En hoe nu verder dan?
In juni 2022 vond ik een knobbeltje in mijn borst en dit bleek helaas borstkanker te zijn. Omdat er ook nog kalkspatjes te zien waren moest er ook nog een stereotactisch biopt plaatsvinden. Afhankelijk van de uitslag daarvan werd het ofwel besparende operatie ofwel amputatie.
Over dat stereotactisch biopt alleen al kan ik wel een blog vol schrijven, wat een vrouwonvriendelijk onderzoek is dat, daar is de mammografie peanuts bij. Ruim 1,5 uur duurde dit en het had fijn geweest als er als nazorg even een masseur voor me had klaar gestaan. :-)
Helaas bleek er ook DCIS graad 3 gevonden te zijn en was het gehele gebied 6,5 bij 3,5 cm groot. Amputatie dus. Nou had ik een miljoen vragen, want hoe kon het graad 3 zijn als het 6 jr geleden graad 2 was, en in hoeveel biopten zat er DCIS en kon ik volstaan met alleen tumor eruit en DCIS laten zitten? De chirurg schoot gelijk in de weerstand, zei dat ze mij niet wilde helpen als ik daarvoor zou kiezen en wist niet hoe gauw ze ja moest zeggen op mijn verzoek tot een second opinion.
Ik voelde me zo rot bij deze arts, moest zij mij dan gaan opereren? No way! Gelukkig kon ik weer bij mijn chirurg van 6 jaar geleden terecht. Hij wist al dat ik een lastig geval ben, eigenwijs en niet zomaar ja zeg op hun plannen, en hij lijkt dat zelfs "leuk" te vinden. Hij is heel eerlijk en hoewel hij direct aangaf dat hij zijn best ging doen mij te overtuigen van de noodzaak van amputatie, vroeg hij toch een second opinion aan bij AVL en gaf hij me alle tijd om tot een keuze te komen.
Uiteindelijk was ook de MRI niet heel erg positief, en zag ik ook wel in dat amputatie de enige veilige optie was. Maar ik kon (en kan) het gewoon niet rijmen met een relatief kleine tumor die ook nog eens langzaam groeit.
Half september was het dan zover, de amputatie van mijn rechterborst. Ik heb leukere cadeau's gehad zo vlak voor mijn verjaardag. De hele weg naar het ziekenhuis heb ik gehuild en ik ging huilend de OK in. Na de operatie was ik hondsberoerd van de morfine, iets wat ook in mijn dossier stond, maar waarvan ik toch nog best veel toegediend heb gekregen.
De volgende dag mocht ik naar huis en 9 dgn later de uitslag van het weefselonderzoek. Die was ontzettend gunstig, tumor was gekrompen en ook DCIS gebied. Waardoor ik natuurlijk gelijk weer het gevoel had dat mijn borst er voor niks afgehaald was en ik geen blijdschap kon voelen bij het bericht dat ik geen nabehandeling hoefde. Gelukkig straalde de chirurg in ieder geval bij dit goede nieuws, en manlief ook, dus waren er toch 2 mensen blij.
En dan ga je, na maanden van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, second opinions, gesprekken met mijn arts, plastisch chirurg voor mogelijke reconstructie (niks mogelijk in dit ziekenhuis, want geen buik en siliconen is een no go voor mij) etc. naar huis en ben je genezen. Maar als ik me iets niet voelde dan was het wel genezen.....
Ik voelde me namelijk helemaal niet ziek toen ik de diagnose kreeg, ik voelde me tiptop in orde (nouja dat natuurlijk niet, want ik was alweer geruime tijd flink over mijn grenzen aan het gaan), maar na de operatie voelde ik me dus wel ziek. Het geopereerde gebied deed pijn, ik was moe en verdrietig, ik kon mijn lijf niet goed meer bewegen, prikkeldraad gevoel in borst enz.
En dan moet je ook nog blij zijn dat je genezen bent...genezen? Verminkt is hoe ik me voelde. En ineens sta je er helemaal alleen voor. Tuurlijk heb ik lieve vrienden en vriendinnen, leven mensen met je mee, is manlief er voor me, maar de ziekenhuis bezoeken waren vertrouwd, hoe vervelend ook, er werd daar voor me gezorgd. Bijna een soort rustpunt elke week, en ineens val je in een soort gat. Sta je er alleen voor.
Want hun werk zit erop, operatie is goed verlopen, uitslagen goed dus adios, toedeledokio en tot over een half jaar (verpleegkundige) en over 1,5 jaar (chirurg). Wie bedenkt dat? Waarom is er niet na een paar weken een gesprek om te kijken hoe het gaat, of je het wel redt allemaal of dat je misschien extra zorg nodig hebt om het hele gebeuren te verwerken?
Tuurlijk mag je bellen, met de verpleegkundige dan, maar je moet overal zelf om vragen. Daar kunnen zij niks aan doen, dat is hoe de zorg tegenwoordig is ingericht, een efficiƫnte fabriek. Ik ben van de band gerold, ingepakt en verzonden en nu liggen er weer nieuwe pakketjes op de band die verwerkt moeten worden...
En het enige wat ik denk is: " En hoe nu verder dan?" Want een handleiding heb ik niet meegekregen, alleen wat oefeningen om een frozen shoulder te voorkomen....en een machtiging voor een prothese. En zelf heb ik dit ook nog nooit meegemaakt, ik verlies niet regelmatig een deel van mijn lichaam (gelukkig) en al helemaal niet een deel wat zo emotioneel beladen is (voor mij dan).
Ik huil nog steeds elke dag, voel me somber, het leven is zijn glans (even) kwijt, het is en blijft zo onwerkelijk allemaal. Is dit mij echt overkomen? Die borstkankertrein gaat zo razend snel, de noodrem lijkt zoek en dat fucking kaartje voor die trein wilde ik Ć¼berhaupt al niet hebben. Van diagnose tot operatie ging de overlevingsstand aan en nu lijkt alles langzaam aan door te dringen. WTF just happened zeg maar...
De lessen die voor mij in borstkanker zitten zie ik wel, die gaan vooral over ZELFLIEFDE. Maar als ik ergens slecht in was (en ben), was het dat wel. Flinke uitdaging dus. En hoewel mijn lijf best goed aangeeft wat het nodig heeft, rust, ruimte om verdriet, angst en alle andere gevoelens die er zijn te doorleven, heeft mijn hoofd daar veel oordelen over. En daar heb ik dan ook weer oordelen over...
"Je bent genezen, je moet blij zijn, schouders eronder en door, anderen hebben het veel slechter getroffen dan jij, operatie was 8 wkn geleden het moet nu maar over zijn enz.enz.enz. Niks zelfliefde aan. En ook daar zit ik mezelf dan weer voor op mijn kop, want jezus, dan krijg je zo'n heftige wake up call en ga je gewoon op de oude voet verder. Niks mildheid of zelfliefde. Bizar toch eigenlijk?
Ik weet ook niet precies waar ik behoefte aan heb, wat voor steun ik nodig heb, praten met lotgenoten lijkt me fijn, maar die paar keer dat ik bij het inloophuis was zaten er met name dames die benadrukten om vooral positief te zijn. Maar dat ken ik wel, dat staat voor mij gelijk aan o.a. mijn gevoel wegdrukken, iets wat me keer op keer juist ziek maakt.
Ik wil juist praten met vrouwen die het ook zo moeilijk vonden om alles een plek te geven, die het enorme verdriet herkennen en erkennen. En hoe zij hiermee om zijn gegaan, hoe zijn ze zich weer heel gaan voelen, ondanks dat je fysiek verminkt bent? Vrouwen die borstkanker wellicht ook als een signaal van hun lijf zagen, een signaal dat er dingen anders moeten en hoe ze die weg in zijn gegaan.
Want dat we sterk zijn in dit proces en onze tranen inslikken en blijven lachen en grapjes maken is niet verkeerd, daarmee houden we ons na zo'n ingrijpende diagnose als borstkanker waarschijnlijk staande. Want het is teveel om gelijk helemaal te beseffen en te bevatten, maar ergens moet er wel ruimte zijn voor die kwetsbaarheid. De angst en het verdriet dat erbij komt kijken als je hele leven ineens op zijn kop staat en ook nooit meer hetzelfde zal zijn als voor de diagnose.
En de vraag dus is: En hoe nu verder dan?
11 reacties
Ik zou even stil blijven staan. Dan dient dat 'hoe verder' zich vanzelf aan, is mijn ervaring.
Dat is zeker waar. Ik probeer nu inderdaad bewust te vertragen :-)
Hoi. Allereerst, jeetje, wat een heftig verhaal.
Ik herken me erg in het stuk ādoorgaanā en me daar zelf weer schuldig over voelen, omdat het niet lukt.
Inderdaad misschien even stil staan en voelen, wat hier eerder ook werd genoemd. Ik ben uiteindelijk naar een psycholoog gegaan, voor de verwerking. Ik heb echt moeten leren delen, delen wat het allemaal met me doet/heeft gedaan. Ook het lotgenoten contact vind ik heel erg waardevol. Ik heb bij mijn psycholoog ook een tijdje groepstherapie gehad.
Wat fijn dat er bij jouw psycholoog ook groepstherapie was.
Ik heb nog 1 gesprek met de psycholoog, maar dat was omdat vorige keer dingen wel redelijk leken te gaan, maar sindsdien is er wel e.a. veranderd dus misschien toch nog maar niet de gesprekken afronden.
Lastig he dat delen, het is ook gewoon zo veel dat het soms zelf amper te bevatten is of in woorden uit te drukken, dus dat maakt het ook niet makkelijk om het te delen. Inmiddels besef ik wel dat ik niet per se woorden hoef te kunnen geven aan het verdriet, maar dat ik ook om troost mag vragen zonder dat ik kan uitleggen waarom ik moet huilen.
Ik heb gesprekken met een spirituele vrouw en zij zei dat als je moet huilen het dus blijkbaar nodig is en meer hoef je er dan niet over te weten. Dat helpt wel. En een vriendin gaf me deze zin die zij gebruikt in lief zijn voor zichzelf: "Geeft niks, mag best" Die vind ik ook zo heilzaam.
Ja dat merk ik trouwens ook, dat het contact met lotgenoten heel fijn is. Niet dat mijn vrienden niet lief zijn, maar als je het niet hebt meegemaakt is het toch lastig om echt te weten waar de ander doorheen gaat. Die herkenning bij lotgenoten geeft me het gevoel dat wat ik voel in ieder geval normaal is :-)
Hallo Fleurtje1974,
Allemachtig wat heb jij hier een herkenbaar verhaal geschreven. Ik ben eind vorig jaar bij het bevolkingsonderzoek als pakketje op de band gezet naar het mammacentrum in het ziekenhuis. Na een biopt (wat een afschuwelijk en pijnlijk onderzoek was dat. De hel!!) bleek het DCIS graad 3 te zijn in mijn linkerborst. Schatting was ca. 16mm. Een borstsparende operatie moest het worden. Na de operatie in januari werd het weefsel onderzocht en bleek het toch wat groter. Nieuwe schatting 44mm. Toch een borstamputatie en in Februari was dat zover. Ik was niet verdrietig. Ik was super stoer! Die dingen hadden (op mijn leeftijd) hun beste tijd gehad. Dus waar zou ik me druk om maken. Dit ging ik fixen! Geen reconstructie, zelf op zoek naar wat een prothese was en hoe ik dat moest gaan organiseren. En de dag na de amputatie ging ik naar huis. Lachend zwaaiend naar mijn lotgenoot die bij mij op zaal lag. Uiteindelijk bleek de tumor zelfs 70mm. Na ca. 2 weken thuis voelde ik me best goed en de muren kwamen op me af van het niets doen. Ik was gelijk begonnen met fysiofitness want ik was niet ziek, niet zielig en moest binnen no-time weer net zo fit zijn als voor de diagnose. Ik ben dus ook weer gaan werken! Maar mijn hemel; wat ben ik mezelf tegengekomen!!! Inderdaad dat zwarte gat en even achterom kijkend naar WhatTheF... happened. Wat ben ik verdrietig geweest. Maar van mezelf mag ik daar niet aan toegeven. Het was maar DCIS (wat ze in het ziekenhuis ook steeds zeiden). Er zijn mensen die zijn er veel erger aan toe. Ik hoefde niet eens verdere behandelingen. Gelukkig was daar een lieve vriendin (vriendin en lotgenoot, zo iemand die het veel zwaarder heeft) die me in contact bracht met haar coach. Een coach die me leert dat alle gevoelens er mogen zijn en hoe ik lief moet/mag zijn voor mezelf. Langzaam krabbel ik weer overeind. Ook lichamelijk ben ik mezelf tegen gekomen, bij het streven naar mijn fitheid van voor de operatie ben ik mijn grenzen overgegaan en heb ik nu enorm last van seroom. Ik knok nog steeds maar met meer compassie voor mezelf en voor wat ik heb meegemaakt.
Ik hoop van harte dat het voor jou ook weer lichter wordt. Neem gerust contact met me op.
Liefs Nickje
Hey Nickje,
Heel herkenbaar, na mijn besparende operatie 6 jaar geleden ging ik ook zo snel weer aan de slag, want inderdaad slechts DCIS. Maar je wordt gewoon hetzelfde behandeld als iemand met kanker, dus dat maakt het juist onwijs verwarrend. En helemaal als je dan uiteindelijk je hele borst kwijtraakt.
Als je een flinke tumor in je borst hebt dan is het ook heftig als je borst eraf gaat, dat is altijd een enorm ingrijpende behandeling in mijn optiek, maar ik kan me voorstellen dat het dan "makkelijker" te begrijpen is. Ik had nu wel een tumor, maar deze was niet groot, langzaam groeiend en dan DCIS graad II erbij. Het voelde echt als een enorm zware behandeling voor iets waarvan gezegd werd dat het best gunstig was. Dat kon (en kan) ik nog steeds niet helemaal rijmen, misschien is dat waar jij ook tegenaan liep?
Wat fijn dat die vriendin je in contact bracht met haar coach en dat je nu liever voor jezelf kunt zijn. Want inderdaad alle gevoelens mogen er zijn, hoe moeilijk ook. Ik heb ook veel steun aan het boek Gehavend. Zij heeft het ook over compassie, hoe belangrijk dat is in dit hele proces.
Ik ga er maar vanuit dat het op een gegeven moment lichter wordt. Waarschijnlijk moet je doorvoelen wat er te voelen valt en is dat onderdeel van heling. En dank voor je aanbod :-)
Wat vervelend dat je seroom hebt gekregen doordat je over je grenzen bent gegaan. Lukt het je nu wel om wat rustiger aan te doen of word je daar ook toe gedwongen door de seroom?
Ik word er wel toe gedwongen, wat misschien nu maar even goed is. Dank voor je lieve reactie.
Helaas heel herkenbaar. Ik ga soms lekker in het verdriet zitten en kan daarna weer door. Het blijft vreemd, dat woord "zorg". Tijdens mijn hele traject is er echt niemand die me gevraagd hoe het voor mij was, die borstamputatie, die necrose, een spoedoperatie, die tissue expander, de tweede amputatie en al die mislukte reconstructies. Binnenkort volgt operatie nr 7 en dan weet ik het al. De woorden van het verplegend personeel, "wat vervelend voor je" of "wat een pech", daar heb ik echt niets aan. Er is weinig tijd voor echte zorg. Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen. Mijn vriendinnen die borstkanker hebben gehad leven allemaal niet meer. Daarom ben wel blij met deze site! Sterkte Fleurtje, Uiteindelijk komen we er wel!
Klinkt heerlijk om echt even helemaal in het verdriet te gaan zitten. Dat lukt mij soms ook gelukkig (als ik alleen ben).
Wat heftig al die operaties die je gehad hebt zeg en dat er niemand gevraagd heeft hoe het voor jou was. En wat een rare reacties van het verplegend personeel, al kan ik me voorstellen dat ze gewoon niet meer de tijd hebben om de zorg te geven die ze zouden willen geven. Ik ben maar 2 dgn (met 1 nacht) in het ziekenhuis geweest en ik zag ze van hot naar her rennen, had wel met ze te doen.
Krijg je ook geen gesprekken met verpleegkundige of psycholoog in het ziekenhuis? Maar inderdaad we moeten veel zelf doen, mensen die het niet meegemaakt hebben kunnen ook moeilijk inleven hoe het is, dus deze site is super fijn.
Wat heftig ook dat je vriendinnen die ook borstkanker hadden niet meer leven, dat moet ook vreselijk moeilijk zijn. Jij ook sterkte!!! En inderdaad, uiteindelijk komen we er vast wel, aan de andere kant van het verdriet zal toch vast weer geluk wachten? :-)
Geen traan heb ik gelaten, okay eentje knalde mijn oog uit toen ik mijn overgebleven lange haar afknipte, had afspraak gemaakt met een kapster maar was te ziek om te gaan. Mijn chemo was heftig, maar ik heb het doorstaan. Op mijn kale hoofd een haarstuk waarvan in mijn vriendenkring geopperd werd dat het me geweldig stond. Ik haatte dat ding en hun erbij. Amputatie, geen traan gelaten. Bestraling volgde, nee ik hoef geen shawl, met opgeheven hoofd liep ik naar het monster wat mijn huid verschroeide. Geen traan toen ik vroeg of mijn andere borst eraf mocht omdat ik deze behandeling niet nogmaals zou kunnen beleven. Hormoontherapie wat een ellende, stemmingswisselingen,slecht slapen, pijnlijke gewrichten, geen eetlust maar ook geen traan. Ben iedere dag moe, sleep me door de dagen heen omdat ik mijn man niet in de steek wil laten, hij kan mij niet missen, hij heeft wel zijn tranen laten vloeien, hij had angst me te verliezen. Psychische hulp wil ik niet, waarom? Om te kunnen huilen? Mijn vrienden zijn voor mij kennissen geworden, het liefst ben ik alleen. Hoe het verder gaat, iedere dag stapje voor stapje , genieten van alle mooie kleine dingen, mijn man en ik zijn dichterbij elkaar dan ooit. Uiteraard mag iedereen zijn verdriet tonen,beleven op zijn eigen manier, wens iedereen dan ook heel veel sterkte toe.
Lieve allemaal, zo herkenbaar jullie verhalen en al die heftige ervaringen, maar weet dat hierna je weer de stip op de horizon kunt zien!
Ik heb veel van mij afgeschreven via een dagboek en heb ook een boek geschreven met tips. Heb ook veel gehad aan Herstel en Balans lotgenoten, iedereen was erg openhartig, deelden lief en leed.
Lees mijn blogberichten met tips of bezoek mijn Facebook tijdlijn!
Waar je aandacht naar toe gaat dat groeit dus wees een 'WARRIOR' en niet een 'WORRIER.'
Stop niets weg, ervaar al je gevoelens maar blijf er niet de hele dag in hangen dat is zonde van je kostbare tijd. Gebruik die tijd voor geniet momenten want geloof mij die zijn er volop als je goed om je heen kijkt.
Ik ben iedere dag blij dat ik die nog beleven mag, ook al is mijn leven totaal noodzakelijk anders geworden! Weet de lichtschakelaar te vinden, zeg 'STOP', 'NU' wil ik mij goed voelen, het helpt echt.
Ontdek pareltjes, soms zijn ze goed verstopt en soms liggen ze vlak voor je neus. Ga op deze ontdekkingsreis en verbaas jezelf dat je meer kunt dan je zelf denkt.
Het heeft 7 jaar geduurd om mijn boek te schrijven, die veerkracht hebben jullie ook!
Veel liefs, Gina