Gelazer! Ik hou niet van gelazer.

De titel zou zomaar een uitspraak van de moppersmurf kunnen zijn. Wat een gelazer! Gelazer is gedoe in het kwadraat, minstens!

Die steunkous is een gelazer. Toppunt van incompetentie en irritatie.

Dat ik een stalpoot heb ontwikkeld, dat is duidelijk, daar kan niemand wat aan doen, maar nu hij er is, moeten we er wat mee.

Na aanvankelijk wat geharrewar tussen artsen wie nou wat moest én wanneer, bij een oedeemtherapeut beland en die zei dat een steunkous noodzakelijk is. Verwijsbrief volgde snel en de therapeut had goede berichten gehoord over een kousenbedrijf uit het zuidwesten des lands, want die meten thuis aan. Met immobiliteit in het verschiet wel zo handig.

Voor ik een afspraak had duurde het eventjes, na melding wordt je na twee weken teruggebeld voor een afspraak nog weer twee weken later. Dus eigenlijk gewoon na een maand. Met een beetje vaart erachter heb je eerder een kind, of in ieder geval een kind in de maak.

Er was twijfel of zwachtelen voorafgaand noodzakelijk was. Dat moest met foto's worden overlegd met een collega. Ik had de dokter al aan de telefoon voor een afspraak, maar het hoefde toch niet. Zwachtelen was helemaal niet fijn, wist ze nog te vertellen en als het niet hoeft, dan beter van niet. Weet ik veel!

Nog even overlegd over open teen of gesloten en dat het maar rondbrei moest worden, want vlakbrei was dikker en warmer en had een naad. Geen broekje, want dat was onhandig, als je lymfen naar de Filistijnen zijn, doen we altijd een heupband. Het zal, ik ben leek, jullie zullen het wel weten.

En de kous kwam, ik had er al over geschreven, het is een dramading. Hetgeen ook werd beaamd door een tweede meting. Enkele ongemakken zouden worden aangepast, maar die heupband, die moest blijven, tenzij er een schriftelijke verklaring werd overlegd van de behandelend arts waarin het bedrijf werd gevrijwaard voor mogelijke schade door stuwing. Ik had nog gevraagd of er toch gezwachteld had moeten worden, maar daar werd ontwijkend op geantwoord, dat zwachtelen nu niet mogelijk was. De kous zou met spoed worden besteld.

De kous kwam, niet met spoed en was exact wat ik al had, ook een dramading. Hierop gereclameerd en afgesproken dat ik zou bellen als ik de arts had gesproken. En dat heb ik vanmorgen gedaan. En dat was teleurstellend.

Bergman had nog nooit gehoord van stuwing en schade door lieskousen met breed noppenband en de oedeemtherapeute heeft diverse vrouwen die debulking hebben ondergaan en ook het één en ander aan klieren missen. En probleemloos een lieskous dragen met noppenband.

Ik heb mijn relaas gedaan bij de telefoniste en die stelde voor dat zij mijn gegevens zou doorgeven aan de afdeling planning, die dan na 2 weken zou bellen om een afspraak voor een nieuwe meting in te plannen. Dan ben ik weer een maand (en kind) verder met nog steeds niets wat goed is. Want wat als die dan stelt dat er eerst gezwachteld moet worden?? Ik heb ook mijn verzekering gebeld dat ik absoluut ontevreden was met dit bedrijf, maar die zei dat ik hen eerst de gelegenheid moet geven om het probleem op te lossen, alvorens ik ergens anders kousen kan laten maken.

Ik heb voor dinsdag een gesprek met mijn huisarts en wil weten waar ik een second opinion kan halen voor wat de werkwijze nu is en waar ik gedegen geïnformeerd word over welke kous het meest geschikt is. Een kous moet zorgen dat het extra vocht wat er in het been zit, verdwijnt, terwijl de kous die ik nu heb, alleen voorkomt dat het been nog dikker wordt.

Ik ben maar een staalboer, maar ik zou toch een vergelijk maken met de oude staalconstructie ( linker been) hoe die is. En daar moet de nieuwe staalconstructie (rechter been) op gaan lijken. Enigszins overdimensioneren vanwege veranderde inzichten is oké, maar als de constructie twee keer zo zwaar wordt, dan zit er toch wat fout.

Gelazer, gedoe in het kwadraat.

19 reacties

Wellicht kun je andere bedrijven benaderen, de situatie uitleggen, en vragen welke oplossing zij misschien hebben.
Mocht je dan weer een slechte ervaring hebben met de huidige kousenbreier, dan heb je misschien al een alternatief.
Of als ze je een aantal tips geven, wat wel  kan, kun je die in het gesprek inbrengen, want als zij zeggen dat iets niet kan, en een ander wel, tja dat heet incompetentie toch.
Maar voor mij is de kous hiermee af, ik brei er een eind aan

Laatst bewerkt: 11/07/2024 - 23:26

Wat een ellende!

Gek dat de oedeemtherapeut niet voorstelt om vooraf  te zwachtelen. Wordt meestal wel gedaan, is mijn ervaring.

Eerst been m.b.v. 'oedeemmassage' en compressie (zwachtel o.i.d) zo slank mogelijk krijgen, dan pas kous aanmeten. Die probeert dan de bereikte omvang zo te houden.

Zo werkt het meestal (toen ik fysiotherapeut was  en nu hoe mijn oud-collega's dat doen). Hoop dat je vanaf nu goede adviezen krijgt van mensen met ervaring in deze materie.

PS. Plaatjes laten een totaal andere werkelijkheid zien

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 08:05

Ik hoop dat met zwachtelen en fibrosemassage de boel nog wat dunner gemaakt kan worden, want eigenlijk had bij het eerste contact met de huisarts dit in april al opgepakt moeten worden.

Mijn huisarts moet nog veel leren vrees is. Punt is ook dat alle zorgverleners naar elkaar wijzen dat die het moeten oplossen.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 08:37

Ik snap het eerlijk gezegd ook niet. Nou heb ik een schoolverlatertje als dokter, vanwege het grote verloop in de praktijk. Die moet kennelijk nog veel ervaring gaan opdoen. Helaas ten koste van patiënten, vrees ik. Ik zal hem in ieder geval voor dit probleem wegwijs maken.

Bij de diagnose kanker werd ik direct gewezen op betrouwbare websites zoals kwf en kanker.nl. Maar nu werd ik doorverwezen naar een oedeemtherapeut, zonder gezien te zijn, welke ik zelf moest zoeken. En waarvan ik geen idee had of die zijn vak zou verstaan. 

Maar die regelt geen thuishulp voor zwachtelen, dat moet de huisarts weer doen. En die doet alleen de lymfedrainage, die gaat niet over het aanmeten of adviseren van kousen. Dat doet de kousenboer weer. En de kousenboer neemt alleen de situatie op zoals die is, er vanuitgaande dat het maximale resultaat van zwachtelen al is behaald. Wat ik dus mis is dus een alles overziend behandelaar die aanstuurt wat er moet gebeuren.

En dat zou volgens mij de huisarts moeten zijn. Ik kom met een stalpoot die niet over gaat. Hij onderzoekt mij en bekijkt welke lichaamsdelen zijn aangedaan en verwijst door naar een oedeemtherapeut én regelt de thuiszorg voor zwachtelen. Thuiszorg en therapeut stemmen de lymfedrainage en zwachtelen met elkaar af, zodat een maximaal resultaat kan worden behaald. En als er dan geen winst meer te behalen valt, dan worden er kousen geadviseerd en aangemeten. En niet pas na een maand, maar eerder, anders moet er al die tijd gezwachteld blijven worden.

Het wordt een indringend gesprek dinsdag.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 10:19

Een goede huisarts vinden wordt een probleem. Overal

De echt goede, met empathie ,een luisterend oor en een hoop ervaring, die verzuipen in het werk, en gaan d'r vroeg of laat zelf onderdoor. Van de zes dokters die Wommelgem rijk was zijn er vorig jaar twee gestopt en de derde ( mijn vroegere huisdokter) zit de dagen af te tellen dat ie met pensioen kan. 

En die er overblijven, ja.... , kan je dikwijls zelf  beter doktertje spelen.

Ik prijs me gelukkig met de artsenpraktijk waar ik begin dit jaar terecht ben gekomen. 

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 10:40

Idem dito. Mijn schoonbroer was tot vorig jaar onze huisarts. Een dokter die op geen uur keek, altijd bereikbaar was. Je vindt ze niet meer. Dank zij hem, ondanks de patiëntenstop in vele praktijken, hebben we een nieuwe dokter, uit een prive-praktijk, gekregen. Heeft me zelfs zijn privé nummer gegeven.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 11:08

Ik ben er inmiddels wel uit dat zwachtelen eigenlijk altijd moet, tenzij het been door hoogleggen het vocht weer kwijtraakt. En dat vlakbrei voor oedeem de eerste keuze is.

Het plaatje van Astrid verduidelijkt wat het zou moeten zijn, maar ook daar zie je dat de stof opkrult bij de lies en dan insnoert in het been.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 08:31

Voor het zwachtelen hoort normaal een arts een enkel arm index te doen Dit is belangrijk om te zien of er geen vernauwing in de slagaders zit, dat kan anders een probleem opleveren of  bij bv een  hoge bloeddruk. Verder  moet er opgelet worden dat de zwachtels niet te strak zitten maar ook niet te los. 
Als het been dan weer slank is dan wordt normaal de kous aangemeten. 

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 21:35

Dit is inderdaad gedoe in het kwadraat. Ik hoop dat er vlug een oplossing komt waardoor je geholpen bent. Ik kan me voorstellen dat al dit gedoe heel zenuwslopend is buiten de lichamelijk klachten die je hebt. Ik duim voor je voor een vlugge maar vooral goede oplossing.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 12:00

Wat een enorm gelazer!!! Om witheet van te worden, maar dat helpt niet helaas.

En wat gek dat er niet eerst gezwachteld wordt, dat lijkt me toch stap 1 zeker zolang er geen kous is! 
Leg je als je slaapt ook je been een beetje omhoog? Stapeltje tijdschriften onder je matras op het voeten einde…? Ook weer niet te veel want dan krijg je pijn in  je rug…
Wat een geklooi…..op deze manier heb je een organisatie bureau nodig om de boel geregeld te krijgen. Absurd….ik hoop dat het in ieder geval gezwachteld kan worden want dat scheelt enorm in de pijn, want daar schrijf je niet over maar dat voel je natuurlijk wel….

Liefs Fram

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 19:06

Ik verdenk de kousenboer ervan dat ze de gemakkelijkste weg hebben gekozen. Anders hadden ze nog een keer terug moeten komen voor hetzelfde geld. Maar bij het maken van de afspraak heeft er ook niemand gevraagd of er al gezwachteld was. En ook de lymfedrainagedame heeft mij er niet op gewezen dat het wenselijk zou zijn.

De huid doet nog niet zeer, maar wel de lies, zeker bij het lopen en die kous rolt op en snoert in.

Gelazer is het.

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 21:05