Wachten op kanker

Afgelopen donderdag had ik mijn eerste controle sinds de chemo’s. De dubbelheid van de manier waarop die plaatsvinden, heeft mij nog steeds in haar greep. Nog even ter herinnering: de Nederlandse richtlijn voor controle na eierstokkanker is “afwachten”. Het is een klachten-geleide controle. Pas bij concrete klachten worden er onderzoeken gedaan zoals scans en bloedwaarden. De voornaamste reden? Onderzoek toont aan dat het bij een recidief van eierstokkanker voor de behandeling niet veel uitmaakt of je daar direct bij bent, een paar maanden later, of nog een paar maanden later. Bij terugkeer van de kanker ben je niet meer te genezen en zijn de behandelingen alleen nog levensverlengend. Als de kanker niet binnen een half jaar terugkomt, wordt deze geacht “platinumsensitief” te zijn. Het belangrijkste chemomiddel tegen eierstokkanker is carboplatine, een op platina gebaseerd medicijn. Als de kanker langer dan een half jaar weg is, is deze dus gevoelig voor dit medicijn. Is dit het geval, dan volgt bij een recidief opnieuw een chemokuur met dit middel (vrijwel altijd gecombineerd met nog een ander middel). Hoe meer tijd er tussen twee van die chemobehandelingen van steeds zes rondes zit, des te beter. En het is kostentechnisch natuurlijk ook mooi meegenomen dat er niet steeds scans en bloedonderzoeken nodig zijn.

Het is prettig om niet elke drie maanden een scan te krijgen. Niet elk kwartaal of half jaar tien dagen in de zenuwen te zitten over de uitslag. Geen bloedonderzoeken te hoeven doen. De tumormarker van eierstokkanker (CA 125) is gemeen: deze stijgt vaak al een flinke tijd voordat er zich ergens tumoren vormen. En al die tijd weet je dan dus wel dat het foute boel is. Daar komt bij dat de marker niet zo betrouwbaar is. Als hij stijgt, is het nooit goed, maar als hij laag blijft, kan de kanker toch terug zijn. Zeker bij mijn type. Bij mij is nooit met zekerheid vastgesteld of ik baarmoeder- of eierstokkanker heb. Na veel overleg is er het label eierstokkanker aan gehangen, maar dat is puur vanwege de manier waarop de kanker zich verspreidde. Om het simpel te zeggen: de tumoren waren baarmoederkankerweefsel, maar gedrag was dat van eierstokkanker. En “mijn” type tumorweefsel geeft nauwelijks CA 125 af.

Aan de andere kant: de oncoloog heeft mij verteld dat het tumorweefsel zoals dat bij mij is gevonden, vaak goed reageert op immuuntherapie. En bij immuuntherapie geldt niet wat ik hiervoor beschreef, dat het niet uitmaakt in de behandeling of je daar wat eerder of wat later bij bent. De oncoloog zei dat het voor immuuntherapie wel verschil maakt als je er eerder bij bent. Dus eigenlijk zou het voor mij het beste zijn als ik er vroeg bij ben, mocht er sprake zijn van een recidief. Alleen: mijn officiële diagnose is eierstokkanker, en daarvoor geldt nu eenmaal een bepaalde richtlijn, en die richtlijn is dus geen scans en geen bloedonderzoeken totdat er specifieke klachten zijn. En ja, de eerste keer dat ik kanker bleek te hebben, had ik weinig en vage klachten, terwijl mijn buik al helemaal vol zat…

Dat gevoel van zowel het ene willen (de rust van geen onderzoeken) als het andere (op tijd weten wanneer het terug is), past heel goed in hoe mijn leven nu in zijn algemeenheid aanvoelt. Nog altijd heb ik het idee dat ik in een absurdistisch toneelstuk rondloop. Op de middelbare school heb ik voor het vak Frans daar twee van moeten lezen: La Cantatrice Chauve van Eugene Ionesco en Waiting for Godot van Samuel Beckettt. Ik ben die boeken nooit vergeten. Ik kan niet zo een-twee-drie uitleggen hoe belachelijk de dialogen zijn, vooral in De Kale Zangeres. Je kunt er hard om lachen, maar er zit ook een diepere laag onder. Ik ben nooit naar het gelijknamige toneelstuk geweest maar ik kan me zo voorstellen dat je er de ene keer om moet lachen, en de volgende keer wordt geraakt door de tragische eenzaamheid die eronder schuilgaat. Hoe je reageert is afhankelijk van je gemoedstoestand. Dat ervaar ik nu ook in mijn leven. Soms vind ik mijn situatie lachwekkend absurd; een andere keer diep tragisch. Maar altijd surrealistisch, alsof ik door een moeras waad in een bizarre droom.

Terug naar de controle. Ik heb nog steeds verschillende klachten maar het goede nieuws was dat deze niet aan nieuwe kanker gerelateerd lijken. Hoogstwaarschijnlijk is het vooral “gewoon” de overgang en kan het verder zijn dat er tijdens de verwijdering van de baarmoeder ook zenuwen van de blaas geraakt zijn, waardoor het urineren kan veranderen. Wanneer je als vrouw door een operatie in de overgang komt, zijn de symptomen vaak heftiger dan wanneer de afname van de hormonen een natuurlijk verloop kent. Dus het was eigenlijk een groot “daar moet je mee leren leven” verhaal en tot over drie maanden. Nou ja, zolang ik er nog mee moet leren leven is er in elk geval nog niet direct sprake van het tegenovergestelde. Dat lijkt me dan de meest positieve conclusie die je eraan kunt verbinden.

PS in het hele toneelstuk komt geen enkele keer een kale zangeres voor. 

28 reacties

Lieve Mimpie,

Jouw leven heeft zo een draai gekregen vorig jaar , dat het wel een dramatisch toneelstuk lijkt . Wie verzint nu zoiets ..Ik denk dat ze bij ons in België sneller tot controle overgaan . Dat is mijn ervaring met Jo zijn ziek zijn. Maar waarschijnlijk zijn er in Nederland andere richtlijnen waaraan ze zich moeten houden .  Dat de overgang kunstmatig heftiger is dan op natuurlijke wijze dat ondervond ik jaren geleden ook . Ik vond dat zeer heftig , wat de afwezigheid van die hormonen doen . Uiteindelijk ben ik daar medicatie voor gaan nemen , zo erg was het .En ik neem die nog . Toch voel ik mij daar goed bij .Maar in jouw situatie mag dat mogelijk niet ? .

slaap zacht Mimpie .Knuffel .

 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 01:41

LIeve Rita, 

Inderdaad heb ik van meer lotgenoten begrepen dat de opvolging in Belgie strikter is, ook met meer controles. Dat heeft voor- en nadelen natuurlijk. 
Je hebt gelijk, doordat mijn tumor hormoongevoelig is, mag ik geen medicatie voor de overgangsklachten. Het is echt een kwestie van "ermee leren leven". 
En dat dan ook nog in een leven dat lijkt op zo'n absurdistisch toneelstuk... 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 21:26

Goedemorgen Mirjam...

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik zeker van de eerste helft van dit blog geen

ene moer snap en begrijp en kan volgen....[ ben ik de enige ??]

Dat ze uiteindelijk  " jouw " kanker maar een naampje hebben gegeven en daar

de behandeling aan hebben  gepind, maakt voor mij alleen maar weer

overduidelijk dat de artsen maar wat lullen en totaal niet weten wat ze

met  "kanker " aan moeten..... ZE DOEN MAAR WAT !!!

Ik vind het weer vreselijk om dit soort dingen te lezen, zoals ook bij

verschillende andere mensen hier in hun blogs en ik blijf en ga er

steeds meer een strijd van maken dat men gewoon eens meer het

besluit moeten nemen er [ bijna]  niets aan te doen en de natuur zijn

weg te laten gaan.

Dit soort verhalen maken mij alleen maar  "boos" om het feit dat artsen

ziekenhuizen en medicijnfabrikanten  bijna alleen maar bezig zijn

om heel veel geld te verdienen aan iets wat ze zelf nog nooit hebben begrepen

en jammer genoeg ook nooit zullen begrijpen.

Nogmaals.....ZE DOEN MAAR WAT !!!

XXX Hans

---

 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 07:23

Sorry Hans,

maar ik ga het hier toch even opnemen voor de wetenschappers en behandelaars dankzij wie ik nu al 8 jaar zonder noemenswaardige bijverschijnselen en met veel plezier leef. Ja, ook ik ben eigenwijs geweest en heb min of meer mijn eigen koers gevaren, maar die gelegenheid werd mij wel geboden, en daar ben ik enorm dankbaar voor. Dankzij trials waar ik aan heb meegedaan ben ik er nog. Ik heb inmiddels diverse buitenlandse profs ontmoet die aan de wieg staan van de betrokken onderzoeken en ik heb daarbij heel betrokken wetenschappers gezien, die jaren onderzoek gedaan hebben en nog steeds doen, om bepaalde gedragspatronen van specifieke kankersoorten te doorgronden en er medicatie voor te ontwikkelen. Ja, daar zijn farmaceuten bij betrokken en inderdaad verdienen die er goed aan. Maar ze brengen ons de extra jaren mét kwaliteit van leven, die de natuur ons absoluut niet zou bieden.

Het is goed om kritisch te zijn, maar niet zo handig om alles en iedereen op één hoop te gooien en ze weg te zetten als knoeiers. Het klopt dat artsen geen tovenaars zijn die alles en iedereen kunnen oplappen en gelukkig pretenderen de meesten dat ook niet. Ik denk wel dat de wetenschap in hoog tempo beter in staat is om kanker te 'begrijpen', wat nog niet wil zeggen dat het te genezen zal zijn. Daar zullen wij het voorlopig mee moeten doen. En nog altijd hebben we de keuze om "de natuur" zijn gang te laten gaan... 

En boos worden is zonde van je energie ;-)

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 17:19

Hoi Ellemes,

Ik weet ook best wel van mijzelf dat ik een  "zwart - wit" denker ben, maar

als je hier de vele verhalen leest  en weet hoeveel ellende en pijn en bijwerkingen

etc etc  er zijn  [ en dan toch ook weer het terugkomen van de kanker] 

dan zou je toch moedeloos worden ??

Ik heb, zoals je waarschijnlijk wel weet, meteen bij het begin al aangegeven

dat ik totaal geen behandeling wilde en ook geen verdere onderzoeken.

Natuurlijk kan de wetenschap tegenwoordig heel wat mensen "meer tijd geven"

En voor vele mensen zal dat goed zijn, maar als je daarbij neemt dat die extra

tijd zoveel vreselijke bijwerkingen heeft, dan worden die verhalen van anderen hier

mij wel eens een beetje  "teveel " en reageer ik zo.

Iedereen moet zelf uiteraard die beslissingen  nemen, maar als ik voor de

zoveelste keer bijvoorbeeld op TV weer bedelende wetenschappers zie die

weer om heel veel donaties vragen en daarbij de woorden gebruiken dat 

ze er in de toekomst voor kunnen zorgen dat kanker te genezen zal zijn

en niet meer dan een "vervelende" ziekte, dan word ik daar vreselijk kwaad om!!!

Want volgens mij zullen ze het van kanker nooit winnen.

Maar dat is echt alleen mijn mening  en soms gooi ik die er even uit.

Groetjes  Hans

---

 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 20:15

Goedemorgen Hans,

Wat je in je reactie op Ellemes ook schrijft, ik lees hierin jouw frustratie over (leven met) deze ziekte die alle kanten op kan gaan. Een ziekte ook die behandelingen kent met veel of soms heel veel en soms zelfs onverdraaglijke bijwerkingen. 

Ik vind het lief van je dat je je zo druk maakt om je lotgenoten op deze site die niet alleen onder hun ziekte, maar ook de behandelingen lijden. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 21:32

Dank voor je reactie Mirjam!

Het is niet echt de frustratie over mijn tumor, want die heb ik echt

wel  "geaccepteerd" en weet dat die er zit en uiteindelijk mijn einde betekent.

En ik weet ook echt wel dat de meeste doktoren  etc  heel erg hun best doen,

maar ik blijf vinden dat ze, zeker tijdens het bedelen om geld voor onderzoek,

echt niet altijd duidelijk en eerlijk zijn!!

Sorry....dat is en blijft mijn eigen mening.

En wat ik echt ook nog wel wil zeggen is, dat ik het volkomen begrijp dat

de meeste mensen echt kiezen voor behandeling ondanks dat ze weten

dat het hoogstens om  "verlenging"  gaat maar laten diezelfde artsen

dan ook heel erg eerlijk precies vertellen wat de soms vreselijke bijwerkingen

kunnen zijn en dat ze niet meer dan "garantie tot de deur" kunnen geven!!

En in gedachte blijf ik jou en ieder ander hier,  vreselijk steunen, althans

dat te proberen!!!!!!!!!!

XXX Hans

---

 

Laatst bewerkt: 17/01/2022 - 05:20

Ik moet nu echt even reageren.  Gelukkig heb ik een andere ervaring en zeker niet de indruk dat mijn artsen “maar wat doen”. Zonder hen was ik er niet eens meer geweest. En ja de “juiste” manier van navolging is voor iedereen verschillend maar heeft ook een groot mentaal stuk. En dat is voor iedereen anders. Dat is ook voor artsen zoeken. En samen met de patiënten zorgen voor een beetje leefbaar leven. Dat leven is niet maakbaar. Gezond eten en bewegen. Lieve mensen om je heen. Jezelf ergens mee nuttig voelen. En zo weinig mogelijk stress. Dat helpt ook allemaal. En is alles wat we kunnen doen. En dat is genoeg. Ik wens jou heel veel kracht Mirjam. Je doet het zo goed. Ondanks alles. Heel veel liefs. Angela. 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 08:01

Lieve Angela, 

Je reageert hiermee op Hans, denk ik? Want ik heb niet gesuggereerd dat artsen niet weten wat ze doen. Ik weet dat over deze richtlijn heel lang is gesproken en nagedacht. Alleen is het afwachtend beleid bij een ziekte die bij 85% van de vrouwen terugkomt, van wie bij 80% in de eerste twee jaar, een soort wachten tot de bom afgaat.

Ik ben het met je eens dat het ook voor artsen zoeken is. Samen zoeken. Toch is er, vanwege de drukte, ook een soort van stugheid van vasthouden aan het protocol. 

Zo min mogelijk stress, inderdaad... hoe de nazorg dan bij je past, is daar onderdeel van. 

Dank je wel voor je lieve woorden. 

Liefs, Mirjam 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 09:52

Ja, het klopt dat ik gewoon moest reageren op de zin: ze doen maar wat. Hoewel ik me natuurlijk ook kan voorstellen dat je ooit goed boos kunt worden op de situatie. Ben het ook eens met de opmerking dat het voor ieder zo persoonlijk en verschillend is en dat een second opinion waardevol kan zijn. Dat je goed voor jezelf moet opkomen is in ieder geval ook waar. Hopelijk vind jij voor jezelf de beste manier om hiermee om te gaan zodat het voor jou vol te houden is. Sterkte! 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 13:56

Lieve Mirjam,

Wat een ingewikkelde en inderdaad absurde situatie. Het toont maar weer wat een gecompliceerde ziekte kanker is. 

Je schrijft: na uitgebreid overleg. Weet jij of er ook overleg met andere ziekenhuizen is geweest? Toen ik net mijn diagnose had, werd vaak tegen mij geroepen dat ik een second opinion moest vragen. Ik heb dat niet gedaan omdat de situatie volstrekt duidelijk was. Ik vond het ook vervelend als mensen zich daarmee bemoeiden, dus sorry als jij dat ook vindt.

Maar in een zo onduidelijke situatie als de jouwe is het misschien toch een idee? Alleen al voor het vaststellen van welke soort kanker het is? Of heb je het misschien al gedaan?

Dank voor je verhaal over La cantatrice chauve. Als student Frans en vakantie-au pair ging ik naar dit toneelstuk in Théâtre de la Huchette is Parijs. Daar werd het al 20 jaar elke avond gespeeld en het is daarna altijd doorgegaan. Ik vrees dat corona die reeks voor het eerst heeft onderbroken. 

Ik ben gek op absurd theater en zie het leven met zijn  conversaties die vaak nergens over gaan eigenlijk als één groot absurd theater.

Liefs en heel erg veel sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 10:24

Lieve Hanneke,

Er is een uitgebreid second opinion traject geweest bij het AVL ziekenhuis. Ze hebben daar zelfs een afdeling "primaire tumor origine", gespecialiseerd in het zoeken waar kanker nou precies vandaan komt. Ook zij kwamen er niet uit. Ze waren het eens met de bevindingen van het LUMC. 

Ja he, er zijn zoveel momenten en gesprekken in het dagelijks leven die absurde elementen hebben. En ik vind mijn leven in zijn geheel nu ook absurd. Ik kan me zo voorstellen dat jij je ook in zo'n "droomwereld" voelt leven? Waarbij het woord droomwereld mooier of liever klinkt dan ik het bedoel...

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 21:40

Ah, dat hele traject is er dus al geweest. Je hebt het vast wel ergens in je blog beschreven ook, dat ben ik dan vergeten.

Ach ja, het absurde leven. Ik kan vaak ook erg lachen om absurde conversaties en situaties. En ik voel me erg aangesproken door Camus, die vond dat je maar beter de absurditeit van het bestaan volledig kunt aanvaarden, en dat je juist daardoor toch gelukkig kunt zijn (maar dat hoef ik jou niet te vertellen, want jij bent hier de filosoof).

Ik hoorde een tijdje terug een prachtig absurd gesprekje op tv. Een journalist liep met een burgemeester door haar uitgestorven stad, en zei: "het is wel anders dan anders hè?" Burgemeester antwoordde: "ja, het is anders dan anders, maar ja, het is niet anders." 

Het grappigste vond ik dat ze beiden de absurditeit hiervan niet in de gaten hadden. 

Nou ja, dit terzijde.

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 22:29

Haha, ja inderdaad, dat is een pareltje. Er komen regelmatig van die pareltjes voorbij! Vooral in talkshows. En inderdaad, de betrokkenen hebben meestal geen idee. Ik vind dat altijd prachtig. Hoor dan in mijn achterhoofd Van Kooten en De Bie er al mee aan de haal gaan. 

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 22:31

Mijn voorkeur gaat ook uit naar een strikte opvolging, en die krijg ik hier gelukkig. Nu nog operatie in het vooruitzicht en daarna nog enkele chemo's. Maar daarna is het om de 2 maand bloed onderzoeken en scan. Sommige mensen vinden dat misschien té veel, mij geeft het in ieder geval een veilig gevoel van goede opvolging. Maar ja, elke land, elk ziekenhuis en elk soort kanker is anders wat behandeling en opvolging betreft. Voel je je goed bij de manier waarop ze het bij jou opvolgen, dan blijf je waar je bent. Voel je je er niet goed bij, ga dan voor die second opinion. Heb ik ook gedaan, op aanraden van familie en vrienden. En ben er heel blij mee dat ik het gedaan heb, anders was ik er mss al niet meer geweest.. Iedereen kan je raad en advies geven, en zijn/haar eigen ervaring hiermee vertellen, maar uiteindelijk moet je toch voor je zelf uitmaken wat je wilt. Wij blijven je hier alvast steunen en hopelijk nu en dan eens goede raad geven ! 

Knuf, Tanja xx

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 10:59

Hoi Tanja,

Second opinion heb ik al. En deze methode van nazorg bij eierstokkanker geldt voor heel Nederland. het enige wat ik kan overwegen is om naar Belgie te gaan, maar ik weet niet of ik daar de energie voor heb. Is voor mij toch niet om de hoek. En ik heb ook geen partner meer die me daar bij zou kunnen helpen. Ik zou dan toch elke keer vervoer moeten regelen of ondanks mijn vermoeidheid zelf rijden. Dus tja, lastig dit. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 21:42

Hoi Mimpie,

Ik snap je ambivalentie en irritatie rond het Nederlandse protocol mbt controles. Het heeft mij enige jaren gekost voor ik het goed tot me door kon laten dringen wat de gedachte erachter is. Ik vond het in eerste instantie behoorlijk macaber om de controles weg te laten en pas weer terug te komen als ik klachten had. In mijn fantasie was het dan weer veel te laat, precies zoals de eerste keer dat de ziekte aangetroffen is.

Wat erachter zit, is inderdaad de bittere pil, dat genezing er bij een recidief niet meer in zit. Die mededeling moest al even landen... Inmiddels heb ik goed begrepen dat de behandeling die bij een recidief voorgesteld wordt, alweer behoorlijk ingrijpend zal zijn. Uiteraard wordt gekeken naar je fysieke conditie, en het zal mogelijk je leven rekken, maar je levert er ook iets voor in. En mochten er bij een vroege scan kleine uitzaaiingen gezien zijn, gaan ze niet met een kanon op een muis schieten.

Daar komt bij, dat hoe langer het duurt voor je opnieuw begint met behandelen, des te groter je kansen zijn dat een behandeling aanslaat en zeker de platinumhoudende soorten, die kennelijk nog altijd het beste werken voor de meesten. Kanker ontwikkelt nl een zekere resistentie schijnt het.

Het is een duivelse opgave, die veel van ons vraagt. Rustig blijven, luisteren naar je lichaam (dat constant pijntjes en dingetjes heeft), niet teveel aan de toekomst denken. Ondertussen ervaar je juist het omgekeerde: onrust, gebrek aan vertrouwen in je lichaam en nare toekomstbeelden.

Ik had de fijne deal met mijn gynaecoloog dat ik altijd aan de bel mocht trekken als ik "dingetjes" voelde. Dat gaf mij veel rust, zodat het mij zelfs lukte om soms enige dagen te wachten als ik "dingetjes" voelde. En de 2 x dat ik belde, mocht ik kiezen: CA125 met of zonder scan. Ik koos tot nu toe steeds voor zonder, omdat ik de hoeveelheid scans wilde beperken. En omdat bij mij de CA125 wel een goede indicator was.

Misschien lukt het je om op zo'n zelfde manier een 'deal' te sluiten. Maar ik besef ook dat jouw variant anders is, dus dat je ook onzekerder bent. Misschien is t een idee om aan Dr. Cor de Kroon hier te vragen hoe hij denkt over het probleem van niet controleren en behandelen met immunotherapie.

Welkom in de onzekere wereld na je behandeling... ik vond het een stuk moeilijker en dat is net iets wat de behandelaars minder beseffen. Maar wij wel hier!

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 18:14

Lieve Ellemes,

Ik voel niet zozeer irritatie, als wel verdriet. Ik word nu in een richtlijn geplaatst die niet geheel op mij van toepassing is. Want het is, nogmaals, niet gezegd dat opnieuw chemotherapie voor mij de eerste keuze zou zijn bij een recidief. Als dat wel zo was, dan zou ik het sowieso begrijpen. Ook al inderdaad omdat hoe langer er tussen de kuren zit, des te beter het is.

Ik ga dit ook met de arts bespreken bij de volgende controle in april. Ik weet wel dat hij iemand is die zich hard maakt voor beperking van zorg en controles; tegen overbehandeling en overdiagnose.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 16/01/2022 - 21:50

Lieve Mimpie 

Ik lees een duivels dilemma ,waar jij en velen mee te maken hebben ,en ik lees criteria en beleid en  protocol en in dit alles mis ik medemenselijkheid van de heren doktoren om enige geruststelling te krijgen iets waar jullie je aan vast kunnen houden om wat rust te krijgen ,ik begrijp er vaak helemaal niets van en ja dat zal gerust aan mijzelf liggen .IK beeld mij dan ook niet in dat ik een goede arts zou zijn ,ik zou het protocol overslaan en kijken naar wat het mens die tegenover mij zit nodig heeft dus is het maar goed dat ik geen arts ben .

voor jou veel liefs en een dikke knuffel hes xxx

Laatst bewerkt: 18/01/2022 - 11:07

Lieve Hes,

Zo denk ik er ook over, maar als je als arts zou meeleven met al je kankerpatienten, dan heb je zelf geen leven meer. Dat is denk ik niet te doen. En je bent als arts ook gehouden aan bepaalde kostenplaatjes, dat is nou eenmaal hoe het is. De zorg is al zo ontzettend duur. (Daar zijn natuurlijk allerlei verschillende redenen voor die allemaal een eigen oplossing zouden kunnen hebben, maar het feit ligt er nu wel.) 

Ik zou ontzettend veel behoefte hebben aan een arts die is zoals jij. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 18/01/2022 - 14:32

Goh, ik weet dat ik dit gelezen heb en gereageerd... ??? Na ja, grote verdwijntruc..

Ik zeg het soms (?) nog steeds, dat er artsen zijn die de lessen empathisch vermogen hebben overgeslagen. Helaas. Dat staat los van kosten, druk, en weet ik veel. De te geven boodschap kan best een beetje 'ingepakt' worden zonder onduidelijk te zijn. Na ja, ik zou waarschijnlijk vele uren te kort komen bij mijn werk als ik arts zou zijn...

Knufs xxx Hebe

Laatst bewerkt: 26/01/2022 - 20:30

Beste Mirjam,

wat een verhaal. Ik herken er natuurlijk veel van en probeer me te verdiepen in de ontwikkeling van de behandeling. Ik heb eierstokkanker en in 2021 heb ik ook een interval debulking met Hipec gehad in Gent. In totaal 7 chemo's, 5 voor de OP en 2 erna. Daarna werd ik schoon verklaard met een lage CA-125waarde en een schone CT-scan. Nu slik ik Niraparib. Ik krijg overigens wel controle, CA-125 om de 6 weken en CT om de 4 maanden in het AMC in Amsterdam. Bij mij is wel vastgesteld dat het eierstokkanker betreft.

Maar hoe weet jouw oncoloog dat jouw tumorweefsel gebaat is bij immunotherapie in geval van een recidief wetende dat vroege opsporing belangrijk is maar er geen controle wordt gedaan? Is jouw tumor extra grondig onderzocht dat dit werd ontdekt?

Groeten en sterkte,

Aida

Laatst bewerkt: 17/02/2022 - 00:00

Hoi Aida,

Ik heb uiteindelijk ook de diagnose eierstokkanker gehad. Ik ben meteen geopereerd en heb daarna 6 chemokuren gehad. Ik krijg geen niraparib, omdat daarvoor vast moet staan dat je kanker reageert op chemotherapie. Wanneer je eerst de operatie krijgt en daarna de kuren, is er geen manier om die gevoeligheid voor chemo vast te stellen. Dus krijg je geen onderhoudsmiddel. 

De initiële behandeling is voor iedereen gelijk: operatie en chemo met carbo/taxol. Maar wat er daarna gebeurt, is voor een groot deel afhankelijk van het pathologisch onderzoek van het tumorweefsel. Als je in Gent bent geopereerd, weet ik zeker dat ze dat daar ook hebben gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dan vaak wat er mis is gegaan in het tumorweefsel. Meestal gaat het om genetische defecten en afwijkingen. En uit studies is bekend dat sommige afwijkingen goed reageren op bepaalde vormen van behandelingen. 

Bijvoorbeeld: BRCA-mutaties reageren vaak goed op PARP-remmers zoals niraparib en olaparib. Dat jij niraparib hebt en geen olaparib, doet mij vermoeden dat je geen BRCA-mutatie hebt. Mijn tumorweefsel was dMMR/MSI-H. Dat houdt onder andere in dat het weefsel nauwelijks meer op gezond weefsel lijkt en dat er in principe wel een stevige reactie mogelijk is van het immuunsysteem tegen de kanker, maar dat die door de kanker wordt uitgeschakeld. Om die reden zou het kunnen helpen om mijn immuunsysteem te trainen om die kanker weer te "zien" en uit te schakelen. Bepaalde middelen (zoals pembrolizumab) zijn aantoonbaar goed in deze heractivatie van het immuunsysteem. 

Het is, kortom, voor een vervolgtraject na een recidief belangrijk om te weten welk type eierstokkanker je hebt. Niet alleen de FIGO-klasse maar ook de graad, het type tumor (ik had endometrioid adenocarcinoom), en de pathologische bevindingen van het tumorweefsel. Vervolgens kun je je arts vragen om dit aan je uit te leggen, of je kunt een specifieke vraag ook voorleggen aan de arts hier op de website https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/stel-je-vraag-aan-een-profe…;

In welk stadium was jouw kanker toen het werd ontdekt? Waar had je uitzaaiingen? Hoe gaat het nu met je? Heb je last van bijwerkingen? 

Heel veel liefs en sterkte, 

Mirjam

Laatst bewerkt: 17/02/2022 - 11:12

Beste Miriam,

dank je wel voor je uitgebreide en snelle reactie. Dit is toch interessante informatie voor mij. Ik wil graag weten wat er ‘te koop is’ als er een recidief komt. Ik heb inderdaad het pathologisch rapport uit Gent ontvangen. Ik ga daar dan vragen over stellen in mijn ziekenhuis.

Momenteel gaat het wel maar eetlust, spijsvertering en stoelgang zijn minder goed dan voorheen. Soms is dat lastig. Geestelijk is het wel een ander verhaal. Het is moeilijk goede ondersteuning te vinden en met corona is het nog moeilijker geworden zeker met mijn lage weerstand a.g.v. de medicijnen. De bijwerkingen zijn soms sterker dan anders. Vooral vermoeidheid, smaak, neuropathie en maag- en darmperikelen. Ik probeer nu zo fit en gezond mogelijk te zijn, een goede conditie heeft me vorig jaar goed geholpen. Dus telkens als ik me goed voel ga ik trainen bij een oncologisch fysiotherapeut.

Nogmaals bedankt, sterkte en tot een volgende keer :-)

Lieve groetjes, Aida

Laatst bewerkt: 17/02/2022 - 12:45