Ik wens je veel kracht

“Heel veel sterkte!” Het is zo vanzelfsprekend om iemand sterkte te wensen als we ons medeleven betuigen. Ga jezelf maar eens na. Wat schrijf je op een beterschaps- of condoleancekaart? Wat wens je iemand die iets vervelends is overkomen? Precies. Sterkte. Alle liefdevolle intenties ten spijt, merk ik dat dit woordje een bepaalde weerstand bij me oproept. Is dat terecht?

Wat is het toch fijn als mensen aan je denken en met je meeleven. Juist als het leven een minder mooi cadeautje uitdeelt, zoals in mijn geval borstkanker. Uit alle hoeken ontvang ik kaartjes, bloemen en berichten. Gevuld met oprechte en meelevende woorden die ik met liefde omarm. Ze geven me kracht en voeden mijn levensenergie.

Sterkte versus kracht

Het valt op. In vrijwel elk bericht komt ene woordje terug: sterkte. Terwijl ik kracht ontvang. Het voelt zo tegenstrijdig. Hoe meer ik erover in gedachten filosofeer, hoe meer verdieping ik zoek. Dus ga ik op onderzoek uit: naar de letterlijke en figuurlijke betekenis en naar mijn interpretatie.

Sterkte betekent “kracht geven, een troost of bemoediging, een omvangrijkheid, het sterk of duurzaam zijn of een vesting of fort”, definieert de online-van Dale. Duidelijk. De definitie van kracht staat volgens dezelfde bron voor: “de sterkte, het vermogen, lichaamskracht, een oorzaak die in staat is een lichaam in beweging te brengen of een bestaande beweging te veranderen.”

Statisch versus in beweging

De definities geven een duidelijk onderscheid weer. De sterkte van een fort of vesting tegenover het in beweging brengen van iets. Hoe meer ik lees en hoe meer ik me verdiep in de materie, hoe duidelijker het verschil wordt. In tegenstelling tot kracht komt sterkte vanuit de ratio, vanuit het denken. Sterkte kun je ook interpreteren als vechten of strijden, als het weerstaan van een aanval, als iets waar je je best voor moet doen. Sterkte is hard en statisch.

Kracht daarentegen stroomt! Het brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. Kracht zit ín je en komt van binnenuit: het is je oerkracht. Het is je basis en wordt gevoed vanuit je buik: je chi. Het punt net onder je navel waar vitaliteit, harmonie en levensenergie samenkomen. Kracht laat je ook kwetsbaar zijn, laat je voelen en ervaren en doet je groeien. Kracht is in beweging in tegenstelling tot sterkte. 

Kracht voedt

Al met al begrijp ik steeds meer waar mijn weerstand voor sterkte op berust. Ik ben een gevoelsmens en denk graag in positivisme, in stromende energie, in groei en beweging. Net zoals ik denk in herstel in plaats van in ziekte. Zo praat ik altijd over mijn genezingsproces als ik over mijn borstkanker spreek. En niet over de ziekte die me overkomt. Ziekte is statisch en hard. Herstel en genezing stromen, zijn in beweging.

Dat betekent niet dat ik mensen ontraad om hun medeleven te betuigen door iemand sterkte te wensen. Integendeel, doe dat vooral. Want elk oprecht woord en teken van medeleven brengt een positieve energiestroom op gang. Het versterkt ieders innerlijke kracht. Het brengt iets in beweging en draagt bij aan groei en herstel. Kracht voedt: je lichaam en geest. Ik wens je veel kracht!

2 reacties

Haha, ik lees je en ben het totaal met je eens! Tegelijk bedenk ik dat ik me soms wel 'bezondig' aan een sterkte wens. Schrijf er dan wel altijd bij dat het een cliché is, maar soms vind ik hem toch passen. Heel soms :-)

Je hebt het heel mooi overdacht en beschreven. Ik vind het fijn je te lezen!

Lieve groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 02/01/2024 - 22:10