagd op twee verschillende momenten vragenlijsten in te vullen over uw kwaliteit van leven.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Antoni van Leeuwenhoek (AVL) / NKI

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

PAPBI-3: Preoperative Accelerated Partial Breast Irradiation in patients with locally recurrent or second primary breast cancer.

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

I/II

Maximaal aantal patiënten

31

Initiatiefnemers

Antoni van Leeuwenhoek (AVL), Amsterdam

Coördinatoren

Dr. A.N. Scholten, Dr. F.H. van Duijnhoven, Dr. I.M.C. van der Ploeg

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Register CCMO: NL85500.041.23

Trialregister (Engels):NCT06362616

Meer informatie

Nederlandse titel:
PAPBI-3 studie: onderzoek naar het opnieuw bestralen van de borst gevolgd door een tweede borstsparende operatie bij patiënten met teruggekeerde borstkanker of een voorstadium daarvan.

Datum laatste controle

19-07-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.