De pacemaker

Gisteren zijn cardio-controles uitgevoerd. Alles OK, dat wil zeggen onveranderd. De pacemakerbatterij gaat nog zeker 3 en een half jaar mee. Dat is in mijn geval vast wel voldoende.  

Een apart verhaal zo’n pacemaker. Die wordt er voor de uitvaart wel uitgehaald maar niet opnieuw gebruikt, ook al zou dat technisch misschien best kunnen. Er is zogezegd geen markt voor gebruikte pacemakers. Bij dit soort zaken sta je anders nooit stil, maar nu dus wel (kort). Bijvoorbeeld: van wie is dat ding eigenlijk? Zit er materiaal in wat nog bruikbaar is? Is recycling geregeld?

Ik verbaas me er zelf over dat ik dan ook het antwoord wil weten. Even googelen levert een aantal sites op waar dit soort vragen wordt beantwoord. Tot en met zelfs een instructie voor hoe je dat verwijderen dan moet doen. Weten we dat ook weer. Alle vragen die je kan verzinnen zijn al eens gesteld geloof ik. Google helpt ook in de eindfase.

NB: wie ziet welk vogeltje dit is?

 

6 reacties

Een blauwstaart? Ik las dat die wel eens dwalen hier in Nederland. Maar als de getekende vogel zwart was, zou ik merel zeggen.

Ik heb in Uitvaartland gewerkt en 2e-hands pacemakers kunnen gebruikt worden bij honden (en dat gebeurt ook wel, al krijgen ze vast ook wel nieuwe). Ik verwijderde ze bij overledenen, maar heb de cardiologie in 'mijn' ziekenhuis nooit zover gekregen dat ze daar achteraan gingen.

Een pacemaker (of ICD) is in principe van jezelf of later van je nabestaanden, je zorgverzekering heeft 'm immers betaald. Maar vanwege de batterij en zware metalen worden de apparaten meestal in een ziekenhuis achtergelaten of gebracht, zodat ze veilig afgevoerd kunnen worden.

Nou ja, dat heb je waarschijnlijk wel gelezen dan. Ik ga je andere blogs lezen. 

Laatst bewerkt: 19/01/2022 - 20:06