De taboes; houden we (te?)veel voor onszelf?
Ik worstel er al langer mee. Zal ik erover schrijven of niet? De taboes die je tegenkomt als je kanker hebt. Bijvoorbeeld als je prostaatkanker hebt.
Ik worstel er al langer mee. Natuurlijk, zo gaat dat bij een taboe. Houdt ik mijn sores voor mijzelf of deel ik het met anderen? En waarom zou ik dat doen? Of waarom juist niet?
Het is een bijzonder onderwerp.
Onlangs nog vroeg een collega van me, van de (urologie) ziekenhuisafdeling waar ik werkte, hoe het met me gaat. "Goed, wel bijwerkingen. Maar ik geniet van veel dingen." "Opvliegers?" vraagt ze. "Ja." zeg ik, en denk daarbij dat zij ook wel weet dat een hormoonkuur nog wel wat meer sores met zich mee brengt dan alleen opvliegers.
Zo gaat dat vaak. Die opvliegers vallen in de dagelijkse omgang het meeste op en worden dan ook het eerste genoemd. Of je noemt de opvliegers als bijwerking en de rest van het rijtje wil je niet iedere keer oplepelen want dat kan nogal confronterend zijn. Zowel voor mijzelf als voor de gesprekspartner. Dus ik houd het maar bij opvliegers.
Een droge huid is ook een bijwerking die in mijn rijtje bijwerkingen voorkomt. In mijn volledige rijtje. Dus er wordt regelmatig gesmeerd met zalfjes. Cetomacrogol, Lanette met vaseline. Het helpt gelukkig. Problemen met de huid werden bij aanvang van de therapie al verwacht. Dus ik had al een tube cetomacrogolcreme paraat staan.
Maar slijmvliezen worden ook droger, steeds droger. Dat verwacht je misschien niet in eerste instantie, maar het is niet anders. En het kan heel lastig zijn. Slijmvliezen, mond dus, maar ook neus en keel. En het mannelijk geslachtsorgaan, dat uitsluitend nog dienst doet voor het ledigen van de blaas, is natuurlijk ten dele bedekt met slijmvlies. Nou, als dat uitdroogt en er wordt niet tijdig zalvende actie ondernomen dan zijn de rapen gaar. Dus daar sprak ik later met mijn ervaren uroloog over. Het was helemaal nieuw voor hem. Hij had die klachten nog van niet eerder van patiënten gehoord. Nu kan ik me niet voorstellen dat ik de enige of eetste ben die daar last van heeft, dus ik denk dat ieder slachtoffer van een geïrriteerd eikeltje ook wel tijdig zonder tussenkomst van een uroloog een oplossing vindt.
Praten over sex is een andere. De sex is weg. Vervlogen. En niet alleen de sex, ook de behoefte daaraan verdwijnt na enige tijd als sneeuw voor de zon.
Daar wordt niet veel over gepraat, het is dan ook een taboe. En wat dat betekent voor de partner van de patiënt, die wordt behandeld met hormoontherapie, is een nog groter taboe. Want bij die partner is de behoefte aan sex niet verdwenen als sneeuw voor de zon. Dus voor wie is die hormoontherapie nu het ergste?
We hebben op 4 februari, wereldkankerdag, wel mooie lintjes op het revers met de tekst: "Kanker draag je niet alleen".
Dat dan weer wel.
6 reacties
Zoals je zegt , sex blijft een taboe. Vooral het feit dat je d'r gewoon geen zin meer in hebt. Ik heb geluk om een heel begrijpende partner te hebben, tevreden met gewoon wat intimiteit, een knuffel, enz.
Maar het kan ook anders .....
...
Ook bij andere vormen van kanker kan door de zware chemo de (behoefte aan en mogelijkheid van) seks het raam uitvliegen. Theo en ik kunnen daar gelukkig goed over praten en naar de omgeving zijn we er open over. We teren op mooie herinneringen en hebben er een hoop extra humor voor in de plaats gekregen.
Dank voor je blog weer, SamAmsterdam. Direct en zonder franje, die communicatie van je, en een beetje droog (ook dat), en dat werkt ook wel relativerend. Ik geniet ervan. What you see is what you get. Zo ken ik je ook.
Moustache
Nou idd over sex (of het niet hebben daarvan) word veelste weinig gesproken, ik als partner juist zoekende naar verhalen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten, kan er bijna niets over vinden, helaas :-(
Hi hoop22,
Hoewel deze problematiek voor velen van ons helaas een pijnlijke realiteit is, blijft erover praten moeilijk. Dat lukt soms beter in een directer contact dan op dit forum. Misschien is een lotgenotenbijeenkomst van de Prostaatkankerstichting iets voor je/jullie, of contact met een IPSO-centrum (heette vroeger inloophuis, nu Centrum voor leven met en na kanker).
De gratis lotgenotenlijn prostaatkanker wordt ook "bemand" door partners van.
0800-9992222 . Aarzel niet het gesprek aan te gaan. De anonimiteit van de telefoon werkt ook drempelverlagend.
En misschien heb je iets aan het volgende: https://sickandsex.nl/prostaatkanker-en-seks/
Warme groet, Moustache