Genieten

Op de fiets op weg naar het Inloophuis, 'voor mensen geraakt door kanker', ging m'n telefoon. Ik stortte bijna ter aarde in een poging op te nemen en te stoppen tegelijk- ik kan niet praten als ik fiets, te weinig lucht. Voor mijn 50ste verjaardag binnenkort wil ik een elektrische fiets.
Het was mijn bedrijfsarts. Zij had een verklaring geschreven voor het UWV vanwege de vervroegde WIA-aanvraag en nu verzocht het UWV om aanvullende informatie. "Huh?", reageerde ik welbespraakt. Lonkanker met uitzaaiingen, stadium 4, palliatieve behandeling. Wat willen ze dan nog meer weten? De bedrijfsarts was dat met me eens en vroeg me of ze mijn medische gegevens mocht mailen, dat zou sneller op z'n bestemming zijn en ze had immers weinig toe te voegen. Prima, ik had helemaal geen zin me daar mee bezig te houden. Ik ging naar dat inloophuis om iets te vinden wat betekenis kan geven aan mijn tijd. Graag liet ik het UWV aan haar over.

Het inloophuis dus. Ik vond 'm via een kankersite. Laagdrempelig, bijna de hele week open, voor iedereen die onder kanker te lijden heeft. Om te kletsen of om te bewegen of creatief te doen of te koken en wat al niet. Ik dacht, bijzonder naïef waarschijnlijk weer, dat ik er misschien wel vrijwilliger zou kunnen worden. Ga genieten, hoor ik alsmaar, ga leuke dingen doen. Geen idee hoe dat moet, ik word gek van thuis zijn elke dag, hoe blij ik ook ben met mijn mooie huis en samenwonen met mijn lieve vent. Dus misschien kon ik wat tijd nuttig besteden in zo'n inloophuis.

Het was 30 graden, dus behalve de gastheer en gastvrouw was er geen kip. Ik kwam zwetend binnen, de deur stond letterlijk open, dat vond ik mooi. De mannelijke vrijwilliger stond meteen op en leidde me rond. Ruimtes voor het gefröbel en muziek maken, ruimtes voor gesprekken, een huiskamer.
Hij was gepensioneerd internist/oncoloog. De andere vrijwilliger de weduwe van een man met kanker. We dronken koffie en kletsten. "Bent u genezen?" vroeg hij. Nee, vertelde ik, en dat zal ook niet gebeuren. Ze schrokken beide zichtbaar. Ik zag er zo goed uit immers, had m'n krullen nog, leek energiek.
In plaats van dat ik me aanmeldde als vrijwilliger, kreeg ik de afscheidsgids mee.

Wat later kreeg ik opnieuw bericht van het UWV. 'We gaan bekijken of u en uw werkgever voldoende hebben gedaan aan uw re-integratie. Heeft uw werkgever niet genoeg gedaan? Dan ontvangt u geen uitkering.' Ik voelde me gekwetst door de toon. Misschien wordt er misbruik gemaakt van de regelgeving. Maar ik word niet meer beter, ik kan niet meer werken, ik vind dat heel erg en zij geven met het gevoel dat ik een enorme profiteur ben. Ik wacht tot mijn boosheid afzakt en stuur geen vloekende-en-tierende- mail.

Genieten, dat is wel een ding. Ik heb het hier in iemands blog gelezen: herinneringen maken. Dat klinkt mooi. "Zullen we een weekend weg gaan?" zeg ik tegen mijn lief. Sinds we samenwonen hebben we dat nog niet gedaan. Alleen al 'samen uit, samen thuis' is nieuw voor ons. Hij boekt het Kurhaus in Scheveningen voor een weekend.

Het was geweldig. We liepen langs het strand met onze schoenen in de hand en onze voeten in de zee. We aten en dronken teveel en genoten van live muziek aan de boulevard. We bezochten bunkers van de Atlantikwall, dronken thee in een park en een wijntje op een strandpaviljoen. Af en toe kon ik amper lopen van de gewrichtspijn. We hadden elkaar lief en sliepen met het raam open om de zee te horen ruisen.
Zondags liepen we nog eens met onze blote voeten door het zeewater en gingen huiswaarts. We stopten in Den Haag voor een lunch aan de gracht, een zwanengezin daar nam ons in beslag. Af en toe heb ik het gevoel de (dieren)wereld voor het eerst te zien....We bezochten Escher in het koninklijk paleis en de kunstmarkt en de kampioenschappen voor zandsculpturen.

Thuis voeg ik de gekochte olifanten aan mijn toevallige verzameling toe. Jongste komt een paar dagen, met z'n vriend die mij ook 'mama' noemt. Die geeft me een gifgroene knuffelschildpad.
Genieten.





8 reacties

Regelneukers blijven je lastig vallen, moeilijke woorden als palliatief uitbehandeld en op weg naar de dood staan niet in hun werkboek, blijf jij maar wilde sex hebben met het raam open da's beter dan het inloophuis voor kankerpatiënten en veel gezonder.
Laatst bewerkt: 11/06/2018 - 18:02
Zo herkenbaar. Ben wel "genezen" maar chemobrein en oncologische moeheid bestaan niet voor instanties die in de buidel moeten tasten. En frie....de dieren en plantenwereld is iets wat mij nu ook veel meer opvalt. Laatst zelfs gestopt omdat een valk zn prooi verdedigde tegen 2kraaien terwijl ik ergens op tijd moest zijn.........is me dus niet gelukt......boeien
Laatst bewerkt: 11/06/2018 - 21:24
Er was eens vrouwtje dat zichzelf voorbij liep. Als ze ‘s morgens opstond, dacht ze aan ‘s middags. Als ze ‘s middags aan tafel zat was het weer: "Wat zal ik vanavond eten?" En als ze dan eindelijk ‘s avonds naar bed ging, lag ze weer te piekeren wat ze de volgende dag allemaal zou gaan doen. Telkens als ze op straat liep, rende ze zo hard dat de mensen zeiden: "Die loopt zichzelf nog eens voorbij, die vergeet te leven..." Het vrouwtje praatte ook de hele tijd tegen zichzelf. Om met anderen te praten, daar had ze gewoon geen tijd voor. Ook dat hoorde bij haar "ziekte". En weet je wat ze telkens zei? "Ik moet nog even... Laat ik gauw even... Ik kan nog net even..." "Even" was haar stopwoordje geworden, en dus nu ook haar bijnaam. Nu was er in het land een dokter die een heel wijs man was. Toen hij dat vrouwtje zag en haar hoorde praten, zei hij; "Mevrouw, u bent heel erg ziek en ik weet wat u mankeert." "Zeg het maar eens gauw dokter, want ik moet nog vlug even..." "Zie je, daar heb je het weer", zei de dokter, "U bent zo haastig, U laat telkens de L liggen." "Wat laat ik liggen?" vroeg ze. "De L", zei de dokter. "Zet de L steeds voor EVEN." "Goed dokter, ik zal het doen," antwoordde ze en weg was ze weer. Maar telkens als ze de L voor "even" zette, schrok ze zich een hoedje. "Ik moet nog L---even......, Laat ik gauw L---even.... ik kan nog net L----even..." Ze wist zich geen raad, plofte in een stoel en zei zacht: "zo kan ik nog wel even......... zo kan ik nog wel Leven." En vanaf dat moment liep ze zichzelf niet meer voorbij. Ze was zich ervan bewust geworden dat haar "even" haar belette van het "leven". Ze besloot van nu af aan te LEVEN en bleef gewoon zichzelf. Ze had de rust van binnen gevonden. Voor iedereen die gehaast door het leven gaat en ook nog van alles "even" moet doen; Denk aan vrouwtje "even", vindt de tijd en de rust om
Laatst bewerkt: 11/06/2018 - 23:04
Hoi Frie,
Laat je niet van de wijs brengen door het UWV. Die mensen doen maar gewoon hun werk. Ik heb ook gemerkt dat zulk soort berichten flink binnen komen maar eigenlijk is het niet nodig. Dit is het voortraject wat verplicht gevolgd moet worden. Als je niet kunt werken kan je werkgever ook niets verweten worden. Uiteindelijk kom je bij de arts en moet je daar kunnen onderbouwen waarom je niet meer (deels) kunt werken. Ik heb op advies (en betaald door) mijn werkgever een arbeidsdeskundige meegenomen naar de arts. Toen de arts hoorde dat ik in stadium IV van longkanker zat was het heel snel bekeken. 
Wat fijn dat je zo'n heerlijk weekend weg hebt gehad. Dit zijn inderdaad de dingen waar je het van moet  hebben. 

Groet Marianne
Laatst bewerkt: 12/06/2018 - 05:55

wat een heerlijk blog lieverd en wat een onntzettend goed idee om in juni naar scheveningen te gaan alleen het stukje van het uwv gingen mn haren recht overeindstaan welke letter was er precies niet overduidelijk ,en potverdikkie je komt om je aan te melden als vrijwiliiger maar je vertrekt met een afscheidsgids die zou ik ongemerkt bij het weg gaan op een tafeltje gelegd hebben onder het motto de hond is er niet aan toe en moi ook niet waarvan akte 

dikke knuff hes xxx

Laatst bewerkt: 19/12/2021 - 15:58