"Dat heeft geen zin"
Het is nogal een lang verhaal. Voor t gemak begin ik met nu. Ik voel me (nog) niet ziek. Wel ben ik vermoeid maar verder doe ik alles, zij het langzaam aan. Er is een zeldzame vorm van galwegkanker gevonden waar eigenlijk niets aan te doen is. Zelfs niet als je er vroeg bij bent. Dat is een hele maffe boodschap vooral als je weet dat het bij toeval werd gevonden bij een scan van het hart. Ik zou namelijk een nieuwe aortaklep moeten krijgen. Mijn zorg gold de voortgang van de voorbereiding van de hartoperatie. De vermoeidheid die ik voelde past bij de verminderde hartfunctie. Ik dacht dus dat die klep snel vervangen moest worden. Maar vermoeidheid past dus ook bij ver gevorderde kanker. Die hartoperatie gaat niet door. "Dat heeft geen zin" meldde de cardioloog mij telefonisch.
Vlak voor mijn 21ste verjaardag had ik een gezwel in mijn hals. Via de huisarts en de internist werd ik binnen 1 week geopereerd, daags na Kerstmis (1976). Midden in een hele drukke periode, maar dat deden ze gewoon. Ik bleek de ziekte van Hodgkin te hebben en kreeg zodra die diagnose bekend was een tweede operatie en mantelveldbestraling. Dat was levensreddend. Uitstel daarvan had mijn prognose toen (1977) erg verslechterd. Ik zag verschillende collega-patienten het niet halen. Ik lag in het ene ziekenhuis en werd elke dag vervoerd naar een academisch ziekenhuis voor de bestraling. Zij werkten feilloos samen.
Die snelheid van handelen is nu ver te zoeken. Mijn eerste duidelijke signaal dateert van begin juli (2021). Het is nu 18 oktober en komende woensdag worden er pas biopten genomen van de tumoren om te bepalen wat het precies is. In de tussentijd ben ik in 4 verschillende ziekenhuizen van het kastje naar de muur gestuurd via triageprocessen, secretaresses die niets mogen, "Ik mag u niet voortrekken meneer" en de nodige specialisten die je afhouden en geen verantwoordelijkheid nemen. Er is veel doorzettingsvermogen nodig om duidelijkheid te krijgen. Als ik al niet vermoeid was zou ik het er van worden. Als ik al niet ziek was zou ik het er van worden. Het zorgsysteem is ziek, doodziek. Dat is mijns inziens begonnen met het afschaffen van het ziekenfonds, een van de beste systemen die we ooit gehad hebben. Het is nu een Janboel waar men denkt in termen van geld en macht. Het wemelt van incomplete en disfunctionerende systemen die niet op elkaar aansluiten. De beelden van een scan moeten bijvoorbeeld per post op een cd-rom worden opgestuurd naar een andere behandelaar. Weer een week verder want volgens de instructies mag men pas een afspraak plannen als het dossier compleet is. En de post werkt op zich ook weer trager dan vroeger. Triage doet men 1 x per week en in een ander ziekenhuis wordt opnieuw de urgentie bepaald en afgezet tegen de beperkte capaciteit. Niemand is al die tijd met jou als patiƫnt bezig. En als je klaagt? Iedereen heeft zich aan de protocollen gehouden. "Zo is het systeem nu eenmaal meneer".
De eerste tijd kun je hiermee dus lekker boos zijn. Dat is de eerste fase van verwerking naar het schijnt. Ik zal proberen het verder niet meer over het zorgsysteem te hebben. Iedereen doet immers zijn best. (Zijn stinkende best zelfs volgens de premier).
4 reacties
Ik merk als dochter van...een kankerpatient, sinds 4 weken weet ik het dat de "kankerwereld" een taai wereldje is.
Probeer alleen maar eens op al de ziekenhuizen hun website naar volledige info te komen wat ze voor jouw kwaal regulier doen en wat er ook voor studies zijn voor je op dat gebied.
Mij lukt dat nauwelijks. Ik heb geen overzicht over de Nederlandse ziekenhuizen, wie wat hoe wat waar???
En je raakt maar gevangen in studies, waarom mag je je eigen weg niet bepalen, in wat jezelf vindt passen bij je?
En de dingen die foutgaan, krijg je ook lekker stress van; beelden zijn niet binnen, je staat voor niks bij de bloedprik, afspraken die verzet worden, raar behandeld worden tijdens een consult etc....en consulten zijn kort, maar dat kan toch eigenlijk niet bij een onderwerp als kanker, daar moet je toch op je gemak zitten?
Groet
Vlinder
Beste Ben,
Om mee te beginnen leef ik enorm met je mee, zoals iedereen met elkaar hier op dit forum meeleeft, een afschuwelijke diagnose natuurlijk die je te horen kreeg. Ik kijk nu al een maand of 2 mee hier op de site, maar heb nog niet eerder gereageerd. Wat mij ondertussen wel heel erg opvalt is het verschil in beleving hoe het er in ziekenhuizen aan toegaat. Ik lees soms de meest verschrikkelijke verhalen, maar ook positieve. Zelf draai ik nu een klein jaartje mee in dit circuit, uitgezaaide borstkanker, dus kan ondertussen ook over dit onderwerp aardig meepraten. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik praktisch alleen positieve verhalen heb. Eigenlijk iedereen met wie ik te maken heb gehad doet z'n best mij op m'n gemak te stellen, is vriendelijk, behulpzaam, doortastend, kundig, enz. en de oncoloog neemt ruim de tijd voor al mijn vragen. Ik kom in het Albert Sweitzer ziekenhuis in Dordrecht / Zwijndrecht trouwens.
Wat ik dus ook vaak heb gelezen hier, is dat als je een heel slecht gevoel hebt bij alles in je ziekenhuis, het een heel goed idee is van ziekenhuis te veranderen. Zelfs al is het qua afstand verder het dan toch de moeite waard is. Het lijkt me ontzettend belangrijk voor het hele proces dat je serieus genomen wordt, er naar je geluisterd wordt, en je het gevoel hebt in goede handen te zijn.
Ik wens je heel veel sterkte toe met alles, en ik hoop van harte dat de situatie in het ziekenhuis waar je nu bent verbetert, of dat je een ziekenhuis vindt waar je wel het gevoel hebt in goede handen te zijn.Het hele ziekteproces en alles wat erbij komt kost tenslotte al meer dan genoeg energie, daar kun je al die extra stress niet bij gebruiken!
Warme groet, Ingrid
Dankjewel Ingrid,
inmiddels ben ik in goede handen. Alleen de weg om daar te komen is lastig en kost veel tijd.
Dat ligt niet aan de mensen die er werken. Dat doen ze met de beste intenties. Zij lopen ook regelmatig tegen onmogelijkheden en belemmeringen aan. De cardioloog bijvoorbeeld deed echt zijn best maar kwam er naar eigen zeggen ook niet door.
Hartelijke groet, Ben
Ja, het is een rot-systeem. En alles moet ook volgens een protocol.
Zo hebben ze mij bijna 2 jaar lang bloedplassend laten rondlopen. Ik mocht niet naar het ziekenhuis. Na 2 jaar bloedplassen met stukken vlees erin mocht ik eindelijk naar het ziekenhuis, ik wist al dat ik allang kanker had. Toen moest alles ineens snel, binnen 1 week. Ze laten alles lekker doorwoekeren, het kan ze niks schelen lijkt wel.