Tegen wie praat jij?
Tegen wie praat jij?
Ik ben in de keuken met het eten bezig en ondertussen vertel ik iets aan Lief. Ik zit op mijn hurken voor de oven om de juiste stand in te stellen voor de broccoli ovenschotel die ik heb gemaakt. Lief loopt gewoon weg tijdens mijn verhaal, ik heb het niet door en praat rustig verder. Kleindochter van acht, die bij ons logeert, komt de keuken binnen en vraagt:" tegen wie praat jij oma??"...........Tegen de broccoli, dat zie toch. 😄
Een hilarische anekdote. Praten tegen de broccoli. Een vriendin zei: "een voordeel: broccoli spreekt je niet tegen." Een geduldige luisteraar. Dat is zeker waar. Je wordt niet in de rede gevallen. Geen goede raad of oordeel. Geen weerwoord of oplossingen en geen ja-maar. Als je het zo bekijkt kan het misschien best helend werken om je hart uit te storten bij de broccoli of een struik andijvie. Maar of het echt werkt? Ik denk toch dat het fijner is als een echt mens naar je wil luisteren.
Je merkt het vaak als mensen iets ergs is overkomen. Keer op keer wordt dat verhaal verteld. Kennelijk is dat nodig om te verwerken. Ik weet nog dat ik in het begin van mijn ziekte mijn verhaal steeds maar weer, tot in de details, wilde vertellen aan iedereen. Van het hoesten en benauwdheid, even een longfoto maken, via drie liter vocht in de long, naar de diagnose uitgezaaide eierstokkanker. En dat binnen twee dagen tijd. Dit schrijf ik hier nu op in één zin, maar voor mijn verhaal kon je wel even gaan zitten. Vertellen, vertellen, vertellen. En toen dit, en toen dat. Ik moest dat gewoon doen. Op een bepaald moment merkte ik dat ik niet verder kwam. Mijn gedachten bleven in kringetjes draaien. De onzekerheid, de angst. Woorden die bleven echoën in mijn hoofd: "je wordt niet meer beter". "Palliatief". Ik liep vast. Hoe moest ik nu verder leven? Hoeveel tijd had ik nog? Ik had niet alleen behoefte aan vertellen, maar ook aan práten. Praten met iemand die me hierbij kon helpen.
In overleg met mijn arts ben ik bij 'De Vruchtenburg' terechtgekomen. Net zoals bijvoorbeeld bij het Helen Dowling instituut kun je hier terecht voor psychologische hulp bij kanker. Hier heb ik een aantal gesprekken gehad. Die paar gesprekken waren genoeg, maar ze hebben mij zeker geholpen. Het is goed geweest om dit gedaan te hebben. Ik zou het iedereen aanraden.
Ook heb ik veel gesproken met Lief en met de kinderen en schoonkinderen. Over mijn eigen gevoelens en wensen, maar ook die van hen. Want wat is het ook moeilijk voor je naasten. Gelukkig stonden ze open voor dit soort gesprekken. Ik weet van lotgenoten dat naasten het soms zo moeilijk vinden om er over te praten dat er overheen wordt gepraat en weggewuifd: "Kom op hoor, je gaat nog niet dood ". Wat lijkt me dat erg als je er met je liefsten niet over kunt praten. Verstikkend. Dan is er geen ruimte om zorgen en angsten te bespreken. Ook niet voor de ander.
Naarmate de tijd verstreek, en de kanker stabiel bleef, werd de behoefte om er steeds over te praten minder. Maar hier op kanker.nl is een fijne plek voor bijvoorbeeld het schrijven van een blog. Hier kan en mag je al je kankerzorgen en gedachten delen met elkaar.
Op kanker.nl is ook genoeg informatie te vinden over dit onderwerp. Hieronder heb ik een stukje gekopieerd wat goed aansluit bij deze blog.
"Een goede manier om emoties toe te laten is door ze te delen. Je kunt erover praten met vrienden, familie of met lotgenoten.
Praten over gevoelens kan moeilijk zijn, ook voor je omgeving. Maar het kan je toch helpen. Door je gevoelens en zorgen te bespreken, kun je je opgelucht voelen. Je omgeving kan je helpen de dingen van een andere kant te bekijken.
In de meeste ziekenhuizen zijn zorgverlenershttps://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/3 waarmee je over je gevoelens kunt praten. Bijvoorbeeld een medisch maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog. Het kan soms makkelijker zijn je gevoelens tegen zo iemand uit te spreken. Zeker als je je omgeving er niet mee wilt belasten.
Soms helpt het om gevoelens op te schrijven. In een (digitaal) dagboek voor jezelf, of in een blog dat je met anderen deelt. "
En zo is het maar net. Ik wens iedereen een luisterend oor toe. Van de mensen om je heen of van lotgenoten. En als er echt helemaal niemand is die naar je luistert, kun je altijd nog even in de groentela kijken.
9 reacties
Praten is voor mij een onmisbare uitlaatklep geworden. En , hoewel ik hier op de site mijn ei volledig kwijt kan, vermindert die behoefte tot praten niet, integendeel.
Vandaar ook dat ik zoveel blogs schrijf. En die hoeven niet persé over kanker te gaan. Maar gewoon het feit dat je kan praten en schrijven wat je wil en hoe je het wil , soms gewoon iets knotsgek, of niks ter zake doende, soms een diepe zielenschreeuw, dat werkt enorm heilzaam.
Briljant!
Een toch best wel heel serieus onderwerp inpakken met broccoli :-)
Ik kan alleen maar alles beamen wat je zegt. Ik ben best goed in 'in gesprek met mij', maar het is o zo belangrijk om zéker met het thuisfront alles te kunnen bespreken. En het klankbord daarom heen zou ik ook niet kunnen missen. We mogen dankbaar zijn als we dat hebben.
Liefs xx Hebe
Hoi lieve Heleentje, ik zal het proberen met die broccoli. Misschien therapeutisch.
Ik merk dat ik, omdat ik nu alleen woon, ook vaak tegen mezelf praat. Daarbij vind ik het apart dat als je dat hardop doet, je wordt aangekeken alsof je gek bent (als je dat per ongeluk in het openbaar doet, dan). Terwijl dat geklets in je hoofd bijna nonstop doorgaat aan de binnenkant. Maar is het hardop, dan is het opeens "gek".
En ik blijf ook tegen Roberto praten hoor. Ook hardop. Opvallend hoe vaak hij het tegenwoordig met mij eens is ;-)
Liefs, Mirjam
Ik begrijp dat heel goed Mirjam, dat je tegen Roberto blijft praten. Het helpt misschien ook op je eigen gedachten op een rijtje te krijgen.
Het is ook waar wat je zegt:de gesprekken in je hoofd gaan de hele dag door. En soms blijven dingen maar ronddraaien in je hoofd; de zg mindfuckers.Dat kan het misschien helpen als iemand die daar verstand van heeft, het kringetjes draaien kan doorbreken. Eenpsycholoog bijvoorbeel .
In mijn hoofd heb ik ook hele gesprekken met mezelf. Vooral op de fiets praat ik veel. En ik praat ook wel eens hardop als ik alleen ben. Mezelf manen tot opschieten bijvoorbeeld. Of benoemen wat ik ga doen. En van die korte krachtige woorden als ' kak' . En dan drie keer achter elkaar, om mijn ongenoegen uit te drukken.
Liefs Lenneke
De vruchtenburg is dat in Rotterdam, Forta groep?
Ik zag ook iemand een stuk op kanker.nl schrijven over de Vruchtenberg Leiden. Berg.
De Vruchtenburg is van de Fortagroep. Ze zitten inderdaad in Rotterdam en Leiden. Maar ik meen in nog meer plaatsen. Gouda ook. Op hun website staan bij alle plaatsen ook de wachttijden.
Lieve Heleentje
Wat een prachtig zinvol blog ,en ik schiet toch in de lach bij het begin ervan ,ik bleef ook altijd doodleuk tegen Ed aan praten terwijl die allang de kamer uit was ,waar ik totaal geen erg in had ,dat deed hij bij voorkeur midden in een gesprek.
Zo fijn om te lezen dat je veel aan het Helen Downing instituut hebt gehad ,dat heeft een mens nodig als je meemaakt en doorstaat wat jij en velen hier voor hun kiezen kregen .
Verdrietig als je niet bij je partner en of familie terecht kunt bij misschien wel het meest ingrijpende wat een mens mee kan maken ,maakt dubbel eenzaam ,Mijn moeder heeft dat mee gemaakt niet bij dr man terecht kunnen en niet bij familie gewoon weggewuift worden met de dooddoener ach jij word 100 , ik praat nog altijd hardop tegen haar ach mam wat moet jij eenzaam geweest zijn zo verdrietig ,ik had graag gewild dat ik toendertijd ouder was geweest dan had ik naar haar kunnen luisteren en meeleven en haar vast houden .
nou 100% mee eens wat een pracht forum is dit en er word veel gedeeld maar altijd met respect en liefde .
dikke knuff liefs hes xxx
Ik moest lachen om de woorden: je hart uitstorten bij de broccoli :) .
Over de gevoelens praten/schrijven is heel belangrijk inderdaad.
Ik las deze blog van je heel graag en vind hem belangrijk voor de mensen.
Lieve groet,
Gerhard
Dank je Gerhard.
Praten, maar ook humor, zijn allebei belangrijk voor mij.