Verwarrende statistieken en de impact van een woord
Iedere kankerpatiënt krijgt ermee te maken: statistische gegevens. Nu zal lang niet iedereen zich daar iets van aantrekken. Misschien willen sommigen de kansen niet eens weten. Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil alles weten. Dat had ik altijd al (controlebehoefte) en dat is niet minder geworden nu mijn hele fundering door de kankertsunami is gesloopt. Daarnaast is het voor mij ook belangrijk in mijn overwegingen voor behandelingen. Voor hoeveel kans op verbetering, wil ik me hoe ziek voelen? Als je negen maanden kunt winnen, maar je voelt je een jaar ziek en zwak, is het dat dan waard?
Omdat ik diep in de rouw ben, is het voor mij nog belangrijker. Ik heb niet de indruk dat ik in de komende paar jaar het leven echt leuk ga vinden. Ik kan bepaalde momenten wel waarderen, maar overal hangt een grauwsluier overheen. Mijn grote liefde is niet meer. Nou ja, de liefde nog wel natuurlijk, maar meneer in eigen persoon is toch echt voor altijd weg. Dus hoe groot is mijn motivatie? Dan moet ik echt vertrouwen hebben dat het leven weer leuk wordt, en dat zal tijd kosten. Heb ik die tijd?
Hoewel stadium 3C eierstokkanker niet echt bemoedigend is, heeft mijn gynaecoloog-oncoloog (hierna: gyn-onc) steeds gezegd dat de behandeling in opzet curatief is. Dat mijn kansen om er over vijf jaar nog te zijn rond de 50% liggen. Alleen dat de kans dat de kanker terugkomt binnen twee jaar wel groot is: rond de 80%. Maar dat woord he, curatief. Dat geeft hoop. Dus wie schetst mijn verbazing – zeg maar paniek – als ik bij de vervangend oncoloog kom (mijn eigen is met vakantie) en deze mij vertelt dat ik palliatief ben. De kracht van dat woord! Mijn eigen oncoloog heeft dat niet zelf tegen mij gezegd. Het kwam ter sprake toen het ging over mogelijke uitstel van de chemotherapie in verband met langzame wondgenezing. De kracht van woorden, die wordt nog wel eens onderschat in de spreekkamers. Het gaat hier wel over mijn leven, ja! Opheldering zal ik pas krijgen wanneer gyn-onc en oncoloog samen kunnen overleggen. Dat wordt na de vakanties, want die overlappen elkaar, dus werderom: wachten. Ook dat zijn we gewend als patiënten, nietwaar?
Terug naar die statistieken. In Nederland krijgen mensen gemiddeld 1,2 kind. Ik ken niemand met 1,2 kind, jij? Statistisch gezien klopt dit helemaal, maar dit gegeven is op geen enkel individu van toepassing. We zouden raar opkijken als de huisarts tegen de jonge vrouw in de spreekkamer zegt: jij krijgt in dit leven waarschijnlijk 1,2 kind. Toch worden de statistieken wel zo bij kanker gebruikt. Neem die 80 procent van de vrouwen met “mijn” ziekte, bij wie de ziekte terugkeert. En bedenk er nu vijf vrouwen bij. Elk van die vrouwen zal denken: 80 procent, nou dan keert het zeker terug. Maar voor een van hen geldt dat niet. Bij vier komt het terug, maar bij die ene niet. Niet voor 20, 30, of 80 procent, nee, gewoon: niet. En bij die anderen komt het terug, 100 procent. En ik ben dus ook niet over vijf jaar half dood. Ik ben er nog, of ik ben er niet meer. Een beetje dood is net zo onmogelijk als een beetje zwanger.
Ik zou dus niet zo moeten hangen aan die statistieken en mijn keuzes omtrent de behandeling baseren op mijn gevoel. Het probleem is dat ik het vertrouwen in menselijke lichamen heel rap ben verloren. Zowel mijn man als ik hadden nauwelijks klachten of symptomen en als ik zie hoe snel Roberto dood was en hoe ver mijn kanker al was gevorderd… dan is het moeilijk om erop te vertrouwen dat mijn gevoel weet wat goed voor mij is. Dan komt toch weer die ratio om de hoek kijken en die leeft op statistieken en getallen.
Een pasklaar antwoord heb ik niet, noch voor mezelf, noch voor anderen. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe jij omgaat met die getallen en statistieken. Als je tips hebt voor mij: ik houd me aanbevolen.
19 reacties
Waarom geen telefonisch contact gezocht om duidelijkheid te krijgen curatief of palliatief is een wereld van verschil. Statistisch ben ik een wonder, maar in de gewone wereld iemand die zijn doodvonnis iedere dag een dag uitstelt en iedere dag probeert het beste er van te maken, en dat is zwaar. Ik wens je veel wijsheid en kracht en hoop dat je een arts vindt die je hierin openheid en eerlijkheid biedt.
Sterkte
Ik heb inderdaad telefonisch contact gezocht, maar geen echte antwoorden gekregen. De gyn-onc weet ook niet waarom de onc heeft gezegd dat het om een palliatieve behandeling gaat. Na hun beider vakanties wordt dit vervolgd.
lieve Mimpie 2021
Juist nu de controle willen hebben na alles wat er gebeurd is is alleen maar de normaalste zaak van de wereld en oh die statistische gegevens is toch niet te doen alsof niet elk mens zijn of haar unieke eigen mens is met zijn haar unieke DNA het zijn maar cijfers he en niets meer of minder en zo vaak klopt er niets van.
Terug naar jou wat jij precies wilt en hoever je daar voor wilt gaan is volledig aan jou want dit gaat om jou ,jou lichaam ,jou leven en dus neem jij zelf de Regie en ook alleen jij .
Je slaat de spijker op zijn kop ,jij zou hier nu helemaal niet mee bezig moeten hoeven zijn ,je zou in alle rust moeten mogen rouwen om jou geliefde man maar in plaats daarvan kreeg jijzelf en vergeef mij het woord een kwalitatief uitermate teleurstellende uitslag met alle gevolgen van dien ,ga dr maar aan staan .
En jou vertrouwen kwijt zijn in het menselijk lichaam dat begrijp ik heel goed maar dat kan ook niet anders hoe snel ging het allemaal met je man dat was gewoon te wreed voor woorden en dan tegelijk jijzelf dat is toch niet te doen ,want kun je de rust hebben om te rouwen nee want je moest gelijk in vechtstand en overleef stand die stress is teveel voor elk mens ,waarschijnlijk kom jij nu niet eens verder dan het per dag te bekijken ,dus doe alles op jou manier laat je niets aan praten en wees heel erg lief voor jezelf , ik wens je sterkte maar ook rust toe .
liefs en een hele dikke knuffel van mij hes
Wat lief nicy, dank je wel. Inderdaad sta ik volledig in de overlevingsstand. Ik bekijk alles per dag. Als ik te veel aan de toekomst denk, ga ik piekeren en word ik somber. En ik neem zeker de regie, want hoe goed de artsen het ook bedoelen en hoe vak- en deskundig ze ook zijn, ze wonen niet in mijn lichaam en het gaat niet om hun levens.
Hoi Mimpie,
Ik heb ook eierstokkanker in stadium 4. Ik wil geen statistieken weten, want voor mezelf zie ik de meerwaarde daar niet van in ( dan maar m'n kop in het zand steken en daar voel ik mij goed bij). Wel weet ik dat ik ongeneeslijk ziek ben, Maar meer wil ik niet weten. Zo staat het ook in mijn dossier. Ik leef met de dag en durf ook wel een paar maanden vooruit te kijken. De chemo's en de debulking operatie zijn heel goed gegaan en ik zit nu aan de parp remmers. Tot nu toe blijven mijn tumormarkers laag en voel ik mij redelijk goed. Elk mens en lichaam is anders. Ik wil het gewoon niet weten. Ik geniet van mijn kindjes, vrienden en familie.
Ik wens je heel veel sterkte, want wat ontzettend heftig dat je ziek bent en je man in zo'n korte tijd bent verloren, dat is verschrikkelijk! Ik wens je alle kracht toe
Liefs,
Maris♡♡
Lieve Maris,
Dank je wel voor je reactie. Ik kan veel van je leren. Ik wilde dat ik ook zo in het leven met een ongeneeslijke ziekte kon staan. Maar het beetje kracht waar ik nog uit kan putten, wordt toch wel ingegeven door de gedachte dat ik die ene van de vijf kan zijn. Dat ik nog lang zal leven, lang genoeg om er nog van te kunnen genieten en niet meer door het moeras van rouw naar beneden word gezogen. En het kan. Een goede vriendin van mijn moeder had meer dan 30 jaar geleden eierstokkanker stadium 4, kreeg chemo, een periode later nog een uitzaaiing waarvoor ze opnieuw werd behandeld en daarna is het weggebleven. Aan dat soort verhalen houd ik me voor nu nog vast.
Liefs,
Mirjam
Lieve Mimpie,
Laat je niet van je pad brengen door woorden of statistieken. Binnen die woorden en statistieken ben jij een uniek individu!
Ik kreeg in 2013 een hopeloze diagnose en functioneer nog steeds behoorlijk goed, terwijl er 3% kans op 5 jaar overleving was. (ik ben door mijn diagnose menigmaal met Roberto en andere ex-collega's uit eten geweest).
Doe wat voor jou goed voelt!
Lieve Pjotr,
Wat lief dat je reageert! Ik weet precies wie jij bent natuurlijk. Roberto sprak zo vol bewondering over jou en hoe jij met je ziekte omgaat. Ik weet dat jouw diagnose hopeloos was en jij bent er nog, en hoe! De andere kant heb ik natuurlijk ook gezien: hoe snel het kan gaan, hoe snel Roberto weg was, hoeveel pijn hij heeft gehad en hoe hij overleed.
Maar je hebt gelijk hoor, ik ben een uniek individu en het is te hopen dat het nu een keer in mijn voordeel uitpakt. Tot dusver is het nieuws niet heel best geweest. Ik houd mijn hart vast.
Liefs,
Mirjam
Lieve Mirjam,
Hoe doe ik dat...?
Statistieken zijn statistieken en die gaan niet over mij. Mijn prognose was niet bepaald rooskleuring, zo 3 à 4 jaar. Met héél veel geluk - maar dat was in mijn geval iets waarop ik niet moest rekenen - misschien 10 jaar.
Nou, dat vond ik nogal een verschil.
Maar ook vond ik die 10 jaar veel te weinig.
"Ik ga voor 25 jaar en dan zie ik wel weer verder."
Waren mijn woorden en ik meende ze van ganser harte. Ik ben een puur gevoelsmens en het vóelde ook echt zo. Wetende dat zíj er verstand van hebben en ik niet, vóelde het niet zo dat ik nog maar zo kort te leven had.
Ik heb de eerste twee weken na de diagnose een andere oncoloog gehad omdat de mijne op vakantie was (het was de dag voor kerst). Zij, een al wat oudere dame, was de enige die niet raar keek bij mijn woorden.
"Ik word gewoon de eerste die geneest. Iemand moet de eerste zijn, toch?"
En zij was het roerend met me eens. "Ja, waarom niet..", was haar reactie.
Tot nog toe versla ik die statistieken..
Liefs xxxxx Hebe
Weet je wat, ik doe gewoon met jou mee. XX
Lieve Mirjam,
Ik kan me heel goed voorstellen dat jij vasthoudt aan die statistieken, als zowel jij als je man niet echt klachten hadden. Bij mijn beide diagnoses kan ik achteraf wel wat klachten terughalen, maar op het moment zelf gingen beide keren geen alarmbellen af.
Hoe ik met die statistieken omga...tja dat wisselt een beetje, het helpt soms wel om me een beetje te oriënteren. Maar ik bedenk er altijd bij dat een statistiek niks meer is dan een gemiddelde: een 1 en 10 maken een gemiddelde van 5,5. Terwijl dit dan dus weer behoorlijk afwijkt van die daadwerkelijke 1 en 10. Het zegt dan in mijn ogen zo weinig; ook die uitersten maken een gemiddelde.
Ook als er een kleine kans is is er in mijn ogen altijd een kans totdat het tegendeel wordt bewezen. Ik schijn uitzaaiingen te hebben op een zeldzame manier. Er zijn wereldwijd maar een paar gevallen van bekend en die waren binnen een paar weken/maanden dood. Toen ik die diagnose kreeg zag ik ook compleet geel en mijn status was zo slecht dat de artsen weinig hoop hadden. We zijn nu ruim 2 jaar verder, ik loop hard, er is geen kanker in mijn lijf te zien. Kijk ook naar het verhaal van Frie hier op de site. En ik ben lid van de Moermanvereniging. Daarvan krijg ik regelmatig een tijdschriftje toegestuurd waar altijd 1 of meerdere positieve verhalen in staan. Ik vind dat zelf altijd weer zo'n opsteker, zeker als de statistieken weer even binnen zijn gekomen.
Liefs Sandra
Lieve Sandra,
Wat mooi zoals je het beschrijft en ik herken ook veel. Die statistieken: je weet dat ze inderdaad gemiddelden geven, maar ze komen toch bij je binnen. Het is fantastisch hoe het met jou gaat, na jouw diagnose. Soms zie je ook het tegenovergestelde en dat jaagt mij dan weer angst aan. Dank je wel voor jouw omschrijving, je geeft me daarmee fijn advies.
Liefs, Mirjam
Dag Mirjam,
Ik heb ongeveer dezelfde prognoses voor mijn weghaalde tongtumor. Maar dan 40% voor de 5 jaars overleving. Dat wil overigens niets zeggen hoe je er toe bent na die 5 jaar. De Radiotherapeut gaf aan 70% en de chirurg 50% in dit specifieke geval. Ze weten het niet goed om dat deze soort kanker zeldzaam is. Dus ik denk dan maar ik heb een kans.
Voor de weggehaalde tumor op mijn stemband was de kans 90%. Helaas het was nog niet weg en is opnieuw gelaserd. Hopen dat het nu wel goed is. Dus wat bracht mij die 90 %?
Ook ik zocht naar zekerheden in de getallen. Maar die zijn er niet. Als ik een ding weet over kanker: Het is niet te voorspellen. Dat is het meest lastige!
Hug,
Bob
Lieve Bob, inderdaad. Die onzekerheid. Ik vind het zo lastig om daarmee om te gaan. Ik zou dat op zich al lastig vinden, maar helemaal in combinatie met de rouw om mijn man. Ik weet soms echt niet waar ik het zoeken moet. Adem in, adem uit dan maar he?
Liefs, Mirjam
De kracht/ impact van een woord of getal.
Ik heb baarmoeder kanker, stadium 4.
mijn oncoloog in het AVL zei dat iedereen anders reageert, en statistieken niet de waarheid zijn. Slechts gemiddelden. In het RKZ in Beverwijk vroeg een vervangster van de oncoloog: “weet u in welk stadium u zit?” Ik dacht nog vrij positief in 3 te zitten. “Nee, hoor u heeft uitzaaiingen, dús in 4”. Ken je dat? De grond slaat onder je voeten weg. Daarna vroeg ze of ik de prognose wilde weten. En dom van mij, maar ik zei “ja…” Nou dan zijn 15 maanden, zelfs met chemo”.
verpletterd zijn mijn man en ik naar huis gegaan. Na enkele chemo’s, heb ik een operatie gehad, en die is heel goed verlopen. In het AVL zeiden ze:” we geven niet vaak zo’n goede uitslag”. Ik natuurlijk blij, en in mijn achterhoofd….misschien haal ik er nog een paar maanden bij? … Vorige week weer in het AVL geweest voor nacontrole. Daar zei de fellow-gynaecoloog;” de verdere behandeling is gericht op genezing.”
verbijsterd, én opgetogen zijn mijn man en ik huiswaarts gegaan. Ik geloof het amper, maar blijk ineens weer toekomst te hebben.
zo kan het dus gaan. De impact van woorden hè? Vergeet niet dat elk lijf anders is en reageert. Veel sterkte voor allen.
Lieve Salonarie,
Ik ben heel blij voor jou, dat het zo goed is gegaan met je. En dat je behandeling nu is gericht op genezing.
Tegelijkertijd weet ik dat het niet voor iedereen zo gaat. Ik kijk naar hoe snel Roberto is gegaan en bedenk steeds: dat kan mij ook overkomen. Dat was zo dichtbij, dat ik het vertrouwen heb verloren. Helemaal omdat ik nauwelijks symptomen had.
Ik wil heel graag zo'n zelfde reactie kunnen geven op de blog van een ander, over een paar jaar.
Liefs, Mirjam
Lieve Mirjam,
ik hoop voor jou dat je een zelfde reactie kunt geven over een tijdje. Want als iemand dat “verdiend “ ben jij het wel. Ongelooflijk wat jij hebt moeten doorstaan. Hopelijk keert het tij voor jou, en nu ten goede. Veel sterkte met het verlies van je man.
liefs,
Agnita
Zo herkenbaar wat je schrijft. Hou moed en volg je eigenpad. Mijn man kreeg meer dan een jaar geleden te horen dat zijn behandeling palliatief zou zijn. Daar wilde wij niet aan. Een collega van mij vertelde dat haar vader inmiddels 13 jaar leeft na de diagnose uitgezaaide rectumkanker. Het kan!
Nu na meer dan 1 jaar zware chemo krijgt hij een operatie die kans geeft opgenezen. Woorden van hoop van artsen en zelf positief proberen te blijven. Dat heeft ons geholpen zo ver te komen.
Lieve S65, dank je voor je reactie. Ik probeer moed te houden, maar ik heb ook van heel dichtbij gezien hoe snel kanker kan doden, bij Roberto.
Hoe gaat het nu met jouw man?