PROMISE (Dikke darmkanker, Endeldarmkanker)

  • Open sinds 01-11-2024

Patiëntendie behandeld zijn voor kanker in de dikke darm en/of endeldarm, kunnen met metingen thuis voor een deel onder controle gehouden (follow-up). Daardoor hoeft de patiënt niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt thuiscontrole waarbij patiënten zelf betrokken zijn via de app Digizorg ontwikkeld door het Erasmus MC. Patiënten die behandeld zijn voor dikke darmkanker en/of endeldarmkanker kunnen deelnemen. Zij kunnen de meeste follow-up thuis doen, wat de ziekenhuisbezoeken vermindert. De app laat de resultaten van vragenlijsten zien en daarnaast ook de algemene gezondheid, gemeten met behulp van een slimme pleister en bloedafname thuis. Dit geeft patiënten meer inzicht in hun eigen zorgproces. In de toekomst zal deze methode ook voor andere patiëntengroepen worden gebruikt.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met dikke darmkanker en/of endeldarmkanker
  • Patiënten zijn minder dan 6 maanden geleden geopereerd en hebben geen uitzaaiingen (ziektevrij).
  • Patiënten zijn 21 jaar of ouder.
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.

Behandeling

De studie duurt in totaal 5 jaar. Dit is even lang als het normale controletraject.

Stap 1: geschiktheid

Na de operatie voor darmkanker wordt er standaard een controle in het ziekenhuis ingepland. Als de patiënt minder dan 6 maanden geleden is geopereerd voor dikke darmkanker en/of endeldarmkanker en er zijn geen uitzaaiingen (ziektevrij), kan hij of zij mogelijk meedoen aan de studie. Om definitief te kunnen deelnemen kijkt de onderzoeker ook naar de medische geschiedenis.

Stap 2: Controle na de operatie

De controles thuis bestaan uit 3 onderdelen:

  1. Bloedafname thuis. Met behulp van een automatisch bloedafname apparaat, TAP-II, kan een kleine hoeveelheid bloed worden afgenomen. Uit dit bloed wordt in het ziekenhuis CEA bepaald.
  2. Metingen met de slimme pleister
  3. Vragenlijsten. Deze meten de kwaliteit van leven en er worden ook enkele vragenlijsten ingevuld over het gebruik van de slimme pleister.

Deze controles worden in de eerste 2 jaar na de operatie iedere 3-6 maanden uitgevoerd en in de 3 jaar daarna nog iedere 6-12 maanden. Dit is conform de Nederlandse richtlijn voor controles na een operatie voor dikke darmkanker of endeldarmkanker.

Als er tijdens het bloedonderzoek een stijging is van het CEA zal er ter controle een CT-scan gemaakt worden van de organen in de buik en longen.

Een jaar na het begin van de studie wordt er standaard één vaste controle in het ziekenhuisingepland. Deze controle zal bestaan uit een controle bij de behandelend arts, een CEA-meting en verder onderzoek om de organen in de buik en de longen in beeld te brengen.

Toelichting

Het CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.

Bijwerkingen

Niet van toepassing

Extra belasting voor patiënt

De patiënt komt minder vaak naar het ziekenhuis, maar neemt thuis op meerdere momenten zelf bloed af, plakt slimme pleisters en vult vragenlijsten in. Dit gebeurt gedurende een periode van vijf jaar.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Erasmus MC
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Amphia Ziekenhuis
  • IJsselland Ziekenhuis
  • Franciscus

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Controle op afstand na chirurgie voor colorectaal carcinoom: de prospectieve, multicenter PROMISE-studie.

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • endeldarmkanker
  • dikkedarmkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

200

Initiatiefnemers

Erasmus MC

Coördinatoren

Drs. M.H.E. van Driel, Erasmus MC

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen.

Vermelding in trialregister:

  • OMON: 56503

Meer informatie

Nederlandse titel

Controle op afstand na chirurgie voor colorectaal carcinoom: de prospectieve, multicenter PROMISE-studie.

Extra informatie

Kijk op KWF PROMISE voor nog meer informatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

14-11-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.