Jong en onvruchtbaar

Dyon

Dyon (33) kreeg in de vakantie te horen dat hij zaadbalkanker had. Meteen vertelde de arts hem ook dat hij onvruchtbaar was. Hoe verwerk je zulk ingrijpend nieuws als je jong bent en kinderen wilt? Dyon: “Ik ben dankbaar dat de kanker op tijd ontdekt is, maar ik voel me minder man.”

Tekst: redactie kanker.nl, september 2020

“In de zomer van 2017 ging ik voor een vruchtbaarheidsonderzoek naar het ziekenhuis. Mijn vrouw en ik waren al meer dan een jaar aan het proberen om zwanger te worden, maar het lukte niet. Uit testen bleek dat er geen levende zaadcellen in mijn sperma zaten. En dus stelde de arts een echografie van de balzak en een bloedonderzoek voor."

Was er iets te zien op de echografie?

"Een week na de echo werd ik gebeld door het ziekenhuis. Of ik zo snel mogelijk langs kon komen. Er zat een verdacht plekje. Ik kreeg nog diezelfde dag een nieuwe echo. Het was zaadbalkanker. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik had geen klachten, had nooit een knobbel of verdikking op mijn zaadballen gevoeld. Ik kon het gewoon niet bevatten."

Kreeg je meteen een behandeling?

"Vijf dagen later lag ik op de operatietafel en is mijn linkerzaadbal verwijderd. Een dag later kwam de uroloog met nog meer slechts nieuws: het was niet gelukt om levende zaadcellen uit de bijballen te halen. Dat was echt heftig om te horen. Het betekende dat ik definitief onvruchtbaar was."

'Ik kan mijn vrouw niet geven wat zij het liefste wil.'
 

Wat doet het met je als je hoort dat je onvruchtbaar bent?

"Het heeft veel impact: op je zelfbeeld, op je huwelijk en op de toekomst. Ik voel me minder man en dat maakt me onzeker. Tegenover mijn vrouw voelde ik me in het begin erg schuldig. Ik kan haar niet geven wat ze het liefste wil."

Wat heeft jou geholpen om ermee om te gaan?

"Erover praten. Dat heb ik wel moeten leren, overigens. Want praten over mijn gevoelens zit niet in mijn natuur. Ook voor mijn vrouw was het moeilijk. Maar praten heeft wel ons huwelijk gered. Daar ben ik best trots op, dat we er samen uit zijn gekomen."

Zijn er voor jullie nog mogelijkheden om kinderen te krijgen?

"Ja, gelukkig wel. Mijn vrouw probeert nu met zaadcellen van een anonieme donor zwanger te worden. We moesten wel even wennen aan het idee. Maar het spreekt ons meer aan dan pleegzorg of adoptie. We zijn al een paar keer voor een KID-behandeling naar het ziekenhuis geweest. Het is best pittig allemaal. Voor mijn vrouw, die het allemaal moet ondergaan, maar ook voor mijzelf. Het vraagt veel geduld en doorzettingsvermogen. Maar het gaat vast een keer lukken.”

Tips van Dyon:

  • Probeer het niet in je eentje op te lossen. Praat met anderen, bijvoorbeeld met je partner, je ouders of met lotgenoten.
  • Doe dingen die je leuk vindt, probeer te genieten van de goede dingen van het leven.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt.

Dyon: "Pluk de dag, het is het treuren niet waard. Want onvruchtbaar zijn maakt jou niet minder waard."

Kom in contact met Dyon via zijn profiel op kanker.nl.