Patiënten met baarmoederslijmvlieskanker krijgen in deze studie het onderzoeksmiddel MK2870 of één van de twee standaard chemotherapieën. Patiënten zijn al eerder behandeld met chemotherapie en immunotherapie. Er wordt bekeken of het nieuwe middel de behandeling verbetert en of patiënten langer leven. Ook wordt onderzocht of patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren.
Deze studie onderzoekt hoe veilig het onderzoeksmiddel MK2870is in vergelijking met de twee standaard chemotherapieën (doxorubicine en paclitaxel). Met het onderzoeksmiddel wordt verwacht dat vooral de kankercellen worden behandeld en er minder schade is aan gezonde lichaamscellen. Uit eerdere onderzoeken bij andere soorten kanker blijkt dat deze behandeling kan helpen bij het langer remmen van de ziekte. Ook kan het minder vervelende bijwerkingen geven dan chemotherapie. In deze studie wordt onderzocht of dit voor baarmoederslijmvlieskanker ook zo is.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelname aan de studie duurt in totaal ongeveer 4 jaar.
Stap 1: Geschiktheidsonderzoek
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling.
Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.
Stap 2a: Behandeling
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze terechtkomen.
Stap 2b: bezoeken en metingen
Patiënten in groep 1 (onderzoeksmiddel) komen 1 keer in de 2 weken naar het ziekenhuis.
Voor patiënten in groep 2 die doxorubicine krijgen, is dat 1 keer in de 3 weken en voor patiënten die paclitaxel krijgen is dat 3 keer in 4 weken. Een bezoek duurt ongeveer 2 tot 4 uur.
Stap 3: nacontrole
Ongeveer 30 dagen na de laatste behandeling met het onderzoeksmiddel of chemotherapie komt de patiënt terug voor een eindebehandelingsbezoek. Hierna begint de periode van nacontroles.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Voor dit onderzoek komt de patiënt net zo vaak naar het ziekenhuis als bij de gewone zorg. Anders dan bij de gewone zorg vult de patiënt vragenlijsten in over het dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. En er wordt een uitgebreider bloedonderzoek gedaan.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Merck Sharp & Dohme (MSD)
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Een fase 3, gerandomiseerde, actief gecontroleerde, open-label, multicenter studie om de werkzaamheid en veiligheid van MK-2870 monotherapie te vergelijken met behandeling naar keuze van de arts bij deelnemers met endometriumkanker die eerder op platina gebaseerde chemotherapie en immunotherapie hebben gekregen
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.