Alvleesklierkanker! De palliatieve fase.

“U bent nu in de palliatieve fase gekomen”. Het is niet zomaar een zinnetje dat een arts uitspreekt. De impact is heftig! Je mond wordt droog, je keel knijpt dicht en je knieën knikken. Tot op zekere hoogte hebben zinnetjes als: “Ik wil scheiden”. “Je wordt ontslagen” eenzelfde effect. Maar “U bent nu in de palliatieve fase gekomen” heeft toch meer impact. Dat is ook logisch. Na een scheiding vindt je na verloop van tijd wellicht weer een nieuwe liefde. Na een ontslag vind je vroeg of laat wel weer een nieuwe baan. Het is als in zee zwemmen. In de branding is het lastig en zwaar, je krijgt soms een slok zeewater binnen. Je gaat kopje onder maar, als je volhoudt is het na de branding weer heerlijk zwemmen. Bij het zinnetje “U bent nu in de palliatieve fase gekomen” weet je dat er géén ander leven is.

Wat verandert er allemaal als je met je leven in de palliatieve fase terecht bent gekomen? De afgelopen tijd ben ik bij mij zelf proberen na te gaan wat de veranderingen zijn:

Het eerste is natuurlijk dat je levensverwachting in één keer aanzienlijk wordt ingekort. Veelal zal je levensverwachting niet eens meer in jaren maar in maanden en soms zelfs in weken worden uitgedrukt.

De datum van je statistisch overlijden zal veelal achter de horizon van je langstlopende plan hebben gelegen. Nu ligt ineens je verwachte levenseinde voor die horizon. Iets wat eerst verborgen was is nu duidelijk zichtbaar.

Plannen, verwachtingen en dromen moet je gaan aanpassen of afscheid van nemen. Je moet gaan nadenken over wat gezien de geschatte tijd nu prioriteit heeft. Zijn er nog onuitgesproken zaken waar je wat mee wilt?

En wat als je de verwachting niet haalt? Ongeveer de helft van de mensen komt immers te overlijden vóór de statistisch verwachte datum en de andere helft er ná. Heb je daar invloed op?

Kan je wat doen om de verwachting te overtreffen?

Het tweede met grote impact is de wetenschap dat je de rest van je leven ziek bent. Je nu toch al kostbare tijd gaat voor een niet onbelangrijk deel `verloren` met bezoeken aan artsen en therapeuten. Het aantal medicijnen en kuren zal eerder toe- dan afnemen.

Word je in een ziekenhuis opgenomen dan krijg je te horen dat, gezien het stadium van je ziekte, je niet meer zal worden gereanimeerd en niet invasief zal worden beademd. Dat is nogal wat.

Het derde aspect is dat de kwaliteit van leven zal gaan teruglopen. Het is alsof je op een berg staat. Iedere stap die je doet is er ook een naar beneden.

Dat begint al met de pijnstilling die niet te combineren is met autorijden en/of alcohol. Je levert een deel van je zelfstandigheid in en dat glaasje wijn bij het eten zit er ook niet meer in.

Als gevolg van de chemo wordt je haar dunner en weerbarstiger en daarmee verandert je uiterlijk. Op zich zijn het misschien kleine stapjes maar het telt op.

Een vierde aspect zijn je financiën. Ziek zijn is best kostbaar. Je eigen risico is zo verbruikt en medicijnen kennen vaak een eigen bijdrage. Je telefoonrekening is ineens veel hoger. Ook al die autoritjes naar het ziekenhuis, de huisarts, de therapeut en de apotheek en de parkeergelden het tikt aan. Kom je in de ziektewet dan wordt je op je inkomen gekort.

Een vijfde aspect is de omgang met je sociale omgeving. Niet iedereen kan er goed mee omgaan. Er zijn mensen die zich geen houding weten te geven of niet weten wat te zeggen en je daarom liever ontlopen. Andere maken soms goedbedoelde opmerkingen die verkeerd vallen of waar je moeilijk mee kan omgaan. Ook tussen jou en je partner kunnen irritaties ontstaan. Meer dan 50% van de mensen met kanker komt in de relatieproblemen!


Er zullen maar weinig mensen die het gereedschap hebben ontwikkeld om met de bovenstaande veranderingen om te gaan. Het inschakelen van professionele hulp is dan ook zeker geen blijk van zwakte, het duidt eerder op een realistische kijk op wat er voor je ligt. Het is voor de meeste van ons onbekend terrein waarbij het inschakelen van een gids een goede investering is.

9 reacties

Beste Rob,
Op zijn westvlaams gezegd, Jongens toch! Zo heftig gesproken!
wat een impact....men kan enkel zich proberen in de plaats te stellen maar kan niet he...hoe het aanvoelt! Veel sterkte en hoop voor jullie samen een innerlijke rust, hoop dat alvast... Groeten.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Rob.
Omdat ik zelf ook in de palliatieve fase zit, weet ik hoe heftig de shock is als je dit woord voor het eerst te horen krijg. Een klap in mijn gezicht, alsof dat nooit over mij kon gaan.
Alle aspecten onderga ik ook en maken het extra moeilijk en voelen voor mij vaak als een straf boven op alles wat je toch al moet doorleven. Ik hoop zo dat de behandelingen die er nu gegeven gaan worden goed gaan werken en met alle zorg er omheen toch ook voor kwaliteit van leven gaan zorgen.
Ik wens jullie heel veel sterkte en veel lichtpuntjes toe.
Liefs, Marianne.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb het ook zelf meegemaakt en het is alsof in één woord je (jullie) hele toekomst is gestolen. Alsof een rouw begint om wat er nog komen kon. Ook ik onderga alle aspecten, maar nadat ik de situatie aanvaard had (en dat duurde even), probeer ik er gewoon het beste van.te maken zo goed en zo kwaad als dat kan. Ik doe dit ook niet alleen, maar met een gids en dat is echt een heel goed idee. Gewoon al om de communicatie tussen jullie te helpen want voor partners en patiënt is de ervaring geheel anders.
Ik wens jullie echt hopen sterkte en de kracht om nog te genieten van de kleine en ook de grote dingen.
Veel liefs,
Elke
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Mijn echtgenoot is op 13 december 2013 geopereerd, dus een paar maanden na L. Ook bij hem was alles schoon daarna. Wat volgde was uiteraard preventief de chemokuur. Dat ging in juni daarna volledig mis. Er volgde een ziekenhuisopname van ruim 2 maanden. Wat dat heeft plaatsgevonden is te veel om op te noemen, maar o.a. 2 x IC en 1 x hartbewaking. Daarna revalidatiecentrum ( kon helemaal niets meer), weer ziekenhuis ( te veel vocht in hartzakje) en weer revalidatie centrum. Toen eindelijk naar huis. Begon eindelijk op te knappen. Toe bleek er eind november veel te veel vocht in zijn longen te zitten. Is weg gehaald en geplakt. Kregen toen de boodschap dat de kanker was uitgezaaid naar het longvlies. palliatieve fase dus. Wij hebben in overleg besloten helemaal geen behandelingen meer te volgen. Hij kon geen ziekenhuizen meer zien. Zijn 6 weken naar ons stekkie in Frankrijk gegaan. Uiteindelijk is hij 3 april 2015 via euthanasie thuis overleden. Ik ben blij dat hij tot eind thuis is kunnen blijven. Hebben wel hele goede begeleiding van onze huisarts gehad. Ik wens jou en L heel veel sterkte. Liefs Ronny



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Heel, heel veel sterkte en moed gewenst bij het accepteren van deze diagnose en bij het proberen nog mooie momenten te beleven samen.

Wat moeilijk om nu nog bemoedigende woorden te vinden. Hopelijk hebben jullie voldoende steun in je omgeving ook al moet je er toch helemaal zelf doorheen.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Vandaag bespreking bij specialist omtrent de geplande therapie. Er wordt voorgesteld en voorzien 25 jan aanstaande start nieuwe kuur, Folfirinox. Ik vraag mij af waar wordt de lijn getrokken bij palliatieve fase? Zolang men het niet uitspreekt of men zelf de vraag niet stelt.? Is een hele moeilijke en heel onduidelijke onzekere toestand.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi natvisje,

Ik heb heel lang geworsteld met de term palliatief. Die wordt in Vlaanderen (in Nederland weet ik niet zo goed) vaak verward met terminaal. Dat maakt de term heel zwaar geladen en zeker voor de omgeving. Ik gebruik die liever niet zonder duiding, want dan krijg ik echt heel zware emotionele reacties van mensen. En dan klinkt het ook gek dat ze nog chemo geven. Maar, als je het bekijkt als een behandeling die bedoelt is om je leven te verlengen en vooral je levenskwaliteit te verhogen dan klopt het wel. Dat neemt niet weg dat je best mag afvragen waar de lijn getrokken mag worden en vooral de levenskwaliteit voorop mag zetten. En dat de toestand moeilijk en vooral heel onzeker is. Naar mijn ervaring is die onzekerheid het moeilijkste om te mentaal te dragen.

In mijn geval is de chemo folfirinox een goede beslissing geweest. Maar dit forum toont aan dat alle "zelfde" kankers ook zo verschillend zijn, net zoals er mensen zijn.

veel succes en sterkte
groeten,
Elke

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14