Naar Zwolle; Kanker.nl bestaat 10 jaar

IPSO Zwolle

Naar Zwolle… Kanker.nl bestaat 10 jaar

 

Kanker.nl bestaat 10 jaar. In het kader van dat jubileum maken een aantal medewerkers van Kanker.nl vergezeld van een grote koffer, een tour door Nederland. Ze brengen tijdens deze tour niets mee, maar komen iets ophalen.

Goede ideeën, tips en trucs, ervaringen, goed dan wel slecht, adviezen… eigenlijk alles is welkom om in de grote koffer te stoppen.
Maar ja, kanker.nl zou geen Nederlandse organisatie zijn, als dat toch niet een beetje (voor)gestructureerd en georganiseerd zou worden… En dat is maar goed ook, want mensen.. patiënten… familie, naasten… wanneer kanker op welke wijze dan ook in iemands leven komt, zorgt het zeker voor nieuwe bijzondere en persoonlijke ervaringen en ja… die ervaringen worden weer verhalen… pittige verhalen, trieste verhalen, bijzondere verhalen, emotionele verhalen, hoopvolle verhalen….
Jawel… de kennismaking met… of anders gezegd.. de confrontatie met kanker laat je helaas ook vaak door schade en schande kennismaken met het meerkoppig monster dat kanker heet.

Als moderator van kanker.nl wilde ik in ieder geval ook zelf één bijeenkomst meemaken… lotgenoten beter leren kennen die ik bijna dagelijks anoniem online ontmoet en..… mij op deze wijze voor mij een gezicht krijgen. Meer in ieder geval dan een naam en een alias
Met die motivatie en met dat doel in mijn achterhoofd, stapte ik ruimschoots op tijd de IPSO locatie in Zwolle dus binnen.

Meteen een warme ontvangst.. “leuk dat je er bent, … wat is je naam… we hebben hier een naam kaartje en moment… ik loop met je mee naar de huiskamer”.

Voorzien van lekker kopje koffie en een klein gebakje neem ik plaats in de zithoek en heb ik direct contact met een jong echtpaar met nog jonge kinderen. Een gezin waarvan de vader, non-hodgkin had/heeft en wiens partner als verpleegkundige in het Isala ziekenhuis werkt. Hun motivatie om naar deze bijeenkomst te gaan is eerst en vooral om (jonge) mensen te ontmoeten die in dezelfde omstandigheden verkeren. Jonge opa als ik ben, moest ik even terug schakelen naar mijn eigen verhaal dat startte toen mijn kinderen resp. 18 en 16 jaar oud waren.
De impact op hen, twee al wat oudere pubers, was toentertijd al immens… Wat als ze als ze toentertijd 8, 9, of 10 jaar oud waren geweest. Dat vliegt onmiddellijk door mijn hoofd.
Maar terug naar de middag… we zitten meteen middenin een gesprek… kanker als gemeenschappelijke ziekte verbindt blijkbaar erg snel 😉

Na een mooi inleidend praatje van en door de Kanker.nl directeur, gaan we in drie subgroepen uiteen. Twee groepen “algemeen” en één groep “jong en kanker”.
Opdracht is min of meer… beschrijf een situatie die qua zelfredzaamheid, beter en/of anders had gekund. Heb je tips, trucs en/of vragen schrijf ze op.

Zelf heb ik concreet eigenlijk niet dat soort voorbeelden en situaties paraat, maar ik weet wel dat ik ook zonder dit soort situaties te noemen, anderen toch wel iets te bieden heb. En zo gaat het ook. Op de briefjes die de groep invult staan hele duidelijke en concrete tip en trucs waaraan zeker wel behoefte bestaat, maar die niet of in ieder geval nog niet beschikbaar zijn. Bij elke tip, truc, vraag of opmerking, ontstaat als vanzelf een gesprek. Een gesprek waarin mensen naar elkaar luisteren en van elkaar willen leren… elkaar de ruimte geven.
De gespreksleider vat alles goed samen en weet feilloos hoofd en bijzaken puntsgewijs en per thema te ordenen.

Nadat er, zoals zo vaak in dit soort bijeenkomsten de standaard methode is, wordt ook nu een vertegenwoordiger vrijwillig aangewezen om plenair terug te gaan koppelen. Maar ook dat gaat eigenlijk gewoon vanzelf…

Per subgroep worden de bevindingen teruggekoppeld, worden er nog aanvullende vragen gesteld en/of opmerkingen gemaakt, waarna een tekstdichter vergezeld door een keyboard speler er direct een prachtig lied over zingt.
Een lied dat ongelofelijk to-the-point is en zich nogmaals bij de twee andere subgroepen, voorzien van een ander wijsje en natuurlijk andere woorden, herhaald. Ongelofelijk knap en op deze wijze een hele mooie afsluiting van een prachtige en bijzondere middag.

Alle tips, trucs, suggesties, ideeën e.d. gaan,-opgeschreven op gele en groene kaartjes-, de grote aluminium koffer in. Medewerkers van Kanker.nl gaan er de komende maanden mee aan de slag en werken het uit naar concrete voorstellen en acties…
Word vervolgd dus!

Ben blij dat ik er bij kon zijn en ben tevens van mening dat bij het 12,5 jarig jubileum van Kanker.nl deze tour door Nederland herhaald moet worden… 😉

 

2 reacties