De taalhandeling "u heeft kanker"

“Ik merk steeds meer dat mijn leven zich opsplitst in een periode voor de diagnose kanker en een periode erna”, appte een tante van Roberto vandaag aan me. Zij kreeg zelf jaren geleden de diagnose uitgezaaide borstkanker en heeft nu nog een onderhoudsbehandeling na de operatie en chemo’s. Het frappante van deze woorden vind ik dat je ze alleen kunt ervaren nadat je zelf de diagnose hebt gekregen. Voor wie nooit zelf de diagnose heeft gekregen, blijft het onvoorstelbaar wat er “aan de andere kant” van die drie woordjes ligt. Zelfs voor degenen die het dichtstbij staan. Het besef kan pas echt indalen wanneer je ze zelf hebt gehoord, aan jou gericht.

Zonder iemand iets te kort te willen doen, wil ik in dit kader aanroeren dat ik vind dat ‘kanker’ een veel te smal woord is voor zoveel verschillende ziektebeelden in zoveel verschillende stadia. Het maakt nogal verschil of je een primaire tumor hebt die operatief verholpen kan worden zonder (neo)adjuvante behandelingen met een genezingskans van 95% of dat je in je diagnosegesprek met de oncoloog te horen krijgt “We kunnen niets voor u doen, u heeft enkele weken tot maanden”. Dat zijn twee uitersten die allebei “kanker” heten maar die net zover van elkaar af liggen als een verkoudheid en ebola. Allebei virussen, maar een wereld van verschil.

Tijdens mijn studie filosofie heb ik me gespecialiseerd in taalhandelingen. Zowel voor Bachelor als Master gingen mijn scripties daarover. Heel lang ging het in filosofie over hoe taal verwijst. Bij Plato was het al de vraag hoe het kan dat een woord verwijst naar een ding. Hoe kan het woord “tafel” refereren aan het ding “tafel”? Een ander filosofisch belangrijk punt was altijd dat taal datgene is waarin je denkt en spreekt over alles. Er ontstond een stroming filosofen die stelden dat filosofie gelijk stond aan taal. Maar midden twintigste eeuw kwam er een filosoof, John Austin, die opmerkte dat je bij al die gedachten voorbijgaat aan het idee dat je met taal ook dingen kunt doen. Sommige woorden zijn tegelijk een handeling. Een vonnis, bijvoorbeeld. Of een belofte. Het uitspreken van “ik beloof” is het doen van de belofte. Een handeling dus. Discriminatie is ook een voorbeeld: een bord met “Whites only” in het door Apartheid geregeerde Zuid-Afrika. Denk ook aan trouwen. “Ja” is de handeling van het trouwen. “U heeft kanker” is ook een taalhandeling. Zelfs al waren de tumor en uitzaaiingen al aanwezig, je wordt pas kankerpatiënt na het uitspreken van die woorden door een arts. “U bent ziektevrij” is ook zo’n handeling. Maar ook: “Het ziet ernaar uit dat de tumor stabiel is.” Vaak denken mensen: het is maar een zinnetje, hoe kan dat nou zoveel verschil maken? Nou, daarom dus. Spreken is soms handelen.

Ongeacht het stadium waarin je kanker wordt vastgesteld, de impact van die taalhandeling is zo groot dat je daarmee “aan de andere kant” terechtkomt. De kant waarvan je nooit meer terug kunt naar “voor de kanker”. Wat die andere kant behelst? Ik moet denken aan een scene of fragment uit Harry Potter. De leerlingen komen elk jaar aan op het station vlakbij hun school Hogwarts (Zweinstein) en worden dan in vliegende rijtuigen van de trein naar school gebracht. De rijtuigen lijken uit zichzelf te vliegen, maar ze worden getrokken door Thestrals (Terzielers). Dat zijn magische wezens, skeletachtige paarden met vleugels die alleen gezien kunnen worden door personen die iemand hebben zien sterven. Zo is het voor mij ook na kanker. Je ziet de Thestrals opeens, en je kunt ze niet meer ont-zien. De Thestrals staan voor de vergankelijkheid van het leven, voor het verlies van de vanzelfsprekendheid en onbevangenheid. Wanneer Harry en Luna aan hun vrienden vertellen dat er paarden zijn die de rijtuigen trekken, geloven die vrienden dat niet; het is te onvoorstelbaar. Precies zoals het voor mensen zonder de diagnose ook letterlijk onvoorstelbaar is.

Ik was twee jaar geleden gestart met mijn PhD, maar heb die aan de wilgen moeten hangen. Het onderwerp zou zijn filosofie van ziekte en gezondheid. Met name hoe taalhandelingen in medische settings van invloed zijn op de beleving van ziekte en gezondheid. Hoe toepasselijk! Mocht een van mijn artsen mij ooit nog blij maken met de taalhandeling: “Hier eindigt ons behandeltraject”, dan pak ik dat misschien nog wel weer eens op. Voor nu ben ik al blij met elke blog die uit mijn vingers vloeit.

36 reacties

Een beetje kanker is ook kanker.

Dat waren de woorden van m'n oncoloog toen ik aangaf dat ik voelde dat ik een beetje kanker had in tegenstellingtot veel andere lotgenoten. Mijn prognose was / is gunstig. Aan behandelingen heb ik een operatie gehad, 21 bestralingen en nu nog 5 jaar anti hormoontherapie. 

Tuurlijk was het kanker maar ik vond ook dat ik niet hetzelfde was als vrouwen met bijvoorbeeld uitgezaaide borstkanker. In mijn hoofd was en is dat anders. Tuurlijk was ik erg jong (37 jaar) en was en is het niet makkelijk. 

Ik had Alice tegen kunnen komen want we werden behandeld in hetzelfde ziekenhuis.  Helaas is het zover nooit gekomen want Alice is helaas overleden. Dat geeft de feiten goed weer.

Jij weet zo goed het verschil dat ik voel en voelde onder woorden te brengen. Bedankt Mirjam. Voor je blogs, je openheid en eerlijkheid.

Liefs Mora

Ps. Mijn leven is nooit meer hetzelfde geworden na dat beetje kanker...

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 05:57

Lieve Mora,

Wat jij in je PS zegt, is precies wat ik probeerde te beschrijven: dat je, als je die woorden hebt gehoord, aan een andere kant komt (van een brug ofzo) en je niet meer terug kunt naar de overzijde. 

In die zin ben ik het toch oneens met je oncoloog: een beetje kanker bestaan net zomin als een beetje zwanger of een beetje dood. 

Ik merk nu dat veel mensen die vergelijking trekken, en er dan vanuit gaan dat zoals het bij (bijvoorbeeld) Roberto is gegaan, het ergst is: het wordt ontdekt, er is niets aan behandelingen mogelijk, de achteruitgang gaat enorm snel en is heel pijnlijk en zes weken later ben je er niet meer. Ik vraag me dat af. Misschien is het wel een veel grotere marteling/uitdaging om jarenlang met het label "palliatief" rond te lopen. En wat ik ook in een andere reactie zei: mensen verschillen enorm in hoe ze met de diagnose om kunnen gaan. 

Ik hoor wat je zegt en zie ook dat je daarmee bevestigt dat dat ene woord 'kanker' geen recht doet aan alle varianten die eronder vallen...

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 14:59

Ja wat herkenbaar ook weer!

De kanker betekent inderdaad een harde scheidslijn in je leven, net als de geboorte van je kinderen (wat een uitersten, zeker voor ons vrouwen met gyn kk).

Na de behandelingen was ik nogal allergisch voor alle woorden die tijdens een gesprekje nogal achteloos het fenomeen ‘toekomst’ betekenden. Dus: “over een jaartje ga ik…”, of “ooit ben ik van plan om…”, ook mijn nieuwe paspoort met korte haartjes en einddatum over 10 jaar gaf mijn datzelfde besef van jaja dat geldt allemaal voor jullie, aan de andere zijde, maar niet voor mij.

Ook na 7 jaar is dat gevoel (of is t besef?) er nog steeds. Alleen heb ik er geen last meer van. Ik leef ermee en voel me er sterker door. Best raar

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 07:25

Hoi ellemes,

Dus jij staat aan de andere kant, realiseert je dat ook, weet wat het is om die onbevangenheid en vanzelfsprekendheid te moeten missen. Tegelijkertijd voel jij je er sterker door. Dat is heel bijzonder. Ik hoop ooit naast je te komen staan. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 14:53

Wederom met belangstelling je blog gelezen, 
ik merk eigenlijk dat ik "schakel" tussen kanker hebben en last van kanker hebben,
Jij noemt heel terecht de scheidslijn, is het van voorbijgaande aard of blijft het,
of nog erger, overleef je het?
Ik heb het meestal in mijn handen en op mijn gezicht, als het dan weer eens uit de hand is gelopen, spreek ik nog steeds van "last hebben van" merk ik,
Totdat het vorig jaar ineens in mijn darm opdook en de chirurg zei dat ie eerst verder onderzoek ging doen "want als het al in uw lever of longen zit dan heeft darmoperatie weinig zin" 
De week waarin ik op de uitslag wachtte vond ik wel weer dat ik kanker "had".
Gelukkig werd zijn vrees niet bewaarheid, nu weer ouderwets handklachten, net weer deel-amputatie, van tweede vinger nu.
Zelf noem ik me nu weer kankervrij, al weet ik dat het terugkomt,
ik geloof wel dat anderen vinden dat ik kanker heb, wat een gepuzzel!

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 10:36

Hoi grijs,

Die scheidslijn die ik bedoel, is meer die van "voor" en "na", niet de scheidslijn van overleven of niet. Want dat laatste zou een hierarchie impliceren en daar wil ik echt van wegblijven. 

Dat ingewikkelde wat je noemt, ik snap dat (nu) nog niet echt helemaal maar ik zal dat in de komende jaren, als ik die nog heb, ook wel gaan ervaren, vermoed ik. En je noemt daar inderdaad nog bij dat anderen dan ook nog een mening hebben, dat had ik nog niet eens meegenomen.

Wat ik al wel weet is dat teruggaan naar het niet-weten, niet mogelijk is. Dat is heel jammer.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 14:51

Beste Myriam,

zo herkenbaar: ik heb een ‘beetje’ kanker gehad. Ik was bijna 62, tumor en omliggend weefsel is verwijderd gevolgd door 33 bestralingen. Na een hersteloperatie gaat het goed met praten, eten en drinken en er zijn vooralsnog geen uitzaaiingen.

Ik ben beschadigd in mijn gezicht/mond als gevolg van kanker, ik kom voor mijn controles in het AVL maar de tumor is weg: ben ik kankerpatiënt? Ja maar mijn situatie staat in geen verhouding tot wat velen van jullie doorstaan inclusief de dreiging van uitzaaiingen en alle gevolgen.

dank je voor je heldere blog en sterkte in je proces 

Hanneke 

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 10:38

Lieve Hanneke,

Wat jij "een beetje" kanker noemt, dat is precies wat ik bedoel met dat kanker een "te smal" woord is. Los daarvan krijg je dus volgens mij bij elke vorm en in elk stadium van kanker wel te maken met dat verlies van die onbevangenheid en vanzelfsprekendheid. 

Ik heb het in de blog al gezegd, maar ik bedoelde het niet dat ik een vergelijking maak van erg - erger - ergst. Ik wil geen hierarchie aanbrengen. Het is net als met rouw: je kunt rouw niet vergelijken en dat hoeft ook niet. Datzelfde geldt voor kanker. Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand psychisch heel veel last kan hebben van een primaire tumor die goed te opereren is, terwijl een ander in de spreekkamer een doodvonnis krijgt en daar minder last van heeft. Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. 

Ik denk ook niet dat het vergelijken helpt. Jij bent kankerpatient en leeft dagelijks met de zichtbare gevolgen van deze ongelooflijke &^%&%-ziekte. De controles, de angst dat het terugkomt, al die dingen spelen voor iedereen die geconfronteerd wordt met die gevreesde drie woorden. "U heeft kanker", of in mijn geval: "Het is kwaadaardig". 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 12/11/2021 - 14:46

Goedemorgen Mirjam,

Wat een "prachtig " blog weer en wat een wijsheden, maar ook 

dingen om over na te denken staan er in!

Het woord  "kanker" is eigenlijk op zich al een heel raar woord.

Het is namelijk een verzamelnaam voor heel veel verschillende vormen

en stadia van een ziekte die wordt samengevat in  "kanker"

Krijg je die zin te horen  "U heeft .....kanker"  staat je leven in één keer

geheel de andere kant op en die richting verandert nooit meer !!

Ook de zin als  " U bent kankervrij" is volslagen onzin, want dat bestaat niet!!

[ maar dat is mijn persoonlijke mening hoor !!! ]

Ik heb mijn neuroloog ook onmiddellijk  terecht gewezen toen hij in

de eerste zin tegen mij zei  " Ik heb op de foto's gezien dat u een goedaardige

tumor in uw hoofd heeft"  ???

Ik keek hem aan en zei, overigens heel vriendelijk   " Het woord goedaardig

moet je nooit meer tegen mij zeggen, want een tumor is  NOOIT  goedaardig " !!!!

Hij keek mij een tijdje zwijgend aan en we begrepen elkaar gelijk

helemaal goed en we hebben daarna nog enkele malen elkaar gesproken

of wat en hoe en waarom niet .....en we begrepen elkaar volkomen.

Maar  een studie filosofie houd toch eigenlijk ook in dat alles valt

of staat bij hoe iets wordt uitgelegd en door wie en op welke wijze en

wie je daarin gelooft [ volgt ]  of niet en hoe je ergens zelf over denkt ????

Allemaal heel veel open vragen met antwoorden die nog veel opener zijn.

{ wat een onderwerp zo 's morgens vroeg...hahaha]

XXX Hans

---

 

 

Laatst bewerkt: 13/11/2021 - 05:42

Goedenavond Hans,

Ten eerste, wat fijn dat je zo'n goede band met je oncoloog hebt, haha. Nee, tumor en goedaardig lijken contradicties, inderdaad. Toch wordt die taal wel zo gebruikt. 

Wat de filosofie betreft. Toen ik het zelf ging studeren dacht ik, heel naief, dat ik antwoorden zou krijgen op levensvragen. Nu ik zelf docent ben, is een van de eerste dingen die ik aan mijn studenten vertel dat als ze antwoorden verwachten op vragen, ze bedrogen uit zullen komen. Sterker nog: er komen alleen maar meer vragen bij. Zoals Socrates zei (of althans, zoals Plato het heeft doorgegeven): "Hoe meer ik weet, des te meer ik zie wat ik allemaal niet weet." Tja.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 13/11/2021 - 22:59

Hoi - Hoi,

De neuroloog en ik hadden zeker een korte tijd [ enkele weken ] een zeer

goed en open en eerlijke gesprekken met respect voor elkaar.

Ik stelde op een gegeven moment ook de vraag aan hem, terwijl ik hem

strak in de ogen aan keek, wat hij zou beslissen als hij dit bericht zou krijgen.

Zijn vaste assistente en een stage loopster zaten daarbij, maar hij bleef mij

ook zeer stevig aankijken en na even nadenken zei hij  "ik zou het ook niet weten

of ik zou laten opereren of niet ...ik zal daar ook eens over gaan nadenken"

Ach ja......filosofie....een van de studies waar ik mij al heel erg lang afvraag

wat het nut daarvan is.

Ik zeg altijd "je kunt nadenken of je kunt het niet "  en "Je hebt gezond verstand of niet"

Maar ook dat is weer een zeer "eigenwijze" gedachte en mening van mij.....hahaha

XXX Hans

---

 

Laatst bewerkt: 14/11/2021 - 06:35

Zeker hoeft niet alles nuttig te zijn, dat zou erg saai zijn...hahaha

Maar hele faculteiten vol met studenten die een studie volgen waar

eigenlijk geen  "resultaat" aan vast zit en waar denk ik ook niet veel werk

in te vinden is en wat de maatschappij klauwen met geld kost

[ huisvesting - studiefinanciering universiteitsruimte en leerkrachten]

En dat terwijl de jeugd  al vele jaren vanaf het basisonderwijs, niet eens meer leert

dat één en één twee is....laten we daar eens meer tijd en geld aan besteden...

Geen aanval naar jou toe hoor, maar gewoon weer een eigenwijze ,mening van mij...

[ als je overigens niet meer wil dat ik je blog  "vervuil" moet je dat zeggen hoor!!! ]

XXX Hans

---

Laatst bewerkt: 14/11/2021 - 13:44

Ooooh, maar dan ben ik in jouw ogen echt SCHANDALIG bezig, zo'n nutteloze studie volgen, daar dan ook nog les in geven en dan ook nog eens kanker krijgen met allerlei dure behandelingen, ik BEN me daar een dure last voor deze maatschappij! Hahaha ;-) 

Zeker sinds ik kanker heb gekregen, samen met mijn man die er nu niet meer is, heb ik de visie op de maatschappij als "je moet nuttig zijn" en "dingen moeten resultaat hebben" eindelijk losgelaten. Het gaat in het leven niet om nut en resultaat. Het draait om liefde, en om herinneringen maken. Dingen doen waar je met plezier op kunt terugkijken. 

En het zou je verbazen welke richtingen je uit kunt met filosofie. De belangrijkste vaardigheden die je er leert, zijn:
- goed lezen
- je mening opschorten tijdens het tot je nemen van informatie. Dus niet meteen na twee regels bleren wat je mening is, maar alles tot je laten komen en je eigen mening pas formuleren nadat je dat hebt gedaan.
- kritisch denken over wat anderen zeggen en vooral ook over wat je zelf denkt. Weten dat je gedachten en meningen niet altijd waar zijn.

Correct me if I'm wrong, maar dit lijken mij in de huidige maatschappij bijzonder handige vaardigheden. Studeerden maar meer mensen filosofie.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 12:08

Ik weet het "Ellemes"  ik ben altijd heel stevig in de dingen die ik schrijf

en daar moet je een beetje doorheen en omheen lezen....

Je zult best wel begrijpen wat ik bedoel  [ hoop ik ?? ]

En idd "kunsthistorica" wat moeten we daar weer mee ??? hahaha

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 16/11/2021 - 04:53

Stof tot nadenken, Miriam, je blog, zo mooi. "Mijn vorige leven' noem ik alles voor de diagnose. Ik weet het nu niet meer zo goed, palliatief, maar wie weet hoe lang nog. Een hoofd vol gedachten heb ik er van.

Liefs en sterkte! XXX

Laatst bewerkt: 14/11/2021 - 20:19

"Je vorige leven", dat zegt inderdaad alles, lieve Frie. Ik moest nog aan jouw blog denken toen ik dit stuk schreef. Over "dat ene zinnetje". Ook dat was een taalhandeling. En "palliatief" is dat ook. De keuze voor "chronisch" kan al verschil maken, denk ik... 

Jij ook veel liefs en sterkte, Mirjam

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 18:29

Lieverd, wat schrijf en beschrijf je weer mooi en o zo waar!

Ik heb vaker geschreven over de onbevangenheid die wij niet meer kennen en ook nooit meer zúllen kennen. Moet zo vaak nog horen dat 'iedereen dood gaat' en 'ik kan straks zomaar onder een auto komen en ben dan eerder dood dan jij'. Als ik dan zeg dat mij dat ook gebeuren kan naast de kanker die ik heb... ?? Sja, als ik er dan bij zeg dat diegene dat van die auto nú lekker niet weet.... ?? Ach, onbegonnen werk. Vaak tenminste. 
De volgende keer stel ik voor dat ze al jouw blogs even lezen...

Dank voor je vele bijzondere woorden en wijsheden. Eentje raakt me ook omdat ie zo op mij van toepassing is. 
Ik mag van velen alleen maar blij blij blij zijn. Blij dat ik er nog ben, terwijl mijn prognose ook niet bepaald halleluja was. Ik bén ook blij! Maar ja, wat jij zegt, soms valt het 'even' niet mee telkens weer om te gaan met de wetenschap dat het monster wél in mijn lijf zit en me verder/wederom op kan vreten wanneer hij zin heeft. 
Er zijn o zo weinig mensen die dat begrijpen! 
Ik moet vooral niet zeuren, maar me vooral gelukkig prijzen. Een hele tijd geleden zei Hanneke het me een keer.. Zich niet voor te kunnen stellen zo lang met die wetenschap door te moeten leven. Kan er nog om huilen...

Je bent een tópwijf!
Mag ik dat zo zeggen?

Liefs met veel knufs xxxxxxxxxx van mij 

Laatst bewerkt: 14/11/2021 - 21:42

Al mijn blogs "even" lezen, haha lieve Hebe, dat gaat niemand zomaar doen. Inderdaad het is onbegonnen werk, maar dat komt dus doordat zij nog niet "aan de andere kant" staan. Gelukkig voor hen, mag ik erbij zeggen. (Maar dan graag wel zonder al het goedbedoelde advies aan degenen die wel die andere kant kennen.) 

Die opgelegde blijheid, dat is een giftig soort positiviteit die niet echt is. Je hebt recht op al je gevoelens, boosheid en verdriet net zo goed als blijdschap en vreugde. Ze mogen er allemaal zijn. 

En ik kan me dat niet voorstellen, het is een brug die ik zelf nog over moet, naar palliatief. Of misschien hopelijk ook niet. De kans is wel groot. En dan denk ik ook dat je hetzelfde kunt zeggen: anderen kunnen zich dat niet voorstellen, hoe het is, behalve degenen die het zelf ook doormaken. En ook daar geldt weer: gelukkig maar, maar houd dan ook je adviezen voor je. 

Ik vind jou ook een topwijf, treft dat even! ;-)

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 18:28

Als je een "anderekanter" echt wilt straffen voor het zeggen van stomme dingen, dan moet die het blog van Mv8 maar eens lezen. Ik heb dat gisteren gedaan. En ik had niet eens straf! Marian schreef veel en lang. Gelukkig had ze ontzettend veel goede vrienden en familie. Die warmte en hulp gun ik jou ook Miriam.

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 20:10

Lieve Mimpie,

Wat een mooi blog weer! 

In de week na de begrafenis van Willem heb ik 's avonds alle Harry Potter films bekeken. Heerlijke ontspanning om de stille avond door te komen. Ik was erg ontroerd door de scènes van Harry met Luna en de Terzielens. Inderdaad, wie het verdriet kent, ziet andere dingen. Je bent je onbevangenheid kwijt. 

Overigens gebeurde dat bij mij al  veel eerder. Toen ik zwanger was van mijn eerste kind, verloor een vriendin haar baby, een week voor de uitgerekende datum, onbekende oorzaak, plotseling voelde ze dat hij niet meer bewoog, hij kwam dood ter wereld. Op dat moment besefte ik ineens dat het leven niet maakbaar is. Ik heb gelukkig twee gezonde kinderen gekregen, maar realiseerde me vanaf dat moment dat alles wat je dierbaar is, ook een bron van verdriet kan zijn als je het kwijt raakt. Je kinderen, je geliefde, je gezondheid. Maar  gelukkig staan we daar niet dagelijks bij stil.

De diagnose kanker drukt ons natuurlijk wel met de neus op de feiten. Ik heb geleerd dat het helpt om te aanvaarden, dat het leven onberekenbaar is. De afgelopen 6,5 jaar met mijn uitgezaaide borstkanker heeft me daardoor ook veel mooie dingen beter leren zien en waarderen. En het leven is dan wel niet maakbaar, maar de moderne wetenschap komt een heel eind. Borstkanker wordt nu al een chronische ziekte genoemd. En je hebt gelijk als je zegt dat de taal van invloed kan zijn op de beleving van je ziekte. Des te belangrijker dus om zorgvuldig te zijn in je taal en te zeggen over welke kanker je het hebt.

Ik hoop dat je zulke mooie blogs blijft schrijven en wie weet leggen ze wel de basis voor je phD!

Liefs Margriet

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 12:44

Lieve Margriet,

Dank je voor je mooie reactie. 

De ervaring die je beschrijft, een vriendin die haar kind verliest op het moment dat je zelf ook zwanger bent, drukt je inderdaad met je neus op de sterfelijkheid van mensen en op de onmogelijkheid van maakbaarheid. Wel heel fijn dat je twee gezonde kinderen hebt gekregen. Hopelijk heeft deze gedachte je ook geholpen op de momenten dat je ze achter het behang kon plakken, haha! ;-)

Zorgvuldig formuleren is zeker waardevol. Vooral in de spreekkamers bij de artsen, waar patienten al vanaf de wachtkamer proberen de arts te "lezen" en veel gewicht hangen aan elk woord. Iets waar veel mensen zich denk ik niet van bewust zijn, of niet genoeg.

Ik blijf schrijven hoor! 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 15/11/2021 - 18:24