Halve waarheden, hele leugens
Als patiƫnt wordt je van de domme gehouden. De specialist roept een term die voor meerdere uitleg vatbaar is en denkt, hopelijk, dat jij op dezelfde hoogte en met dezelfde kennis communiceert. "Uw been loopt vol zonder steunkous".
Als leek krijg ik visioenen van een gieter onder een waterkraan . Alles wat ik ken dat volloopt, komt van bovenaf. Pilsje onder de tap, van bovenaf. En het is ook geen vocht vasthouden, het is vocht wat wordt aangevuld en onvoldoende weg kan. De gevolgen worden benoemd, niet de oorzaak. En alle specialisten doen daaraan mee. Komt het door tijdgebrek en is de uitleg vooraf te intensief? Maar bij een onvolledige waarheid komen er toch meer vragen en kost het toch meer tijd? Wat nou als ze duiden wat er gebeurt: "Meneer, uw lymfevocht kan niet weg." Dat is even lang als het been loopt vol. Maar schept veel meer duidelijkheid. Dan is het duidelijk dat een steunkous de spanning op het been vergroot en het lymfevocht naar boven stuwt. Dan is het duidelijk dat een extra strakkere band om de bovenkant van het been om de kous omhoog te houden averechts werkt. Had jullie minimaal twee blogs bespaard en mij een portie ergenis.
Ik vraag mij af wie die termen bedacht heeft.
2 reacties
Ja das lastig als er een klein stukje cruciale info wordt weggelaten of bekend verondersteld.
Ja, meestal krijg ik mondeling de info die nog een beetje positief is en wat ze van plan zijn te doen. Als je dan later ( na een 10 tal dagen ) de verslagen in je medisch dossier kan inkijken ziet het er net iets anders uit. Is waarschijnlijk mijn fout omdat ik niet de juiste vragen stel. Een blog teveel kan geen kwaad. Altijd goed om lezen.