"Sukkel!"
Ik ben lange tijd in mijn leven, zo ongeveer tot midden veertig, niet bepaald aardig geweest voor mezelf. Ik was kritisch, perfectionistisch en stelde hoge eisen. Aan mezelf hoger dan aan anderen. Ik ben niet altijd docent geweest; op mijn 27ste heb ik een eenmanszaak opgericht als zelfstandig tekstschrijver. Een ZZP’er avant la lettre. Ik schreef voornamelijk voor bedrijven en instellingen. Personeels- en relatiebladen, folders, brieven, dat soort teksten. Later natuurlijk websites. Ik deed heel veel interviews en mijn sterke punt was om complexe materie te “vertalen” naar makkelijk leesbare teksten. Wanneer ik dan weer eens liep te piekeren en boos was op mezelf, of superonzeker, omdat er iets niet goed was gegaan, zei Roberto: “Van de 100 teksten gaan er 99 goed en daar krijg je dan ook geregeld complimenten over. Maar die ene keer dat het niet goed gaat, maakt dat je meteen weer aan jezelf gaat twijfelen en dat is dan de meetlat. Waarom toch?”
De studie filosofie, waarmee ik begon toen ik midden dertig was, verliep niet anders. Het slagen moest en zou cum laude. Wat baalde ik dat in het jaar dat ik mijn Bachelor haalde, de ondergrens voor cum laude bij wijze van experiment omhoog was bijgesteld van gemiddeld een 8 naar een gemiddelde 8,5. Ik had 8,4 en greep dus mis. Nu had ik mezelf dan wel “gerevancheerd” door de beste scriptie van dat jaar te schrijven, alleen vond ik dat maar een schrale troost. Dat was toch wel het minste wat ik kon presteren, vond ik zelf. Pas toen ik de master cum laude haalde met opnieuw een 9 voor mijn scriptie, kon het ermee door. Nou, bijna. Want het kwam me niet aanwaaien. Ik moest er hard voor werken. Als ik ECHT goed zou zijn, dan… nou ja.
Die prestatiedwang en dat perfectionisme maakten me niet bepaald een leuker mens voor mezelf en voor mijn omgeving. Streberig zou je het zeker kunnen noemen. En ook daar was ik boos over naar mezelf. Mijn leven was pas geslaagd als ik alles perfect deed en voortdurend gelukkig was. Gedoemd om te mislukken natuurlijk en in mijn hoofd maakte ik mezelf heel geregeld uit voor “stom”. Was ik naar boven gegaan om handdoeken te pakken, raakte ik afgeleid en kwam ik zonder doeken weer beneden, dan was het meteen: “sukkel”. Ik richtte me op wat er niet goed was, zowel innerlijk als uiterlijk. Op dat laatste had ik mijn hele leven al commentaar. Een jaar of drie voor de kankerdiagnose kreeg ik blefaritis, een chronische ooglidontsteking, waardoor ik geen lenzen en make-up meer kon dragen en mijn wimpers uitvielen. Dat vond ik echt een drama. Ik telde elke dag hoeveel wimpers ik verloor. Stond avond aan avond in de spiegel te staren naar mijn wimpers en wenkbrauwen. Ik had ook last van haaruitval. Mij was als puber een paar keer verteld dat mijn “mooiste delen” mijn ogen en haar waren. Ik vertaalde dat als: de rest is dus minder. Mijn ogen nu ook lelijk en verloor ik die krullen? Nou, dan kon ik het verder wel vergeten.
De eerste voorzichtige verandering kwam in therapie, toen ik voor het eerst leerde over “zelfcompassie”. Ik begreep wat het was, maar paste het niet echt toe. Wat ik leerde in zo’n uur, was ik bij wijze van spreken weer kwijt wanneer ik de deur uitliep. Toch was het zaadje geplant. Ik begon actie te ondernemen toen ik een jaar of twee voor mijn diagnose het spirituele pad op ging. Ik wilde leren loslaten. Ik leerde langzamerhand milder te worden voor mezelf, omdat ik goed genoeg ben zoals ik ben. (De eerste paar keren dat ik dat tegen mezelf zei voor de spiegel: tranen met tuiten.) Ik leerde mezelf te vergeven (anderen vergeven lukte me al heel goed, maar mezelf…?). Ik dook er steeds dieper in, meditatie, energy healing, qi gong, manifestatie, positief affirmeren… en voelde me geweldig. Echt, ik kon me intens gelukkig voelen tijdens meditatie, of een wandeling door het bos waarbij ik me volledig verbonden voelde met de natuur om mij heen. Dat geluk, dat gevoel van verbinding, ik gunde het iedereen. Wat mooi. Wat gaaf dat ik dat ontdekt had. Weliswaar vrij laat, maar dat vergaf ik mezelf natuurlijk. Ik had dit pad nodig gehad om te komen waar ik was.
En toen werden Roberto en ik ziek. Allebei. Tegelijk. Wij, die zo gelukkig waren samen dat we minstens elke week tegen elkaar zeiden: “Ik wil met jou oud worden”, en daar zo blij van werden. Die samen naar bejaarde mensen keken die nog hand in hand liepen en dan naar elkaar lachten, bevestigend: dat zijn wij over dertig jaar. Plotsklaps verloor ik mijn vertrouwen. Niet alleen in het menselijk lichaam – wat ik heb gezien bij mezelf en bij Roberto, laat zich met geen pen beschrijven – maar ook in het universum. Want als Rob en ik iets geaffirmeerd hadden, dan was het wel samen gezond oud worden. Ik zat gewoon al twee jaar positieve gedachten te cultiveren. Blijkbaar trok kanker zich niets aan van die affirmaties en positiviteit. Het universum riep naar me: “Nee Mirjam, het leven is niet maakbaar!”
Recentelijk las ik een artikel van borstkankerpatiënt Caitlin Flanagan in The Atlantic (https://www.theatlantic.com/health/archive/2021/08/caitlin-flanagan-sec…). Dit raakte mij direct omdat zij schrijft over hoe ze vele malen, soms meerdere keren per dag, het advies kreeg om “positief te blijven”. Ik heb zelf al heel veel kracht toegewenst gekregen, en sterkte. En inderdaad, ook: blijf positief. Blijf de goede kanten zien. En daarvoor deed ik mijn stinkende best. Echt, ik haalde na mijn operaties en tijdens de chemo’s alles uit de kast om positief te blijven. Met pijn in mijn buik achter de rollator, naar cabaret luisteren als ik somber werd. Maar het was zoveel, dat verdriet. En toen de chemo’s wegvielen, en daarmee mijn ritme, de uitgestelde rouw als een waterval door een instortend dak over me heen viel en ik tegelijkertijd de onzekerheid over mijn toekomst te verwerken kreeg, terwijl mijn lichaam nog lang niet “de oude” is, lukte dat niet meer. Wat nou positief. Is dit het leven nu? Kan ik dit voor de rest van mijn jaren verwachten? Mag ik nog een jaar of weet ik veel hoeveel maanden huilen van de pijn, om vervolgens te horen dat de kanker terug is? Wat heeft het leven mij nog te bieden waarvan ik echt gelukkig zou kunnen worden? Net zo gelukkig als vroeger? En mijn “oude ik” nam dit over en ik werd boos op mezelf. Boos dat het me niet lukte om positief te zijn. Sukkel die ik was, vond ik: ik maakte het erger door niet positief te zijn.
Caitlin Flanagan liet mij ziet dat dit niet waar is. Ik mag somber zijn, ik mag boos zijn, ik mag angstig zijn. Alles is toegestaan, geen enkele emotie is taboe of verboden. Ik maak mezelf niet zieker door te huilen over het verlies van Roberto. Zelfcompassie is begrip voor jezelf, alsof je zelf je beste vriend bent, maar ik was het even helemaal kwijt. Kijk, ik weet hoe goed ik me kan voelen als ik mediteer, of in de natuur ben. Of als ik lekker zit te eten of een mooie serie of film kijk. En ik blijf dat ook wel doen, maar dan gewoon vanwege het gevoel dat het mij kan geven. En sommige dagen kunnen zelfs die dingen me niet bekoren of blij maken. Dat is dan maar zo. Als het me lukt om het positief zijn te cultiveren puur omdat ik mezelf daardoor beter voel, dan is dat prima. En als dat niet lukt, dan is dat ook goed. Hoe mooi zou het zijn als het me lukt om voortaan met milde ogen naar mezelf te (blijven) kijken. En lukt dat niet? Ach, ik weet nu in elk geval dat het me geen sukkel maakt. Hoe ik me ook voel, ik ben altijd goed genoeg. Zelfs op de dagen dat ik dat niet geloof. Daar zit 'm de kneep.
38 reacties
Ja, pep jezelf niet op uit plichtsgevoel. Je zit in een vreselijke situatie.
Het is heel dubbel: aan de ene kant wil ik mezelf oppeppen omdat ik weet dat ik me dan beter voel, aan de andere kant moet het geen "verplichting" zijn inderdaad.
Liefs, Mirjam
De man in de spiegel tegenover me herken ik niet, er staat zover ik weet altijd een vreemde tegenover me, ik heb weinig iedeën om mezelf op te peppen ik ben immers me hele leven al een uilskuiken geweest sufferd is echt een opsteker voor me als ik dat voel. Alle yoga en weet ik wat voor andere oefeningen je hebt gedaan moesten volmaakt perfect zijn, de lat die je voelt en denkt, hoeveel wijze boeken je ook gaat lezen die perfectie zit in je en een goed boek perfect gelezen moet voor perfect resultaat zorgen, Ik zou je een Donald Duck aanraden of welk wekelijks stripboek ook, wat daar staat beschreven kan niet perfect worden uitgevoerd en heeft zeer weinig diepgang. Laat je master studie filosofie daar maar eens oplos in een onmogelijke houding die yoga kent. Je positiviteit cultiveren , de stress in mijn lichaam is al begonnen bij het lezen hiervan, waarom mag je van jezelf je een maand lang geen doos vinden sukkel of mislukt, waarom moet dat alles geregeld juist benoemd en onder controle zijn, wie ben je nou de auteur van het laatst gelezen boek, de filosoof of zij op zoek naar zelfcompassie in optima forma. Laat die wijsheden los je bent wie je bent met een onmogelijke opgave, en wie het niet aanstaat kan oprotten. De grote dosis goed willen doen was me al opgevallen en een mispochem zoals ik zal je er niet van af helpen, ik hoop dat het een glimlach trekt bij je en wens je heel veel STERKTE
In de Downward Dog of een Sun Salutation de Donald Duck lezen en filosofisch nadenken over perfectionisme. Wat een goed advies Ron. ;-)
Of je je goed voelt zoals je bent, is zowel een karaktertrek als iets wat je in je jeugd al dan niet meekrijgt, volgens mij. Je bent gezegend als je dat hebt en kunt. Net als loslaten. Roberto kon dat allebei prima en was in die zin een goed voorbeeld voor mij, maar zelfs 27 jaar met hem hebben dat nog niet 100% mogelijk gemaakt voor mij.
Maar als ik te hard probeer om los te laten, is dat ook weer een vorm van perfectionisme he... als ik dit wil gaan veranderen, bevestig ik toch juist dat ik niet goed ben zoals ik ben? Dat is de dualiteit hiervan.
Liefs, Mirjam
Hoiiiii
perfectionistisch zijn je hele leven, betekent alleen maar hoe onzeker
je over jezelf bent [ aangepraat door mensen vroeger ???]
Affirmaties zijn zeker "dingen" die passen bij mensen die eigenlijk
heel erg onzeker zijn.....steeds maar weer tegen de spiegel vertellen
hoe goed alles is en hoe perfect alles is [ en moet ]
Ik word er alleen van het lezen zoals jij dat beschrijft al vreselijk moe van.
Een mens is gemaakt op een manier dat hij of zij zeer vele fouten zal
maken en moeten maken, om daarvan te leren en te groeien.
Perfectie bestaat niet en is trouwens ook vreselijk saai...hahaha
In mijn ogen heb jij eigenlijk minstens de helft van je nog jonge
leven "weggegooid " om al deze doelen te bereiken en ben je totaal
vergeten om TE LEVEN !!!
[ je DACHT dat je leefde , omdat jij dat tegen jezelf zei ]
Het constant tegen elkaar en jezelf zeggen dat alles perfect is en moet,
ga je dus op een gegeven moment geloven en dat is die hele grote valkuil.
Sorry als dit misschien een beetje hard overkomt wat ik zeg, maar
misschien ga je nu eens inzien dat je niet perfect en geweldig hoeft
te zijn, als je maar gewoon lekker gaat leven en genieten.
Het "leven" heeft je nu op een keiharde manier teruggegooid naar jezelf
en kom je er achter dat alles wat je "geleerd" hebt [ wel of niet
cum laude ] en alle opleidingen en cursussen en yoga en nog meer
van die [ in mijn ogen ] nutteloze dingen, je nu geen steek verder helpen.
Eindelijk zal je nu eens net als een "echt" mens moeten gaan leven en denken
met alle stomme en foute dingen erbij....EINDELIJK !!!
[ als je mij nu wilt gaan uitschelden mag dat....hahaha]
XXX Hans
---
Hoi Hans,
Dat heb ik zelf precies hetzelfde gedacht, dat ik mijn gezonde jaren heb "weggegooid" door zo perfectionistisch te zijn. Maar is dat nou niet juist een ongewenste gedachte en reactie? Want dat is alleen maar weer een nieuw verwijt.
Als ik volgens jou ben vergeten te leven, wat is dat dan, volgens jou? Leven met hoofdletters? Als ik zielsgelukkig in de natuur was, of bij mijn man, of buiten aan tafel zat te eten in de zomer en me volmaakt tevreden voelde, was dat geen leven?
Het is nu zowel te laat als te vroeg om "lekker te gaan leven en genieten". Ik zou niet weten hoe je "lekker leeft" met een zwaard van Damocles boven je hoofd en nog minder hoe ik moet genieten middenin de donkere rouw. Het is precies dat soort adviezen dat mij in het perfectionisme raakt. Het is weer een nieuwe eis.
Liefs, Mirjam
Het is geen ongewenste gedachte en ook geen verwijt, maar misschien
meer een Eye - opener ??
"Leven" legt iedereen natuurlijk weer op een andere manier uit, maar zoals
ik het zie is dat een manier, waarbij je ook heel veel "fouten" mag maken, want
daar leer je het meeste van en maakt alles veel intenser.
Ik wil zeker niet beweren dat je niet gelukkig was, maar uit jouw woorden
maak ik ook wel een beetje op dat je dat van jezelf ook wel "moest" zijn??
En het is nu zeker niet te laat om daar over na te denken....je bent nog
hartstikke jong en eens zal het verdriet omtrent Roberto toch een keer een
plek moeten krijgen....ja toch??
Maar ga jezelf nu niet weer een doel opleggen van wanneer en hoe dat dat
een plekje moet krijgen, dat gebeurd gewoon vanzelf [ geloof mij, ik heb
zelf twee kinderen verloren ]
Probeer dat zwaard van Damocles een beetje van je af te zetten !
Ik weet dat iets opschrijven makkelijker is dan doen, maar probeer het.
XXX Hans
---
Jeetje Mirjam, als er toch iemand geen sukkel is...Ik herken het wel een beetje. Alleen maar positief zijn bestaat natuurlijk niet. De mensen die zeggen dat je positief moet zijn zijn dat zelf ook niet continue en hebben waarschijnlijk niet zo iets heftigs meegemaakt als jij.
Ik moet heel erg denken aan het boek van Edith Eger: het geschenk. Zulke mooie dingen staan daarin (ook in haar boek 'de keuze'). Vooral 1 zin komt naar boven: 'je kunt niet helen wat je niet hebt doorvoeld'. Krampachtig positief proberen te blijven werkt alleen maar averechts en daar doe je jezelf mee tekort. Maar dat wist je natuurlijk al lang zoals je ook schrijft.
Liefs Sandra
Ja ik ken haar boek The Gift. Heb ik geluisterd op Storytel. Is inderdaad echt prachtig. En inderdaad, eerst doorvoelen. Ik word er af en toe wel wat moedeloos van, want er is zoveel te doorvoelen. En ook allemaal tegelijk. Soms vraag ik me af of ik de kracht wel heb om overeind te blijven onder zoveel verdriet. En dan is een beetje positivisme ook een afleiding en een manier om het hoofd boven water te houden....
Liefs, Mirjam
Dat begrijp ik, ik heb er af en toe al moeite mee met 'alleen' een kankerdiagnose en soms klap ik ook gewoon even in elkaar hoor, lig ik in foetushouding op de bank of sta ik te krijsen in de polder. Lucht op. En misschien is het wel gewoon je overlevingsmechanisme om het 'gedoseerd binnen te laten komen' (werkachtergrond in de psychiatrie he, daar zeggen ze dat zo mooi). Daar is ook niks mis mee toch? Er is geen 'hoe het hoort' in deze, cum laude afstuderen als kankerpatiënt of weduwe kan toch niet en deze combinatie komt volgens mij zeer weinig voor dus je hoeft je ook met niemand te vergelijken 🙂.
Liefs Sandra
Jij bent zeker goed genoeg! Gelukkig ben je daar nu steeds meer bewust van. Je maakt dat ik door jouw woorden ook milder naar mezelf wil proberen te kijken. Herken zoveel in je blog! Dank je wel daarvoor.
liefs van Angela
Lieve Angela,
Ik denk dat veel mensen strenger zijn voor zichzelf dan voor anderen. Ik zie het vooral veel bij vrouwen, minder bij mannen, ik weet niet of dat nature of nurture is (of een combinatie). Fijn dat jij ook milder wilt worden voor jezelf, we hebben al met zoveel ellende te maken, daar hoeven we niet zelf actief aan bij te dragen, vind je ook niet?
Liefs, Mirjam
Hoi Mirjam,
Ik vind je echt een kanjer! Hoe je hier zo puur jezelf durft te zijn en al je shit op tafel durft te leggen.
Het klinkt misschien vreemd, maar ik denk regelmatig aan je en het bizar zware weer waarin je afgelopen jaar in terecht bent gekomen. Toen ik je verhaal afgelopen zomer las, rolde de tranen over mijn wangen. Kon ik maar wat voor je betekenen. Ik wens dat dit jaar je die lichtpuntjes brengt die voor jou de moeite waard zijn en je hart weer weten te verwarmen.
Take care,
pura vida, Mique
Hoi Mique,
Nou ik vond het dit keer ook best eng om op 'publiceren' te drukken, want ik ga inderdaad wel opnieuw met de billen bloot hier. Stel mezelf open voor commentaar.
Dank je wel voor je lieve bericht. Dat je hier reageert met deze lieve woorden, betekent wat voor mij.
LIefs, Mirjam
Lieve Mirjam,
Als er één ding nu níet hoeft, is het de perfecte kankerpatiënt zijn en ook nog eens de perfecte rouwende. Nog een ding dat niet hoeft, is aldoor maar positief zijn. Ik kan het woord soms niet meer horen en dat geldt ook voor het woord 'genieten'. Doodziek en intens verdrietig ben je, wat is daar positief aan? Wat valt daarvan te genieten?
Het is al heel wat dat je 's morgens erin slaagt om je bed uit te komen en onder de douche te gaan en je kat eten te geven. Het is al heel wat als je af en toe eens even niet huilt.
En het is al helemáál wat, dat je hier weer zo'n goudeerlijk en pijnlijk blog hebt geschreven.
Ik herken heel veel in je verhaal, maar daar gaat het nu even niet om. Het betekent wel dat je me helpt met dit blog, zoals je al zo vaak hebt gedaan.
Lieve Mirjam, ik sta naast je.
Hanneke
Lieve Hanneke,
Dank je wel voor je bevestiging. Het hoeft inderdaad allemaal niet. Ook als ik zit te sippen, verdrietig ben, chagrijnig en boos op het leven, is dat helemaal prima. En ja, het is inderdaad al heel wat als ik die dingen doe die jij beschrijft. Het was moeilijk en eng, dit blog, maar ik voelde echt de behoefte om het te schrijven. En nu lees ik dat ik jou ermee heb geholpen. Opnieuw tranen, maar dit keer van ontroering. Ik voel je naast me.
Liefs, Mirjam
Hi Mimpie,
Dank voor weer een eye opener én voor het doorgestuurde artikel.
Nu 10 jaar geleden voor mij sinds de laatste chemobehandeling, maar nog steeds of weer vaak een 'sukkel'!
Ik ga er wat (proberen) mee te doen :-)!
Liefs, Mo
Lieve Mo,
Ergens is het natuurlijk wel een soort "zegen" als een mens zich druk kan maken om kleine dingen. Maar het leven wordt wel leuker denk ik, als je minder streng bent voor jezelf...
Liefs!
Pfffft. Al die zelfreflectie en wijsheid. Ik doe daar niet aan hoor. Ik ben wie ik ben en beter wordt het niet.
Lieve Zweef,
Wat fijn dat jij dit blijkbaar "vanzelf" al hebt. Dat je die zelfreflectie blijkbaar niet nodig hebt om op het punt van zelfacceptatie te komen. Geen reden om er laatdunkend over te doen dat dit voor andere mensen meer moeite kost, denk ik.
Liefs, Mirjam
Ik doe niet laatdunkend. Ik ben niks bijzonders en doe mij niet beter voor. You get what you see.
Lieve Zweef,
Oke, dan heb ik jou "Pffft" verkeerd geinterpreteerd. Volgens mij is er wel een verschil tussen jezelf onder druk zetten om altijd het maximale uit jezelf te halen (wat ik bedoel) en jezelf beter voordoen dan je bent (wat ik niet bedoel).
Liefs, Mirjam
Lieve Mimpie , van perfectionisme begrijp ik alles . Heel lastig voor mezelf maar ik heb gelukkig mijn gezin het niet mee opgedrongen . Ze vonden het wel lastig om mijzelf . Het is er overal : op het werk , in het huishouden , in het gezin , maar bovenal het moeten in ons hoofd . Al jaren lees ik bijna geen fictie meer , wel filosofie , phychologie , biografieën .. weten hoe het moet zou geen probleem moeten zijn . Maar zelf anders worden , anders denken , anders voelen .. dat blijft wat spartelen om er te geraken . En je geraakt er toch niet . Je bent wie je bent en dat is uniek .
De media dringt ons op om altijd te genieten , gelukkig te zijn , dikke spreekwoordelijke duimen op te steken , van iets negatief iets positief te maken .Maar zo is het leven niet . Het is soms leuk , liefdevol , soms vol tegenslagen , soms onpeilbaar verdriet . En dat alles is gewoon menselijk . Dat mag .En wij mogen daarbij voelen wat we voelen . Want het zijn wij !
In zeer moeilijke tijden en omstandigheden in ons leven worden we bijna verplicht om toch positief te blijven denken . Laagje vernis erop . Dat werkt prima voor de omgeving maar niet voor de betrokken zelf .
liefs , Rita
Laagje vernis, dat zeg je mooi, Rita. Je leest geen fictie meer, schrijf je, is dat omdat je wilde veranderen en inspiratie zocht in die boeken?
Goed punt ook, van de media. Op Instragram en in de glossies is het allemaal mooi, mooier, mooist. Positief in de overtreffende trap.
Terwijl het soms allemaal gewoon niet leuk is. Of zelfs heel negatief.
Liefs, Mirjam
Ja Mimpie, daar zocht ik inspiratie .Ik ben nogal diepgaand en een zoekende persoon . Altijd geweest . We moeten de moed ook opbrengen om onszelf in vraag te stellen hè .
Maar jij hebt nu zoveel verdriet te verwerken dat dat nu juist niet even moet .Jij zou nu gewoon dag per dag moeten doorkomen . Je ziek zijn is al zo zwaar en dan Roberto ..Alles wat jou een dagje verder brengt is goed . Maar ik weet ook , gedachten zet je zomaar niet stil op commando .Probeer toch maar , laat de gedachten komen , en laat ze voor wat ze zijn . Probeer ze niet vast te houden en denk “ik laat je gewoon “
Knuffel . Rita
Ik probeer het, Rita, maar word niet meer boos op mezelf als dat niet lukt! ;-)
Liefs!
Slaap zacht Mimpie .
Ik blijf jou Mimpie noemen , dat is zo lief vind ik .xx
Mirjam,
Ik schreef onderstaand stukje vandaag als reactie op een facebookbericht. Het ging over iemand die vond dat ze okay was met haar maat 44:
'En ook met een maat 52 ben je okee. Heel mijn leven geworsteld met eetproblemen. Veel afgevallen en veel aangekomen. Ik weet niet of ik ook ziek was geworden als ik dit niet had gedaan. Misschien ook wel. Achteraf is terugkijken altijd makkelijk. Drie jaar geleden was mijn te zware gewicht geen enkel probleem: ik wandelde 1 a 2 keer per week 20 tot 30 km. Tot ik augustus 2019 kanker kreeg en een jaar later longcovid (na milde corona infectie). Vandaag kon ik met moeite mijn rondje van 500 meter lopen, mijn lijf doet zoveel pijn, maar ik ben naar buiten gegaan en ik héb een rondje gelopen. Ik hoop dat ik woensdag een stukje verder kan. Kan dat niet, dan is dat ook okee. Zolang ik maar ga. Ik eet gezond, ik let goed op mijn rust, ik hoop dat ik 's nachts goed slaap. Fysiek is het allemaal niet best, maar mentaal mag ik eigenlijk niet klagen. Na een zware periode (verlies gezondheid, verlies 'vrienden', verlies werk) kan ik weer genieten van wat ik nog wel kan, van het feit dat ik er nog ben. Het kwartje had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen en het kan nog steeds. Het was een hele harde les en ik heb nog dagen dat ik het heel zwaar heb. Maar ik durf steeds vaker te zeggen dat ik okee ben. Gewoon okee. En dat is goed genoeg.'
Ik schreef dit vanmiddag op en voor het eerst na de kankerdiagnose augustus 2019 dacht ik: hé, het voelt echt zo.
Twee jaar lang heb ik me zorgen gemaakt omdat het maar niet wilde, omdat het me niet lukte om 'volgens 'het' boekje om te gaan met de gevolgen van. Wiens boekje dat dan was? Ik dacht van de gynaecoloog, de fysio, de huisarts, de psycholoog, de jobcoach etc etc. Maar ik vrees dat het toch mijn eigen boekje was. Van alles moest ik van mezelf. Wat uiteraard niet lukte en waar ik me vervolgens ontzettend schuldig om kon voelen. Waarom lukte het nou niet? Ik deed toch mijn stinkende best? Ik voelde me tekort komen, ik was niet goed genoeg, en positief denken lukte al helemaal niet. Ik wilde niet boos of verdrietig zijn, ik wilde dóór. Maar mijn lijf en mijn hoofd konden dat niet . Ik schoot telkens weer het zwarte gat in. Als ik vond dat ik weer genoeg gesomberd had (meestal na een paar heel emotionele dagen) verzamelde ik uit alle hoeken mezelf weer bij elkaar en maakte doelen. En het hele riedeltje begon vervolgens weer van voor af aan.
Tot vorige week. Na een paar echte klotedagen, was ik weer vol goede moed. Ik ging alles anders doen. En toen viel het kwartje. En toen dacht ik: Nee, dat gaan we dus mooi niet doen. Ik HOEF niets te veranderen. Ik ben goed genoeg. Op mijn goede dagen maar ook op mijn slechte dagen. Ik heb nog nooit in een hokje gepast, waarom doe ik dan zo mijn best er toch in te passen? Dat is mijn hokje helemaal niet. Ik heb vrijheid nodig, vrijheid en ruimte. En tijd, heel veel tijd. Ook dat past bij mij. Eigenlijk is dat altijd zo geweest, maar ik wilde het nooit zien. Daar had ik helemaal geen tijd en ruimte voor.
En hoe klote alles soms ook is, ik heb die tijd en ruimte nu wel. En het mooiste cadeau wat ik mezelf kan geven is om die tijd en ruimte aan te nemen en er gebruik van te maken.
Het duurde 2 jaar voor ik dit kon zien. Twee jaar waarin ik afgezien maar ook heel veel geleerd heb. En ik ben er nog niet want ik ontdek na iedere rotperiode weer meer van mezelf. Niet meer van de Bianca die ik vond dat ik moest zijn, maar wel van de Bianca die ik eigenlijk, diep van binnen ben. Een Bianca die gewoon hartstikke okee is, gewoon zoals ze is. Met alle heftige ups en downs, met alle angsten en zorgen, met die hele grote rugzak van verleden.
Geef jezelf de tijd en de ruimte om alles te verwerken. Het zijn steeds laagjes die afgepeld worden. En het mooie is: het gaat eigenlijk vanzelf. Je volgt gewoon het pad dat voor jou weggelegd is. Daar hoef je niks voor te doen. Als de tijd daar is, wordt vanzelf een nieuw stukje belicht.
Je komt er wel 😘
Wat goed Bianca en wat heerlijk dat je steeds vaker kunt zeggen: ik ben okee.
Dank je wel voor je uitgebreide reactie en je openheid, eerlijkheid. Zo mooi dat je steeds meer wordt wie je bent. Dat gun ik je ook zo: dat je elke dag weer een beetje meer Bianca wordt.
Fijn om te lezen dat het eigenlijk vanzelf gaat. Dat vind ik heel opbeurend! Ik zie ernaar uit.
Liefs, Mirjam
Mirjam, wat maak je toch veel los bij onze lotgenoten.....en nu begrijp ik ook waarom je zo goed beeldend kan schrijven.
Wat doe je het goed, je laat alles gebeuren en komt stapje voor stapje in een nieuwe fase van je rouw, je rouw voor Roberto en de rouw voor het verlies van het vertrouwen in je gezondheid. Je gevoelens passen volgens mij ook bij de rouwfases van Kubler-Ross.
Jij komt er wel, sterker dan ooit. En inderdaad eerst doorvoelen voordat je kunt helen. Sterkte lieve Mirjam en blijf alsjeblieft schrijven.....
Nou inderdaad, dit blog maakt wel weer het een en ander los. Het rare is dat ik dat zelf niet zo verwacht had, ik vond het wel eng om zoveel van mezelf te laten zien, maar dat doe ik nu al ruim een half jaar, dus ach... toch wel fijn dat er zoveel lieve reacties zijn.
Ik vroeg mijn psycholoog nog naar die rouwfases van Kubler-Ross, en hij noemde ze "achterhaald", haha. Maar volgens mij past veel van wat ik voel inderdaad wel in verschillende theorieen. Ik vind zelf het boek van Manu Keirse heel goed en daar herken ik ook veel in.
Ik hoop het, ik hoop het echt heel, heel erg. Dat ik "er kom". Hoe dat er ook uit mag zien...
Liefs, Mirjam
Ik lees je blogs, en dan komt er een antwoord, wat bij deze tijd in je leven hoort.
Jij gaat er komen,
Leef je leven, iedere dag, zolang het kan, zolang het mag.
Peter
Lieve lieve Mimpie
Meissie wat een blog is dit ,ik zie wazig van de tranen in mn ogen ,mag ik jou bedanken voor je godgruwelijke eerlijkheid je openheid ,je oprechtheid ,en je inzicht ,en de herkenbaarheid van een ex perfectioniste ,want ik heb het voor mezelf moeilijk gemaakt ,ik hou pas sinds 2 jaar van mijzelf en daar is mega veel aan vooraf gegaan ,.
Ik lees een prachtmens en dat is wat jij bent ,en ik heb alle vertrouwen en geloof in je dat jij alles op jou geheel eigen wijze zult doen ,
Heel veel liefs hes ❤🍀
Lieve Hes,
Ik ben deze blog begonnen met het idee dat ik helemaal open en eerlijk wil zijn, het verhaal wil vertellen van hoe ik de dingen ervaar. De goede en de slechte dingen.
Inderdaad he, als je dan terugkijkt kun je denken: wat heb ik het mezelf moeilijk gemaakt. Zo jammer. Maar elke dag, elke minuut dat het je lukt om dat niet meer te doen, is winst, toch?
Dank je wel voor je mooie complimenten. En je vertrouwen neem ik graag in me op! Thanks voor de bloemen weer ;-)
Liefs, Mirjam
Geloof
Twijfels….
twijfel aan jezelf
Ongeloof….
geloof van anderen in jou
Twijfel
niet aan jou
Geloof
in jou
van anderen
is nooit zomaar
Hoe mooi is het
als je ziet
wat je denkt
dat er niet is
door te geloven
Geloof
dat het er is
Vertrouw
door te vertrouwen
Vertrouw
wanneer het gaat
om
het mooie
in
en van
jezelf
Stof
Storm
en
regen
kunnen de lucht
klaren
als ze alle
stof
en verontreiniging
in
hun natte vaart
hebben meegenomen
Stof
verwaait
slaat neer
door de regen
spoelt
verder weg
van jou
die er last van had
het stof
van het leven
dat
je missen kunt
Kijk zo
naar de regen
als je er
genoeg van hebt
geef
in gedachten
al het stof
dat je kwijt wilt
mee
in de storm
die raast
en
zuivert
Kon niet kiezen.
Je bent een heel bijzondere vrouw!
We leven niet 'alleen maar' met je mee, jij geeft ons ook 'iets' mee. Om te overdenken, om terug te koppelen naar onszelf.
Dank dat je er bent lieve Mimpie, lieve Mirjam!
Mijn hart gaat naar je uit xxxx
Veel knufs xxxxxxxxxxxxxxx Hebe
Zo mooi, Hebe. Ik hoop het. Ik hoop dat de storm zuivert. En dat ik kan vertrouwen door te vertrouwen.
Dank je wel. Dikke knuffel terug, Mirjam