Dieet bij kanker met uitzaaiingen.
Lastig hoor, waar je goed aan doet wat eten betreft als je kanker hebt. En dan is het toch ook wel prettig als je nog van je maaltijd kan genieten.
Uitzaaiingen, vreemd woord eigenlijk. Het doet me denken aan een boer die met de hand aan het zaaien is. Hier nog wat zaad, en daar. Is er nog een plekje over?
In het ziekenhuis wordt tussen de artsen en verpleegkundigen niet over uitzaaiingen gesproken, maar over metastasen, vast wel bekend. Ik deed de opleiding voor verpleegkundige in de jaren 70. En daar kreeg ik les van een internist. En één van haar gevleugelde uitspraken was: "Ieder pondje gaat door het mondje." Nou, daar hoef je nu niet meer mee aan te komen. Veel patiënten met gemetastaseerde prostaatkanker krijgen in het ziekenhuis, als ze zijn opgenomen, een dieet voorgeschreven. Eiwitverrijkt en energie plus. En de lieftallige voedingsassistenten van de verpleegafdeling proberen die patiënten dan te verwennen met nutridrink, blokjes kaas, milkshakes. Veel blijft ongebruikt op het nachtkastje staan en wordt later weer afgevoerd. Want dat gebeurt als je er echt geen zin in hebt.
Een mevrouw nam iedere dag nieuwe haring mee als ze op bezoek kwam bij haar man. En dat ging er wel in.
Ik heb ook maar de diëtiste van het ziekenhuis gebeld en mijn verhaal verteld. Tja, ook eiwit verrijkt en energie plus dus. En af en toe eens uitrekenen hoeveel calorieën ik dan per dag eet. En ook hoeveel eiwitten. Nou dat is een hele klus. En dan is het nog maar de vraag hoeveel calorieën eigenlijk extra nodig zijn. Overdrijf je, dan komt de oude spreuk van " ieder pondje... etc" natuurlijk weer tot leven.
Nee, ik denk dat ik mijn gewicht maar goed in de gaten hou. Een keer per week. Of is dat overdreven? Ik ken mensen die dagelijks op de weegschaal gaan.
En dan de eiwitten.
Onder andere om de spieren in conditie te houden. Als je chronisch ziek bent, moet je goed voor je spieren zorgen. Ze komen te voet, maar gaan te paard.
Eiwitten vind ik in eitjes, kaas, karnemelk, yoghurt en zo. Maar ik begreep dat je lijf vooral 's nachts, tijdens de slaap, je spieren herstelt. En daar heb je nou net die eiwitten voor nodig. Dus voor de nacht verwen ik me nog even met een bakje magere kwark met suiker. En dan hoop ik dat ik daar goed aan doe. Je weet het toch nooit zeker.
Tomaten.
Ik eet iedere week een pond tomaten. In stukjes, gebakken in de olijfolie en op een broodje kaas. Een pond tomaten, verdeeld over de week natuurlijk. Helpt tegen prostaatkanker. Nou ja, helpt misschien. Ik hoop het maar. In tomaten zit lycopeen. En die lycopeen komt vrij bij bakken of koken. En daar gaat het eigenlijk om, lycopeen.
Een pond tomaten per week dus, dat is 25 kilo tomaten per jaar. Als ik nog 6 jaar heb te gaan, stel je toch eens voor, dan ga ik dus nog 150 kilogram tomaten bakken. En bij 8 jaar....
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor bijzonders anderen, die ook kanker hebben, eten om zo lang mogelijk te leven.
Ik eet altijd met smaak. En dat is erg prettig. Voordat ik verpleegkundige werd, was ik drie jaar kok. In een paar restaurants en in een hotel. Dus koken kan ik wel. Mijn vrouw verzorgt altijd de mise en place en ik sta daarna tevreden in de pannen te roeren. Met liefde.
Tomatensoep bijvoorbeeld.
6 reacties
Nou, ik kan niet koken (ben er ooit in geslaagd water te laten aanbranden, wat dus effectief wél kan) en heb vaak geen honger, dus lig ook te tellen van "vezels", "eiwitten" en dergelijke. Maar de heerlijke verse groenten en fruit uit mijn vaders tuin, die gaan er vlotjes in! Met liefde gemaakt, met liefde gesmaakt!
Ha Clemence,
Heel goed het, die groente en fruit. En vast heel erg vers. Top.
Groet,
Anton
Ja eten en kanker, das wel een item idd. Ik heb maagkanker en inmiddels geen maag meer maar kan gelukkig met smaak eten, mits het kleine porties zijn en niet te vet. Op de periode rondom de chemo na dan, dan smaakt alles naar niks.
Ik heb van de diettist ook de opdracht zoveel mogelijk eiwitten te eten en moet doordat ik kleine porties kan eten letten op dat ik genoeg calorieen binnen krijg. Tip is de app voedingsmeter van het voedingscentrum, die rekent het voor je uit (incl eiwitten, vetten etc) nadat je hebt aangeklikt wat je hebt gegeten. Handig!
Ik kan erg genieten van brood, moet je er alleen wel voor zorgen dat je het juiste brood neemt. Want jemig wat kunnen ze je voor de gek houden. Het ziet er uit als een heerlijk, gezond bruin brood maar eigenlijk is het gewoon witbrood met een kleurtje. Etiketten lees ik dus nu meer sinds de kanker.
En ik maak van eetmomenten een feestje, koppel er in gedachten aan dat het toch mooi is dat ik hiervan kan genieten en dat ik mijn lichaam en het herstel er een plezier mee doe. Net heerlijk op de bank genoten van een kopje koffie met een plak ontbijtkoek met roomboter en jullie verhalen lezen!
Ha Borstel.
Top.
Ja, het voedingsbureau helpt hè? En bij mij went het, die dieetaanpassingen. Maar na een maagoperatie is dat vast nog wat ingrijpender. Kleine porties etc.
Sterkte ermee
Groet,
Anton
Hoi hoi,
Je hebt kanker, je voelt je vaak k*t, moet je dan ook nog naast die vreselijke medicijnen die je krijgt ook nog aan een dieet denken? Dat je er enigszins rekening mee houdt, ja, dat doe ik ook! Maar voor de rest..... ik eet wat ik wil, ik drink wat ik wil maar alles met mate maar eigenlijk ontzeg ik me niets. Als ik eens een wijntje wil dan pak ik een wijntje, doe ik niet zo vaak maar als ik er zin in heb dan gaat er vaak bijna wel een fles doorheen. Hetzelfde met bier.....En Chinees, Indonesisch, frietjes, lekker man!
Er zijn ook mensen die intermitterend vasten, ieder zijn ding maar drie dagen niets eten.....
Nogmaals, ieder zijn ding en dat respecteer ik maar zelf doe ik al genoeg om die kanker te bestrijden. Ik doe dat met veel sporten en wietolie. Ik vaar er wel bij. Na 3 jaar (!) pas 2e lijns medicatie en mijn dossier van de uroloog naar de oncoloog.
Ik leef nog wel een jaar of 10, van overtuigd zonder mijn kop in het zand te steken, ik ben een realist maar wel een optimist.
Groet,
Jilles
Ha Jilles,
Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat we nog vele jaren van van alles kunnen genieten.
Wat zal ik dan nog veel blogs schrijven. Haha.
Groet,
Anton