Bloedonderzoek bij patiënten met keelkankerveroorzaakt door HPV. Onderzocht wordt of deze bloedtesten betrouwbaar kunnen voorspellen of er een risico is op het terugkomen van de tumor na de behandeling. Daarbij zal er ook worden onderzocht hoe vaak en wanneer er bloed moet worden afgenomen om de beste voorspelling te maken over eventueel terugkomen van de tumor.
Deze studie onderzoekt of bloedtesten bij patiënten met keelkanker veroorzaakt door HPV de nacontrole kan verbeteren. Met deze bloedtesten wordt bekeken of een terugkerende tumor sneller en beter ontdekt kan worden. Hierdoor kan de vervolgbehandeling sneller starten. Dit heeft grote voordelen voor patiënten.
Toelichting
Wat is HPV? HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Er zijn verschillende soorten HPV. Van een aantal soorten kan je jaren na besmetting kanker krijgen. De 2 gevaarlijkste zijn typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar van HPV kan je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina. Voor meer uitleg kijk op KWF: HPV: wat is het virus? (https://www.kwf.nl/hpv-vaccinatie/hpv-wat-is-het-virus)
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Niet van toepassing
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
UMC Utrecht
Vermelding in trialregister:
Register CCMO: NL83769.041.23
OMON: NL83769.041.23
Nederlandse titel:
Gepersonaliseerde follow-up van HPV-gerelateerde keelkanker met behulp van bloedtesten.
Extra informatie
Kijk op KWF: Gepersonaliseerde nacontrole van HPV-positieve keelkankerpatiënten door middel van bloedtesten (Gepersonaliseerde nacontrole van HPV-positieve keelkankerpatiënten door middel van bloedtesten | KWF) voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.