Over datum

En daarbij doel ik niet mijzelf, hoewel ook mijn houdbaarheidsdatum nakende is.

Mevrouw Zweef had een aantal weken geleden monchoutaart gemaakt. We hebben samen onafhankelijk van elkaar de boodschappen gehaald. Ik mijn vertrouwde recept en zij had een pakje gehaald. In zo'n pakje zit een chemische substantie dat moet doorgaan voor monchou en slagroom, met als gevolg dat we de helft monchou en slagroom over hielden. De taart was redelijk gelukt, in ieder geval stijf genoeg, maar de vulling kon beter. Immers, de helft was smaakloze versteviger.

Ik vond dat het beter kon. En we hadden nog monchou en slagroom. Nog een pakje monchou en slagroom gehaald en de rest van de ingrediënten had ik nog in huis. Weliswaar al jaren, maar wat kan er nu mis met taartvulling in blik?

Ik moet de lezers nu vragen om bij tijd en wijle in dit verhaal de ogen even te sluiten en de woorden te visualiseren, want ik ben niet in staat geweest alles te fotograferen.

Volgens recept de koek verkruimeld, gemengd met boter en daarna in de springvorm waar ik vooraf een stuk bakpapier tussen bodem en rand had geklemd. Zo gaat de bodem geen interactie aan met de bakvorm. Daarna de slagroom geklopt, net niet stijf met vanillesuiker en klopfix. Nou zag ik later dat die al meer dan een half jaar over datum was. En trouwens, ook op de vlaaivulling stond iets van 2018. Die datum staat er alleen op voor de omzet, vroeger stond er nooit een datum op. 

Even tussendoor, thuis dronk niemand bier. En soms had mijn vader een zakenrelatie mee naar huis en dan moesten we een flesje halen uit de krat die nooit leeg kwam en eerst de centimeter stof en spinnenwebben onder de kraan eraf spoelen. "We hebben het bier even koud gemaakt onder de kraan."

De vulling over de bodem en een volledige dag opstijven in de koelkast. Een mes langs de rand en de springvorm losmaken en afnemen. Nou vond ik dat er wel erg veel vulling aan het mes bleef plakken. Dat was toch niet zo in mijn herinnering? En ook het losmaken van de rand ging niet dermate vlekkeloos. Zag ik de taart al iets inzakken? Zal gezichtsbedrog zijn geweest. Gauw de rand weer dichtgeklikt en de vlaaivulling van 2018 er boven op uitgesmeerd. 

En vanaf hier ging het mis, of eigenlijk nog meer mis. Om de taart aan te snijden opende ik de rand en trok de rand naar boven. Meteen begon er taart tussen de bodem en de rand door te sijpelen. Rand terug duwen kon niet meer. Ik kon niet meer zien waar de bodem eindigde en de taartstroom begon. 

En daar stond ik voor het aanrecht met in mijn ene hand de springvormrand en met mijn andere hand probeerde ik te voorkomen dat de taartstroom zich een weg vond richting de rand van het aanrecht en in de besteklade stroomde. 

Op mijn hulpgeroep kwam mevrouw Zweef mij helpen en heeft zich ontfermd over de springvormrand. Daar zat nog veel vulling aan, wat mevrouw Zweef niet erg vond. Nu had ik twee handen vrij om de monchoutaart stroom in goede banen te leiden. De besteklade heeft de stroom gelukkig niet gehaald.  

Twee gebaksbordjes erbij en mijn metseltroffel. (Ja, ik gebruik een metseltroffel voor de bakplaat.) Met de troffel al scheppend rond de taart de vulling op de bordjes gemikt. En die smaakte voortreffelijk, maar had wat stijver gemogen. Volgende gebaksronde laat ik de rand er omheen en hoop ik ook een stukje van de bodem op te scheppen.

Ik denk dat ik nieuwe klopfix moet halen. Met recentere datum. Ik denk dat dat uitmaakt, in dit geval.

8 reacties

Godsamme zweef je zette er wel bij dat ik moest visualiseren maar er stond niet leeg ook even de blaas voordat je gaat lezen 🤣

Al me 't al wat een avontuur hadden jullie en alsnog lijkt het een heerlijk toetje 👌😄

Laatst bewerkt: 23/11/2022 - 23:04

Hahahahaha hilarisch...    Verslik me bijna in mijn yoghurt (niet over datum overigens) ..... Ik maak deze overheerlijke monchou taart ook zo. Laat hem wel even een uurtje in de koelkast opstijven 🤔. Kan dat het probleem zijn? 

Wat een onzin al die houdbaarheidsdatums. Idd dat met die bierflesjes kan ik me ook nog wel herinneren. Gebeurde bij ons thuis ook 😂😂. 

Laatst bewerkt: 26/11/2022 - 09:35

Jaja, zelfs een heel etmaal laten opstijven. Maar ik weet inmiddels de oorzaak en ik ga in de herhaling. Hoewel een mislukking in consistentie een vermakelijk verhaal oplevert, zal ik mij nu beter aan het recept houden.

Slagroom komt in kuipjes van 250 ml, dus moet je er twee nemen. Maar zonde om 100 ml te laten verpieteren in de koelkast. En als je er daarnaast nog overheen leest dat er twee zakjes klopfix benodigd zijn, mag je er de conclusie aan verbinden dat er twee zakjes te weinig in zaten.....😂

Laatst bewerkt: 26/11/2022 - 11:56