Bewaren en loslaten

Ik ben bezig dingen te ordenen, uit te zoeken en op te schonen.
Wat blijft er dan van een leven over, wat blijft er in de verdere reis van mijn leven bij me, waarvan neem ik afscheid.
De kleding is allemaal uitgezocht, en het grootste gedeelte is inmiddels door de kledingbank in ontvangst genomen.
Wat er nu nog in de kast hangt, gaat komende week weg, ook de 2 jurkjes die ik apart bewaard heb, ik heb de foto's waar Margreet ze draagt, wat voor nut heeft het dat ik ze bewaar, ik kan ze aanraken, vasthouden, maar het brengt ze niet dichter bij me., het herinnert me alleen, aan wat er niet meer is, terwijl ik wil herinneren, wat ik heb gehad, want dat is nooit weg.
Ik denk dat het bij loslaten hoort, en het de liefde voor Margreet, er niet minder om maakt.

Als echte ICT'er heb ik trouw back-ups gemaakt van Margreet's computer, en ook die back-up, ben ik aan het opschonen, er komen veel foto's langs, allemaal momenten in de tijd, ik kijk ze en alles komt weer langs, de mooie momenten, wat ik toen voelde, en hoe blij ik ben dat ik het nog kan voelen.
Omdat Margreet ZZP'er was, was het belangrijk, een goede administratie bij te houden, en dat werd een beetje mijn taak, dingen scannen, ordenen, indelen.
Zelf, noemde ze het geen computer, maar "dat ding", daarmee is wel duidelijk, dat ze er geen affiniteit mee had.
Ik bewonder hoe ze, terwijl ze zelf kanker had, altijd gezorgd heeft voor mensen die ook kanker hadden, en ze deed, wat ze kon, om het leven aangenamer te maken, in hun laatste dagen.
En die laatste dagen, kon heel kort zijn, maar ook 2 maanden, en iedere dag, moest ze toezien, hoe mensen verder weg raakten, hoe moeilijk ze het hadden.
En toch stond ze er, en als mensen pijn hadden, gaf ze ze Reiki, en hoewel de cliënten sceptisch waren, waren ze na een Reiki sessie, overtuigd dat het werkte, de pijn was weg, of werd minder, en zo maakte ze het draaglijk, in de laatste uren en dagen van een leven, was ze iets moois voor die mensen.
Daarvoor, kan ik ze alleen maar bewonderen.

Omdat ze door zorgorganisaties werd ingehuurd, had ze een heel netwerk van bedrijven waar ze voor werkte, en een ding hadden ze allemaal gemeen, ze zeiden keer op keer, dat cliënten en hun familie zo blij waren geweest met Margreet.
Toen ze echt getroffen werd door kanker, kon ze niet meer werken, terwijl ze dat zo graag wilde, maar alle zorgorganisaties, zeiden unaniem, als je beter bent, en je wilt weer werken, kun je bij ons terecht, we hebben je heel graag terug.
Corona zat daarbij in de weg, en het werd uitgesteld, en in 2019, was ze zover, dat ze erover dacht, weer aan het werk te gaan, en toen kwam de diagnose AML, en nog steeds dacht ze, als ik beter word, kan ik weer aan het werk.
Haar werk, was geen noodzaak, in financiële zin, maar wel een noodzaak voor haar zelf, ze wilde zo graag helpen, en vooral waardering.
Op school is ze enorm gepest, en dat heeft haar leven gevormd, of moet ik zeggen misvormd, altijd gekleineerd, getreiterd.
Dat was de pijn die ze meedroeg, en haar scheiding, waarbij ze zelf, weggegaan is, en het zelf moest rooien, en zeker geen echtgenoot had, die haar waardeerde of steunde, sterker nog, ze draaide op voor alle achterstallige kosten, hebben haar nog meer verdriet bezorgd.
Maar door de hulp van haar vader, die op de kinderen paste, heeft ze zich eruit gewerkt, maar een paar maanden voor ik ze leerde kennen, sloeg het noodlot toe, net met pensioen, vonden ze hem dood in zijn stoel.
Maar ze had ook een goede verstandhouding met haar moeder, bijna vriendinnen op momenten.
Tot haar moeder door Korsakov, begon te dementeren, en ronduit gezegd, daardoor een enorm kreng werd, en weer knokte ze zich erdoor, naast haar werk.

Hoe moeilijk moet dat geweest, als je mensen met kanker ziet aftakelen, terwijl je beseft, dat dit misschien ook wel je voorland is, maar ze praatte er maar heel zelden over.
Mijn eerste vriendin, werkte in het Radboudziekenhuis, als anesthesie assistente, en heeft heel wat weekenden gewerkt, en de meest verschrikkelijk dingen gezien, mislukte zelfmoorden, maar waar ze het moeilijk mee had, waren de kinderen, die aan kanker kwamen te overlijden.
En dat moet je ergens kwijt, en ik was degene die kookte, en als ze dan thuis kwam, kon ze aanschuiven, en dan moest ze haar verhaal kwijt, en daar gaf ik haar ook altijd de gelegenheid voor, en dat kon best wel een half uur duren, en dan zei ik, het halfuurtje zit er bijna op.
Niet dat ze dan maar moest stoppen, maar op de een of andere manier, moet je toch ook door, het een plekje geven zei men toen, maar nu weet ik dat er geen plekje is.
Ik heb dat ook voor Margreet geprobeerd, maar dat wilde ze niet.
Margreet was mijn 2e relatie, maar ook mijn 1e relatie heeft alle liefde gekregen, maar je hebt er wel twee voor nodig, en ik was voor haar niet de persoon  die ze nodig had.
En als liefde van een kant komt, dan gaat dat niet werken, en als jij degene bent die de liefde voelt, is het moeilijk loslaten.
Maar uiteindelijk kun je niet anders, hoe zeer dat ook doet.
En dan ga je opruimen, uitzoeken en ordenen, wat blijft(in je herinnering), en wat verdwijnt.
 Lucia, zo heette ze, heeft haar deel meegenomen, en ik heb echt naar eer en geweten, alles gedeeld, ik bleef in de woning wonen, zij vertrok, dus zij had financieel meer nodig.

En na jaren kwam mijn 2e liefde op mijn pad, onverwacht, en dat heeft ruim 33 jaar geduurd.
En nu ben ik eigenlijk opnieuw bezig op te ruimen, ordenen en uit te zoeken.
Het voelt vreemd, net alsof ik op herhaling sta, maar het is ook, ruimte maken voor iets nieuws, en het is zeker geen weggooien, alsof het nooit bestaan heeft, als het ware uit mijn leven wissen.
2 Keer liefde, heeft me gemaakt, tot wie ik nu ben.
Maar wanneer laat je los, wanneer kun je verder, en hoe weet je dat dat goed is.
Dat weet je niet, dat kun je alleen maar ervaren.

Willy schreef dat ik van de straat moet, en aan de vrouw, maar hoe doe je dat, ik wil niet gaan zoeken, dat heb ik gedaan, en geloof me, het is een weg, die heel veel pijn doet.
Hoe vaak ik niet iemand tegenkwam, waarmee het klikte, maar het eindigde meestal met dezelfde regel, "zo iemand als jij, heb ik nog nooit meegemaakt"
En pas sinds een jaartje, denk ik te begrijpen, wat er anders aan mij is.
Maar ik wil niet nog een keer hetzelfde meemaken, niet telkens mijn hart geven, en weggegooid worden, dat klinkt overdreven, maar zo voelde het wel.
Alsof telkens het kleed onder je vandaan wordt getrokken, misschien ligt het wel aan mij, ik weet het echt niet, maar ik kan niet anders zijn als ik ben, en een ding heb ik geleerd, ik ga niet meer proberen, de persoon te zijn die de ander wil, dat ik ben.
Dat was mijn fout, en ik weet nu dat dat niet werkt, ik wil mezelf blijven.
Ik kijk niet naar vrouwen, als mogelijke kandidaat, want ik weet dat het zo niet werkt, ik heb het 37 jaar geleden geprobeerd.
Ik weet dat ik geen stereotype man ben, dat is me vaak genoeg verteld, te zorgzaam, te vrouwelijk, te lief, te veel van van alles.
Dat was de reden, dat mijn lesbische vriendin en ik, zo lang met elkaar opgetrokken zijn, een tijdje was ik het ontbrekende stuk in haar leven, en ze hoefde niet bang te zijn.

En toch hoop ik dat er iemand op mijn weg komt, dat ik toch weer een maatje krijg, en daarom moet ik Ordenen, uitzoeken, en opruimen, kijken waar ik nu ben, waar ik nu sta, en open en eerlijk, kijken, naar de rest van mijn reis.

Want het leven is een reis, die je alleen begint, anderen komen op je weg, soms voor even, soms tot aan het eind.
Ik heb hopelijk nog een goed stuk af te leggen, ik hoop dat het een mooie reis wordt

10 reacties

Lieve Peter,

Als ik 1 levensles heb geleerd, dan is het wel dat je altijd jezelf moet zijn in alle situaties. Alleen dan komen de juiste mensen op je pad. Als je ervoor openstaat komt er vast weer een lieve partner in je leven. Als je vanaf het begin niet jezelf bent, wordt ze verliefd op iemand die je niet bent. 

Sterkte met opruimen en reorganiseren.

Liefs, Monique

Laatst bewerkt: 10/05/2024 - 19:44

Lieve Monique,

Ik probeerde altijd mezelf te zijn, maar soms probeerde ik ook te voldoen, aan wat ik dacht, wat er van me verwacht werd, en dat was mijn fout
Vanaf mijn 4e heb ik me afgevraagd, wat er dan anders is aan me, dat mensen vreemde dingen doen.
Collega's die je werk saboteren, omdat ze jaloers zijn, die een haat campagne tegen me opzetten, toen mijn eerste vriendin weg ging, de hele dag door, het is maar goed dat ze weg is, aan jou heeft ze niks, en meer van dat soort opmerkingen.
Ik heb het ooit uitgeprobeerd toen ik bij Philips werkte, als ik mijn mening gaf, was het altijd een probleem, maar als ik zei dat ik van iemand anders gehoord had, werd het wel geaccepteerd.
Ik was uitgeleend aan een andere afdeling, en moest ineens halsoverkop bij mijn eigen baas op het matje komen, ik kreeg een half uur, om al mijn gereedschap in te leveren, en als ik na dat half uur nog op het terrein was, zou ik door de beveiliging, een handje geholpen worden.
En gewoon door een overspannen collega, niemand geloofde dat ik weggestuurd zou worden, iedereen wist dat het gelogen was, maar een half uur later stond ik buiten de poort.

En zo gebeurden er door mijn hele leven vreemde dingen, en kwam ik in situaties, die je niet eens zou verzinnen, als jonge knul door een volwassen vrouw vastgepind, in de hoek van de lift, met de woorden, zo, nu zijn we lekker alleen.
Ik werd gered, doordat er iemand de lift wilde gebruiken, ik zou een boekje over seksuele intimidatie kunnen schrijven, maar dat zal wel niemand geloven, want ik ben een man.
Sorry als ik heel privé schrijf, maar het zit me enorm dwars.
En al die tijd dacht ik dat het aan mij lag, omdat ik niet wist wat er anders was aan me.

Maar nu denk ik dat ik het weet, en ga ik mijn eigen weg, jammer dat het 62 jaar heeft geduurd, voor ik het wist.
Vandaar een nieuw begin.
Op het forum voel ik me thuis, daar nemen mensen me zoals ik ben, kan ik mezelf zijn.
Wat er ook gebeurt, ik kom er wel.
 

Liefs, Peter

Laatst bewerkt: 10/05/2024 - 21:03

Wat heftig om dit te lezen Peter. Zulke ervaringen vormen je en het is denk ik logisch dat je dan altijd gaat aftasten wat er van je verwacht wordt. Als je er nog zoveel last van hebt: heb je weleens overwogen hier met een therapeut of psycholoog over te praten? Als je ervan uitgaat dat je nog minstens 20 jaar te gaan hebt, zou het fijn zijn als je deze emotionele ballast niet meer hoeft mee te sjouwen.

Liefs, Monique

Laatst bewerkt: 10/05/2024 - 22:01

Lieve Lieve Monique,

Het helpt, om het van me af te schrijven, en ook dat heeft me gemaakt, tot wie ik nu ben.
Belangrijk is, dat ik nu eindelijk het waarom kan begrijpen.
De manier waarop de collega's me buitensloten, en de dingen die ze zeiden, dat begrijp ik nu.
Ik heb gewoon nooit geweten, dat ze daar zo naar keken.
Mijn toenmalige afdelingshoofd bij Philips, heeft ze geconfronteerd, met de sabotage, die ze onder mijn naam uitvoerden, terwijl ik er niet eens was, en de argumentatie was, dat ik alles beter wist, en na heel lang dreigen en doorvragen, wisten ze te vertellen, dat de manier, waarop ik liep, net was alsof ik alles beter wist, ja wat moet je daar mee.
Alleen nu pas begrijp ik dat ik waarschijnlijk slimmer was, van de 100 bewerkingen die zo'n transistor krijgt, ik er minstens 20 onder de knie had, en de rest hooguit 5, maar op dat moment, sta je daar helemaal niet bij stil.
Nu begrijp ik ook, hoe dat voor hun is geweest, domweg, bedreigend, dus ik laat het achter me, aan psychologen en therapeuten heb ik nooit iets gehad.
 

De intimidatie van het andere geslacht, daar ben ik echt op bedacht, ook dat vormt je, man of vrouw, het is nooit fijn.
En ik heb geleerd ermee om te gaan, je zult het niet geloven, maar ook mannen kunnen de regel "ik heb hoofdpijn" gebruiken.
En het overgrote deel van de vrouwen, is niet zo, dat weet ik.
En ik moet ook naar de positieve kant kijken, ik ben er zeker wijzer door geworden.
Maar nu denk ik, het ligt niet aan mij, ik ben zoals ik ben, en probeer het anders zijn, als iets moois te zien.
Dat gevoel geeft men mij hier op het forum wel.

Begrijpen, is ook de weg naar loslaten, en ik geloof dat ik dat nu aan het doen ben.
En eerlijk is eerlijk, psycholoog of therapeut, je moet het uiteindelijk wel zelf doen, dus echt een nieuw begin

Liefs Peter
Oh en we moeten nog steeds knuffelen, je bent een lief mens, dat meen ik.

Laatst bewerkt: 10/05/2024 - 23:33

Alles uitzoeken ,ordenen ,wat mag blijven wat kan weg ,alles nog eens door je handen laten gaan ,beslissen dit is veel werk maar vol herrineringen ,en leerzaam ,ontdekken wie jij bent ,wat jij wilt in het leven .

Liefs hes🤗

 

Laatst bewerkt: 11/05/2024 - 17:32

Lieve Hester,

Uiteindelijk is dat toch het lot van de nabestaande.
Er komt een punt, dat je verder moet met je leven, of verder wil.
En dan moet je loslaten.
Ik kan die 2 jurkjes in de kast laten hangen, maar iedere keer dat ik de kast open, verlang ik terug naar die dagen, en ze weg doen, betekent eigenlijk ook, het is goed zo als het is.
Ik weet zeker, als Margreet het wel gehaald had, we dichter bij elkaar zouden zijn gekomen, want dat wilde ze wel, alleen stond kanker in de weg.
Jij hebt het met Ed meegemaakt, wat het met mensen doet, en hoe het ze kan veranderen.

Ik weet wat ik in het leven wil, heel graag een maatje, omdat ik het leven wil delen, het is veel leuker als je een dagje samen hebt.
En ik wil graag iets moois zijn, voor een ander, en gewoon zijn wie ik ben.
Het is moeilijk achterlaten, en verder gaan, en daarboven, zitten twee personen, die zoveel van ons houden, dat ze ons, een gevuld leven gunnen, dat iemand het van ze overneemt, om ons gelukkig te maken.

🫂😘Peter

Laatst bewerkt: 12/05/2024 - 01:15

Ik deed laats een heldhaftige poging om Ed zijn kleding in de kast in zijn kamertje te doen en uit onze kledingkast maar dat voelde echt niet goed dus 2 tellen later hing alles weer op zijn plek ,elk mens heeft hier zijn eigen tijd voor en de mijn was het nog niet .

ja idd er wordt van boven af naar ons gekeken en ik denk dat ze wel vinden dat we het zo slecht nog niet doen elk op onze eigen manier ,ik de brief van Ed stond dat ook dat ie hoopt dat ik samen met de kinderen nog een paar mooie jaren mag hebben /

liefs hes 

Laatst bewerkt: 15/05/2024 - 13:12

ik had eerst het gevoel dat ik zoveel kwijt zou raken, als ik ook die 2 jurkjes weg zou doen.
Maar het is een permanente herinnering, brengt je even terug in de tijd, en iedere keer weer, beleef ik het gevoel van missen.
Ik wil niet steeds missen, ik wil denken aan wat ik heb gehad, en hoe rijk, mijn leven daardoor is geweest.
Maar als het niet goed voelt, lekker laten hangen meissie.

De mooie jaren hebben we nu ook al een beetje, door alle mensen die we vasthouden, en door wie we vastgehouden worden.

En met de kleding, hoop ik dat er een moment voor je komt, dat je denkt, het is goed zoals het was, ik laat los.
Het is lastig als je nog zo veel hebt om vast te houden.

Van mens tot mens, houd ik van je, je geeft me vaak het SAMEN gevoel even terug.
🫂💕 Peter

Laatst bewerkt: 15/05/2024 - 16:12

Ik kom gewoon mezelf weer es tegen ik ben echt heel slecht in los laten ..mn kind zei mam als je ooit denkt het is tijd prima maar als dat nooit is is het ook goed want het moet niet ,daar hou ik me dan maar aan vast 

Dikke knuff hes🫂

Laatst bewerkt: 17/05/2024 - 10:53