Een goed gesprek
Telefonisch lotgenoten contact. Het klinkt niet heel uitdagend, misschien zelfs saai. Maar wat is dat mooi en dankbaar werk. Voor stichting Olijf Home | Olijf doe ik dat: telefonisch lotgenotencontact. Vrouwen met gynaecologische kanker, die een vraag hebben of gewoon behoefte aan een luisterend oor, kunnen de ‘Olijflijn’ bellen. Zes dagen in de week zijn we bereikbaar en volgens een rooster hebben vrijwilligers dan ‘telefoondienst’ De vrijwilligers zijn allemaal vrouwen die zelf gynaecologische kanker hebben of hebben gehad. Ze praten dus allemaal uit ervaring.
Zoals gezegd, fijn om te mogen doen. Ook altijd wel een beetje spannend. Zou er iemand bellen? Wie krijg je aan de lijn? Kun je iemand een beetje verder helpen? De ene keer blijft het eerst even stil aan de andere kant, hoor je dat iemand de moed bij elkaar aan het rapen is om haar verhaal te gaan vertellen. De andere keer stort iemand direct haar hart uit. Soms valt iemand met de deur in huis; is er een duidelijke concrete vraag. En het gebeurt ook wel dat iemand gelijk begint te huilen. Ik luister. Probeer de onderliggende vraag te ontdekken. Het zijn soms lange gesprekken. Intens ook. De, vaak heftige, verhalen maken indruk. En dan, aan het einde van het gesprek, zegt iemand opeens: “bedankt voor dit fijne gesprek”. Dat raakt me altijd. Dat ik op deze manier iets voor een ander kan betekenen. Ook al was er soms niet eens sprake van een gesprek, heb ik naar mijn mening niets van betekenis gezegd, alleen geluisterd. De dank is wederkerig. Want niet zelden onstaat er een mooi gesprek waar ik op mijn beurt ook weer veel aan heb.
Wat maakt een gesprek eigenlijk een goed gesprek? En moet een gesprek altijd een goed gesprek zijn? Het hoeft toch ook niet altijd echt ergens over te gaan? Gewoon heerlijk en ontspannend een eind weg kletsen over van alles en nog wat, noem je dat ook een gesprek of is dat praten met elkaar? Wie wel eens iets heeft geleerd of gelezen over gesprekstechnieken, weet dat er allerlei leuke geheugensteuntjes zijn om deze te onthouden. Bijvoorbeeld : NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. LSD: Luisteren-Samenvatten- Doorvragen. En laat je OMA thuis. Oftewel niet Oordelen, geen Meningen of Adviezen. Héél nuttige tips. Maar wat blijkt het in de gewone dagelijkse omgang met anderen, soms zo verrekte lastig om toe te passen.
Wie herkent het niet: zo’n ‘gesprek’ met iemand, wat feitelijk niets meer is dan het uitwisselen van gegevens. Een voorbeeld. A: “Wij denken erover om naar Noorwegen met vakantie te gaan dit jaar”. B: “Wij willen naar Italië.” A: “We willen dit jaar absoluut niet meer in het naseizoen.” B: “We gaan naar dezelfde camping als twee jaar geleden”. Enzovoort, enzovoort. A en B zijn allebei alleen maar aan het zenden. Energieslurpende gesprekken vind ik dat. Reageer eerst eens op de ander. Dan krijg je toch een veel leuker gesprek. “Noorwegen, wat leuk. Al eerder geweest?” . Vraag de ander waarom die niet meer in het naseizoen met vakantie wil. Kom niet gelijk met je eigen verhaal. Dit soort ‘gesprekken’ ergeren me nogal. Als de ander gewoon niet reageert op wat je zegt. Nu gaat het in dit voorbeeld over iets onschuldigs als een vakantie. Maar nog frustrerender is het als je het hebt over kanker. Over behandelingen die je moet ondergaan, of je angst dat de ziekte terugkomt, je angst om dood te gaan.
Terug naar het 'goede gesprek'. Er kunnen ook van die bijzondere gesprekken plaatsvinden in je leven. Pareltjes van gesprekken. Ik heb het wel meegemaakt dat ik bijvoorbeeld op een receptie of een vliegveld met iemand aan de praat raakte en tot een gesprek kwam wat ik niet gauw meer zou vergeten. Een gesprek wat mij tot nieuwe inzichten heeft gebracht. Het is mijn ervaring dat je met relatief onbekende mensen, of lotgenoten, binnen een half uur gelijk een paar spaden dieper kunt gaan dan met mensen die je soms al je leven lang kent. Of misschien wel juist daarom. Misschien is het 'veiliger' om diepe zielenroerselen te delen met een onbekende aan de telefoon, een lotgenoot, die je nog nooit in levende lijve ontmoet hebt, maar waarmee je een verbondenheid voelt en hetzelfde 'lot' deelt, dan met mensen waar je geen verrassing meer voor bent. Je bent een open boek voor de mensen die je kennen. Of die denken te weten dat ze het boek al kennen. Bovendien wil je het niet altijd over kanker en ziek zijn hebben met de mensen om je heen. Je wilt het ook nog een beetje gezellig houden. Het zijn natuurlijk ook best pittige onderwerpen waar je het als lotgenoten soms met elkaar over hebt. De vraag 'ben jij bang voor de dood?" is nu niet een vraag die je op een verjaardag bij vrienden even stelt. Maar vorige week nog, stelde een lotgenoot die ik aan de telefoon had deze vraag aan mij. En ik aan haar. Hoe bijzonder en waardevol dat je vrijuit met elkaar kunt praten zonder OMA erbij.
Niet alleen Olijf, maar de meeste kanker patienten organisaties zullen waarschijnlijk (telefonisch) lotgenotencontact aanbieden. Misschien heb je wel eens gedacht zal ik een keertje bellen, maar schroom je nog? Ik zou zeggen: gewoon doen. Zelf heb ik ook eens, na aarzelen, de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht en het heeft me veel gebracht. Dat gun ik anderen ook.
Wie weet welk mooi gesprek je krijgt. Of misschien wil je zelf wel een luisterend oor bieden aan de andere kant van de lijn. Je krijgt er heel veel voor terug.
16 reacties
Lieve Lenneke, wat een mooi en herkenbaar verhaal. Zó mooi dat je als lotgenoten over de kracht blijkt te beschikken om anderen verder te helpen. En dat je door dat besef alleen al sterker wordt. Dank voor deze mooie blog, 🙏🫶
Olijf bedankt. Jij bedankt L. Ik mag doorgeven wat ik op mijn beurt weer van anderen, van jullie heb mogen ontvangen.
XX Lenneke
Zo een betekenisvol blog vol spijkers met koppen! Bedankt hiervoor!
Dank je wel Clemence.
Lenneke
Jij/ jullie zijn echt top, kan niet anders zeggen, heb vanaf het begin van mijn traject zoveel steun aan jullie gehad
☺️
Wat fijn om te horen! Het onderling steunen van elkaar, zo waardevol.
X Lenneke
Lotgenotencontact is - bewezen - ontzettend belangrijk. Ook telefonisch. Fantastisch dat jij je op deze manier voor lotgenoten kunt inzetten, Lenneke! Veel succes!!
Carolina X
Dat is zo, maar ook moeilijk! In drie jaar ziekte ben ik in het echte leven niemand tegengekomen die als "lotgenoot" aanvoelde. Ik kom altijd bij mensen terecht die in leeftijd en interesses zo ver van me afstaan... Zo dankbaar voor iedereen hier en hoe vlot het hier praat!
Goed om te horen!!!
Sterkte,
Carolina X
Dank je wel Carolina!
XLenneke
Lieve Lenneke,
Wat beschrijf je dat weer fantastisch! Ik vind het zo knap dat je ondanks alles waar je zelf mee te maken hebt, de tijd neemt om ook lotgenoten te helpen. Ik vind het geweldig mooi van je . Het is wel belangrijk om je eigen grenzen aan te geven.
Heel veel succes verder.
Liefs, Marianne
Dank je voor je compliment en je zorgzaamheid Marianne. Maar zoals gezegd; ik ontvang er zo veel voor terug.
Liefs Lenneke
Lieve Lenneke,
Dank je wel voor dit mooie blog. Ja een goed gesprek voeren is een ware kunst en de NIVEA, LSD, en OMA kunnen daar zeker bij helpen. Fijn om de geheugensteuntjes weer even te lezen.
liefs, Margriet
Dank je wel, Margriet.
Als ik het me goed herinner had je OMA zeker niet mee, toen we elkaar ontmoet hebben. 😉
Lieve Lenneke, ik lees je blog en het maakt me blij dat er mensen zijn zoals jij! Vaak realiseer ik me dat we hét (de kanker) wel alleen moeten doen maar dat we niet allen zijn! Uit ervaring weet ik dat het bellen met de hulplijn van Olijf heel 'helpend' is geweest in het begin van mijn ziek zijn. Ik was zo zenuwachtig want het voelde toch wel een beetje raar om te bellen met iemand die je helemaal niet kent. En ik had toch zo veel lieve begrijpende mensen om me heen, waarom zou ik überhaupt eigenlijk bellen? En toch deed ik het en kreeg een schat van een vrouw aan de lijn waar ik mijn prangende vraag aan kon stellen: "hoe doe ik dat, leven met kanker en weten dat ik niet meer beter wordt"? Haar antwoord was heel helder en simpel: "gewoon blijven doen wat je altijd deed alleen een beetje minder en een beetje rustiger". Dit was voor mij het perfecte antwoord en ik was er zo blij mee! Dus, mocht je twijfelen om een hulplijn te bellen: doe het; het is 9 vd 10 inspirerend en ondersteunend en vooral 'helpend'.
Wat een mooie ,waardevolle raad heb je indertijd gekregen Renate. Wat mooi dat je schrijft dat we hét (kanker) wel alleen moeten doen, maar niet alleen zijn. En zo is dat ook. Samen staan we sterk.
Liefs en 🤞