Informatie over DNA en erfelijkheid
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je een erfelijke aanleg hebt voor kanker, zit er een afwijking in een gen. Een gen is een stukje van je DNA. Door deze afwijking is je kans op kanker groter. Op deze pagina lees je meer over DNA en erfelijkheid.
Lees op deze pagina over:
Wat is DNA?
Ons lichaam bestaat uit zo’n 3 miljard cellen. In elke cel zit een kern. In die kern zit ons erfelijk materiaal. Dat erfelijk materiaal is je DNA. DNA kun je niet zomaar zien. Dat kan alleen onder een speciale microscoop. Als je het sterk uitvergroot, dan ziet het DNA eruit als lange strengen.
Je hebt de helft van je DNA van je biologische moeder en de helft van je DNA van je biologische vader gekregen.
Wat is een gen?
Een gen is een stukje DNA. Dat gen bestaat uit een aantal bouwstenen. Voor elk gen is de volgorde van de bouwstenen weer verschillend. Dus elk gen heeft een eigen 'code'.
Hoe ontstaat erfelijke aanleg?
Als je erfelijke aanleg voor kanker hebt, heb je een afwijking in een bepaald gen. Daardoor werkt dat gen niet goed meer. Eén van je ouders heeft dat gen met die afwijking meestal ook. En je kunt het ook doorgeven aan je kinderen. Daarom heet het erfelijke aanleg.
Vaak zit de afwijking in een gen dat eigenlijk andere fouten in het DNA moet repareren. Is zo’n reparatiegen stuk, dan kunnen er steeds nieuwe DNA-fouten in de cel ontstaan. Daardoor kan de cel ongeremd gaan delen. Als cellen ongeremd gaan delen, ontstaat er een kwaadaardige tumor. Een kwaadaardige tumor betekent kanker.
Lees verder over ‘hoe weet je of je erfelijke aanleg hebt’?