Controle: wijziging in de dubbele immunotherapie
Moeten wisselen van oncoloog. Daar de oncoloog die ik had voor een nieuwe functie heeft gekozen en daardoor met de oncologie patiënten gestopt is. Maar deze oncoloog is ook heel kundig en betrokken en jong. Afgelopen maandag heb ik ter controle een PET-ct scan gehad en er is lab geprikt. Ze vertelde gelijk al dat de PET-scan weer goed is. En er totaal geen tekenen zijn dat de ziekte terug is. Dat is mooi nieuws waar ik heel blij mee ben. Maar wat ik eigenlijk ook wel verwacht had. De breukjes op het heiligbeen en op het schaambeen kleuren nog steeds aan en zijn dus nog niet beter. Maar er zit wel weer verbetering in. Maar er is ook een nieuw breukje te zien. Maar nu op mijn 2e rib rechts. Ook dit breukje is absoluut niet veroorzaakt door een uitzaaiing. En wordt dus een niet-pathologische breuk genoemd. Mijn 1e gedachte was: hoe kan dit. Maar na goed nadenken, denk ik te weten waardoor het is gekomen. Afgelopen mei een mammografie gehad. Deze verpleegkundige probeerde nog "meer" borstweefsel onder het apparaat te duwen als bij de eerdere keren. Was dus toen ook pijnlijker. Heb daar nog een week last van gehad. Ik ben ervan overtuigd dat het daarvan is. Mijn oncoloog denkt dit ook. Is natuurlijk niet goed dat ik weer een breukje heb. Ik gebruik al vitamine D sinds de diagnose, borstkanker. Maar krijg nu ook calcium voorgeschreven.
Mijn oncoloog heeft contact gehad met een oncoloog uit het AVL betreffende de dubbele immunotherapie. Deze vraag wordt bijna wekelijks aan haar gesteld. Op moment van diagnose had ik 1 bewezen uitzaaiing onder op de rug. Heb toen chemo en dubbele immunotherapie gekregen en sindsdien lijkt de ziekte helemaal weg te zijn. Ik heb al 6x een PET-ct scan gehad. En telkens is deze goed. De tumormarker in mijn bloed blijft mooi laag wat dus ook goed is. Met de dubbele immunotherapie ben ik nog altijd doorgegaan. Nu al weer 3 jaar dus. Wetenschappelijk bevestigde gegevens zijn er niet over hoe lang je in zo'n geval als bij mij door moet gaan met dubbele immunotherapie. Het advies van de oncoloog uit het AVL is om wel een keer te stoppen met de pertuzumab. En wat haar betreft nu al. Maar zij doet dit ook altijd in overleg met de patiënt. Mijn eigen oncoloog kan zich hier ook helemaal vinden. Maar ik zelf en mijn man ook. Ik had zelfs gedacht dat ik misschien wel met beide immunotherapieën zou mogen stoppen. Maar ga wel mee in het advies om voorlopig (in ieder geval nog 2 jaar) nog door te gaan met de trastuzumab (=herceptin). En dan evalueren we het weer. Misschien zijn er dan wel wetenschappelijk meer gegevens over bekend. Door de komst van de trastuzumab is de prognose bij Her2-positieve borstkanker aanzienlijk verbeterd. En door de komst van de pertuzumab nog een klein beetje meer. Dat is dan ook de reden dat ik nu na 3 jaar zonder terugkeer van de ziekte met een goed gevoel met de pertuzumab durf te stoppen.
Voorlopig blijf ik elke 3 maanden bij mijn oncoloog op controle komen. Elke 3 maanden zal onder andere de tumormarker gecontroleerd worden. En bij geen klachten wordt over 1 jaar de PET-ct scan weer herhaald.
Met een tevreden en blij gevoel zijn mijn man en ik hierna op een terras gaan zitten. Want daar moest toch weer op geproost worden. Tot een volgende keer weer.
9 reacties
hey dasje
tja de val van je fiets toch ,denk ik ,ingrijpend wel hoor alleemaal de wissel en goed uitslagen maken dat ik hoopvol ben ,ik proost in gedachten ff met jullie mee
liefs hes xx