Kanker door het Lynch-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je kanker en het Lynch-syndroom? Bekijk hier wat het Lynch-syndroom is. En waar je met je vragen terecht kunt.

Het Lynch-syndroom is erfelijk. Door het Lynch-syndroom heb je een grotere kans op kanker. Vooral de kans op darmkanker en baarmoederkanker is groter. Als je door een erfelijke oorzaak een grotere kans hebt op kanker, heet dat ‘erfelijke aanleg voor kanker’.

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken naar het Lynch-syndroom

Misschien vermoedt je arts dat je kanker te maken heeft met het Lynch-syndroom. Bijvoorbeeld omdat je jonger kanker kreeg dan normaal is voor jouw kankersoort.

Iedereen onder de 70 jaar met darmkanker of baarmoederkanker krijgt onderzoek naar het Lynch-syndroom. Dat onderzoek gebeurt in kankercellen, bijvoorbeeld in weefsel dat bij de operatie is weggehaald. De patholoog kijkt dan eerst of er aanwijzingen zijn voor het Lynch-syndroom, en of meer onderzoek nodig is.

Naar de klinisch geneticus

Blijkt uit de onderzoeken dat je misschien het Lynch-syndroom hebt? Dan krijg je een gesprek met de klinisch geneticus. Dit is een arts met veel verstand van erfelijkheid en erfelijke ziekten. Soms is de afspraak met de klinisch geneticus in een ander ziekenhuis.  

Hij of zij legt meer uit over het Lynch-syndroom en over DNA-onderzoek. Als je wilt, kan de klinisch geneticus met DNA-onderzoek onderzoeken of je het Lynch-syndroom hebt.

Lees verder over onderzoek naar erfelijke aanleg bij kanker.

De uitslag: het Lynch-syndroom

De uitslag heeft vaak veel invloed op de rest van je leven. Misschien verandert je behandelplan erdoor, bijvoorbeeld omdat een grotere operatie nodig is. Ook blijf je de rest van je leven onder controle omdat je opnieuw kanker kunt krijgen.

De klinisch geneticus legt aan je uit wat je precies kunt verwachten. Hij of zij werkt op de afdeling klinische genetica in het ziekenhuis. Lees op de website van het Erfocentrum met wie je te maken kunt krijgen.

Je familie vertellen over het Lynch-syndroom

Lynch-syndroom is erfelijk. Erfelijk betekent dat jij de aanleg vermoedelijk hebt gekregen van één van je ouders. En dat jij het ook weer kunt doorgeven aan je kinderen. De kans dat je kinderen de aanleg voor het Lynch-syndroom erven, is 50%.

Als jij het Lynch-syndroom hebt, hebben waarschijnlijk meer mensen in je familie het. En kan hun kans op kanker ook groter zijn. Daarom is het belangrijk om jouw uitslag met je familie te delen.

Je kunt met de klinisch geneticus bespreken hoe je het aan je familie kunt vertellen. Ook heb je misschien iets aan ervaringen van anderen of wil je meer informatie lezen.

Familie van iemand met Lynch-syndroom 

Ben jij naaste van iemand met kanker en het Lynch-syndroom? Dan heb je misschien ook allerlei vragen. Bijvoorbeeld of je je kunt laten testen, of hoe groot jouw kans op kanker is als je ook erfelijke aanleg voor kanker hebt.

Op de website van het Erfocentrum kun je hier meer over lezen.

Welke kankersoorten kun je krijgen door het Lynch-syndroom?

Door het Lynch-syndroom heb je een grotere kans op bepaalde kankersoorten. Vooral de kans op deze kankersoorten is groter:

Daarom zijn er controle-onderzoeken voor deze kankersoorten. Wat het precies betekent dat je het Lynch-syndroom hebt, legt de klinisch geneticus aan je uit.

Controle-onderzoeken

De controle-onderzoeken bij Lynch-syndroom zijn bedoeld om kanker vroeg te ontdekken. Voorbeelden van controle-onderzoeken zijn een darmonderzoek (coloscopie) of een onderzoek van de baarmoeder.

Als je kanker hebt, of hebt gehad, zijn de controles misschien iets anders. De klinisch geneticus legt dit aan je uit.

Meer informatie en contact met anderen

Misschien vind je het fijn om contact te hebben met andere mensen met het Lynch-syndroom. Dat kan bijvoorbeeld via de Gespreksgroep Erfelijke aanleg op kanker.nl.

Of via de Stichting Lynch-Polyposis. Daar vind je anderen met het Lynch-syndroom, en kun je verder lezen over controle-onderzoeken en behandelingen om kanker te voorkomen.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (5)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Edward Leter

Klinisch geneticus, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Haadsma

Klinisch-geneticus, Radboudumc

logo vkgn

Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023