Wereldkankerdag
4 februari was het wereldkankerdag. Op deze dag wordt er, wereldwijd, aandacht besteed aan de ziekte kanker. Een bewustwordingsdag om aandacht te vragen voor de impact van kanker. Op, of rond deze dag, zijn er altijd evenementen of bijeenkomsten voor mensen met kanker, georganiseerd door bijvoorbeeld ziekenhuizen,patiëntenorganistaties of inloophuizen. Veelal ligt de nadruk op ontspanning en verwenmomenten. Vanwege corona moest het dit jaar natuurlijk allemaal anders. Online en digitaal. Via stichting Olijf Home | Olijf ,waar ik vrijwilliger ben, was ik gevraagd om een presentatie/sessie te geven voor Inloophuis de IJssel, wat deel uitmaakt van Erasmus mc. Ze hadden een online 'mentale verwendag' georganiseerd. Het onderwerp waar ik het over zou hebben was : "omgaan met de diagnose". Ik heb daar zelf specifiek aan toegevoegd: "als je niet meer beter wordt." Ongelooflijk spannend vond ik het. Ik geef vaker presentaties voor Olijf . Maar meestal voor zorgprofessionals en niet voor lotgenoten. Bovendien lag er een beetje de claim dat het wel om een 'verwendag' ging en dat het ook wel een beetje 'gezellig' moest blijven. Tja. Aan de ene kant wilde ik het niet te zwaar maken, anderzijds gingen we het er natuurlijk wel 'over hebben'. Een gevoelig onderwerp.
De dag was perfect georganiseerd. Via 'teams' kon iedereen inloggen en meedoen met de verschillende sessies. Een gevarieerd programma waar iedereen wel iets naar zijn of haar gading kon vinden. 'S morgens heb ik zelf nog een leuke sessie gevolgd over het effect van kleur. Daarna ben ik nerveus gaan zitten wezen tot 15.30, toen was het mijn beurt. Om te beginnen heb ik benadrukt dat het mijn verhaal was, en hoe ik ben omgegaan met de diagnose. Maar dat ik niet de juffrouw was die wist te vertellen hoe je met een diagnose om moet gaan. Het was een interactieve sessie. Ik wilde graag met elkaar in gesprek en anderen de kans geven hier uit eigen ervaring iets over te zeggen. Wat het voor mij nu zo spannend maakte was de vraag of er wel interactie zou ontstaan, of anderen wel iets zouden vertellen. En hoe zou het zijn, zo op afstand hierover praten. Contact via een computerscherm. Kun je wel echt contact krijgen? Dat heeft me tijdens de voorbereiding het meeste bezig gehouden. Ik kan alleen voor mezelf spreken; maar ik vond dat er écht lotgenoten contact tot stand kwam. Er werden kwetsbare, verdrietige en eerlijke dingen verteld. Door het scherm heen werd ik ontroerd en geraakt.
Omgaan met de diagnose. Eén ding is zeker; je moet ermee omgaan. Hoe dan ook. Want je hebt die diagnose nou eenmaal gekregen. Hóe je ermee omgaat is voor iedereen verschillend. Waar de één alles wil weten over de ziekte en prognose wil een ander er juist niets over weten. Het eerste wat ik wil weten van de oncoloog, is hoe hoog mijn tumormarker is. Lotgenotenvriendin Kaatje wilde daar niets over horen. "ik wil het niet weten Len" zei ze dan. Haar oncoloog wist dat en zei alleen : "stabiel" of "gestegen". Ik zou daar gek van worden, maar voor haar was dat het beste. Voor de één is het troostend om kaartjes te krijgen een ander wordt er boos om. In het begin van mijn ziekte en behandeltraject heb ik ongelooflijk veel kaartjes gekregen. Het was een dagelijks ritueel. Als de postbode geweest was ging ik op mijn vaste plekje zitten. En bij ieder kaartje wat ik las, moest ik huilen. Dat was zo fijn. Zo troostvol om bij die kaartjes te huilen. Zelfs bij een kaartje zonder een persoonlijk woord, maar bijvoorbeeld alleen een groene kikker die 'beterschap ' zei. Ik hoorde eens iemand zeggen dat ze een hekel had aan standaard kaartjes met voorbedrukte teksten en zonder persoonlijke woorden. Die zeiden haar niets. Clichés. Ik denk daar persoonlijk anders over. Iemand heeft de moeite genomen om een kaartje voor je te kopen. Je adres op te schrijven, een postzegel te plakken en de kaart te posten, of bij je in de brievenbus te gooien. Die tijd ben je in gedachten geweest van die ander. Misschien heeft diegene wel geworsteld met zinnen die hij of zij eigenlijk aan je wilde schrijven, maar geen woorden had. En toen toch maar die groene kikker gekocht, die je beterschap wenst.
Nadenkend over de sessie op wereldkankerdag, realiseerde ik mij dat je ook in lotgenotencontact soms niet verder lijkt te komen dan die groene kikker. Omdat, ten diepste, het omgaan met je diagnose een eenzame strijd is. Ik zou willen troosten, omarmen, begrijpen, weet ik het allemaal, maar je komt er toch nooit helemaal bij. En de ander niet bij jou. Dat maakt me verdrietig. Maar in alle gebrokenheid en gestuntel soms,is het goed te weten dat er anderen voor je zijn, en dat jij iets voor een ander kan betekenen. Toch is ook niet iedereen van het lotgenotencontact. Dat is ook niet vanzelfsprekend. Helaas heeft Lief ook te maken gehad met kanker. We weten dus allebei hoe het is. Dat is handig , denk je misschien; twee begrijpende lotgenoten bijelkaar. Nou nee. Waar ik het heel fijn vind om met lotgenoten te praten, heeft Lief dat helemaal niet. Hij praatte er het liefst zo weinig mogelijk over. Dus daarin konden we elkaar niet altijd vinden.
Ook al is een situatie nooit precies hetzelfde, of kun je nooit precies invoelen hoe het voor de ander is, toch is daar die herkenning die misschien een beetje helpt om je minder alleen te voelen in dat eenzame proces. De lotgenoot die toch beter begrijpt wat je doormaakt als iemand zonder kanker. Die je angsten of verdriet beter kan begrijpen.We kunnen naar elkaar luisteren, onze zorgen met elkaar delen, lachen en huilen met elkaar. Aan elkaar denken. Dát is de kracht van lotgenotencontact.
Aandacht voor de impact van kanker. Juist nu. - Wereldkankerdag
18 reacties
Hoi Lenneke, wat mooi dat het zo is gegaan zo je gehoopt had. Heb ik kort geleden mogen beleven met een moderatorendag. De interactie is zo fijn; dat je ook echt kennismaakt met elkaar. In ons geval. Er waren onderwerpen te bespreken, maar 'elkaar' mocht alle tijd hebben.
En wederom is veel van wat je schrijft wat ik ook geschreven heb, hier in blog, gesprekken, in mijn boek of in het boek waarmee ik bezig ben. Je raakt zelfs het blog dat ik gisteren geschreven heb. Hoe bijzonder...
Lotgenotencontact
Lotgenotenkracht
Verrassend
voor wie niet beseft
waarom dat contact
voor jou betekent kracht
Hier geen verrassing meer
verrijking eer
contact
geeft kracht
oerkracht
Liefs xxxx Hebe
Raak en mooi gedicht, Hebe. "Lotgenotencontact is lotgenotenkracht".
Wat bijzonder eigenlijk dat mensen toch in staat zijn echt contact te maken, ook als is dat via een scherm. En wat gaaf dat je aan een tweede boek bezig bent. Succes!
X Lenneke
Mooie blog, Heleentje. Moge de groene kikker het symbool worden voor alle stuntelige, maar goed bedoelde reacties van mensen die wel de moed vonden om iets te laten weten.
Liefs, S.
Dank je wel Saartje.
Goed idee van jou om de groene kikker symboo te stellenl. We houden 'm erin!
Lenneke
Ach ja, die kikker, ik heb er ook vele ontvangen. Het is zoveel beter dan niets. Het voorstel van Saartje vind ik mooi, de kikker als symbool.
Maar in lotgenotencontact kom ik weinig clichés tegen. Ook van jou heb ik vaak reacties gekregen die zonder meer raak waren.
Dank daarvoor.
Liefs, Hanneke
Dank je lieve Hanneke.
Jouw wijze en aardige woorden maken jou tot een fijne lotgenoot.
XxLenneke
Ik kan me niet anders voorstellen dan dat je het goed gedaan hebt op wereldkankerdag. Je bent een mooi en krachtig mens en hebt de gave om te horen wat anderen teruggeven.
En iedereen is anders. Wel of geen lotgenotencontact, doen waar jij je goed bij voelt is het belangrijkste. Daar moeten we elkaar in accepteren. Maar die groene kikker kan iedereen gebruiken. Niet iedereen is even goed met woorden, maar het is fijn als er een klein gebaar is. Daaruit blijkt dat men aan je denkt.
Persoonlijk vind ik het lotgenotencontact ook erg fijn. Er zijn maar weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Zo fijn.
Liefs, Karin 😘
Dank je voor je complimenten Karin.
X Lenneke
Diagnose en Lotgenotencontact! Wat een mooie blog weer!! En hoe mooi dat ik jou wederom kan vertellen dat jij mijn grootste kado bent in de moeilijkste tijd. Herkenning, erkenning, luisteren, lachen en de lekkerste koffie . Zo dankbaar dat wij bij elkaar zijn gebracht. je geeft mij zoveel kracht door te mogen delen
lieve Len! Zo trots op jou en tot snel ❤️
😚🤗
XX Lenneke
Hey powervrouw!
Wat heb je dat weer goed en herkenbaar verwoord! Iedereen ís en reageert anders, maar met jou zit ik vooral op hetzelfde level! Ik word ook altijd heel erg blij van al die kaartjes en waardeer enorm de moeite die er is genomen! Ik vind het ook altijd zó knap dat alle vrijwilligers zich zó inzetten voor Olijf! Ik heb het zelf nooit gedaan... Ik merk dat het onderhouden van al mijn contacten én van lotgenoten contacten me al genoeg energie kost.
Ik wil ook altijd alles weten en lezen, t.a.v. tumormarkers etc. Hoewel ik nu in de fase zit, waarbij ik geen controles meer doe, maar bel bij klachten. Mijn marker is sowieso veel te hoog en zakt niet meer, daar heb ik me bij neergelegd en voel me gelukkig oké.
Ik hoop voor jou dat jij én je lief natuurlijk, ook nog heel lang stabiel blijven!!
Lieve groetjes,
Marianne
Ha Marianne,
Wat fijn dat die kaartjes en medeleven in welke vorm ook, ons zo'n goed doen.
Ik heb respect voor jou. Hoe je ook nu weer met de situatie omgaat, dat je niet meer op controle gaat, maar belt bij klachten. Dat lijkt me lastig om hier je draai in te vinden. Ik ben heel blij dat je je goed voelt en ik hoop voor jou ook zó dat dat nog een hele poos zo zal blijven.
Dag lieve lotgenoot.
XLenneke
Ik heb de dag verschillende presentaties gevolgd! De diëtiste erg leerzaan toch wat nieuwe dingen gehoord. Ook over werk en ziek zijn ook interessant. En als laatste die van jou die was fijn om mee af te sluiten. Wilde ook mee praten maar kon niet ontdekken hoe dat moest. Kon gelukkig wel alles horen. Was niet zwaar maar luchtig en positief ondanks het onderwerp. Goed gedaan hoor petje af!
Mooi dat je wat aan de "mentale verwendag" hebt gehad. Ik zal Samantha van Olijf , die de presentatie over kanker en werk, heeft verzorgd, je compliment doorgeven.
Jammer dat het niet lukte om mee te praten, maar gelukkig dat je alles wel kon horen. En dank je voor je compliment.
Lenneke
Ik vind het zo jammer dat ik niet heb kunnen deelnemen aan je presentatie/lezing (uiteindelijk toch geen laptop met beschikbaar)! Ik haal heel veel steun uit lotgenotencontact.
En nu moet ik ineens denken aan Warner Prevoo (die een boek schreef over zijn bestaan als longkankerpatiënt), die een lezing op de Deelnemersdag van Kanker.nl gaf en vond dat we ver van lotgenotencontact moesten blijven. En die later in een interview zei dat hij geschrokken was van al die mensen met kanker die zich zijn lotgenoot noemden op die Deelnemersdag. Ik was beledigd, wat had hij dan verwacht?
Ik dwaal af. Ik dacht ook na over je partner en jou. Als partners zit je soms op een heel ander spoor, qua verwerking, van kanker of wat ook. Dat geeft niet- als je elkaar maar wel op de hoogte houdt van het spoor en de bijkomende gevoelens en emoties.
Ik hoop je nog weer eens live te spreken, Lenneke! Je bent een mooi mens. Veel liefs! XXX
Ha Frie, ja helaas kon je er niet bij zijn. Ik heb je gemist.
Wat je zegt over Wander Prevoo, dat herken ik. Ik las deze reactie van hem later in een interview of zijn boek, dat weet ik niet meer en ik was ook een beetje in mijn wiek geschoten dat hij dat zei. Aan de andere kant, dat mag hij vinden , we zijn niet allemaal hetzelfde tenslotte, en wij vinden het wél fijn.
En over de deelnemersdag gesproken; ik hoop zo dat het er weer eens van komt.
X Lenneke
Mooi verwoord. Nu 1.5 jaar na mijn diagnose en nieuwe onzekerheid zou ik het best leuk vinden een groene kikker te ontvangen. Maar het nieuwtje is er vanaf...voor de meesten...mijn haar is weer aan het groeien...lichamelijk zie ik eruit als Hollands welvaren maar helaas is dat alleen de buitenkant. Gelukkig zijn er een paar trouwe luisteraars gebleven 😊 waaronder mijn lieve ziekenhuis vriendinnetje dat ik wel geteld 2 dagen heb gezien op de afdeling en een heel andere vorm heeft maar oh wat klikte dat, inmiddels 15 maanden verder voelen wii ons op grote afstand precies aan...zou haar niet willen/ kunnen missen. Zij zijn mij ook heel dierbaar geworden meer dan alle anderen waar ik voorheen contact mee DACHT te hebben😏
Ja helaas gaat dat soms zo. Het leven gaat weer door. Je haar groeit en je ziet er toch goed uit. Maar jij voelt je soms alleen. Wat fijn dat je een lotgenotenvriendin hebt overgehouden aan je ziekenhuisopname. Waardevol.
En... van mij krijg je een groene kikker.