De tijd zal het leren
Weer een paar weken verder en inmiddels ook gestart met een nieuw medicijn erbij: Tucatinib. Evenals de chemotabletten in pilvorm (alleen is deze helaas zonder stopweek), een soort immunotherapie. Een heel erg nieuw medicijn nog, maar het schijnt veelbelovend te zijn.
Hoe veelbelovend, in de zin van hoeveel tijd me dat kan opleveren, heb ik niet gevraagd. Het heeft geen zin, omdat iedereen toch weer anders reageert en cijfers maar gemiddelden zijn. Daarnaast wil ik het toch niet weten. Wat artsen over het algemeen als 'veelbelovend' omschrijven blijf ik toch altijd veel te kort vinden. Dat besefte ik me pas weer, toen ik een update van een lotgenoot las waarin ze ook omschreef dat ze bij diagnose destijds vroeg hoeveel tijd ze nog had. De arts had haar gezegd dat sommigen niet zo lang meer hebben, maar anderen soms wel twee of drie jaar later nog steeds rondlopen.
Twee of drie jaar later?! Natuurlijk weet ik al lang dat inderdaad de gemiddelde overlevingstijd bij uitgezaaide borstkanker rond die 2-3 jaar is. Maar ik krijg daar echt wegtrekkers van. Daar wil ik echt niet aan. En inmiddels leef ik al ruim 3 jaar met uitzaaiingen en 5 jaar met kanker die dus eigenlijk nooit weg is geweest. Betekent dat dan dat de hersenuitzaaiingen toch het begin van het einde zijn? Zo voel ik me niet. Maar als de officiële gemiddelden 2-3 jaar zijn betekent het ook dat er uitschieters zijn die veel hoger zijn dan dat. Die verhalen zijn er. Ze zijn schaars, maar ze zijn er wel degelijk. Patiënten die al opgegeven waren, maar met een nog experimenteel medicijn opeens 10 jaar verder zijn. Mensen bij wie de behandelingen steeds goed aanslaan. Vrouwen die al 20 jaar met uitgezaaide borstkanker leven.
Die gemiddelden zijn inmiddels ook wel wat ouder. Inmiddels zijn er weer zoveel nieuwe medicijnen bijgekomen, wie weet hoe de gemiddelden over een tijdje weer zijn. Ook mijn oncoloog is redelijk positief. Een tijdsbestek zal ze niet snel geven verwacht ik (en vraag ik dus ook niet) maar ze laat wel doorschemeren dat ik heus nog wat jaren mee zal gaan. Hoeveel jaar, dat weten we natuurlijk niet.
Ik voel me dus ook niet alsof ik tegen mijn einde aan loop. Wel voel ik dat ik flinke stappen terug heb moeten nemen. En dat valt me soms ook best zwaar. Ik ben veel vaker ontzettend moe en ben vaak misselijk. Ik heb natuurlijk al vaker in moeten leveren, maar nu nog weer veel minder kunnen dan ik zou willen is gewoon klote. Ik hoor mezelf roepen dat het naar omstandigheden goed gaat, dat ik niet mag klagen, dat het allemaal veel minder heftig is dan destijds met infuuschemo. Natuurlijk is dat allemaal wel waar, maar het neemt niet weg dat de frustratie het soms even van me overneemt. Ik wil gewoon alles zelf kunnen doen; m'n eigen huishouden, koken, zelf voor m'n kind zorgen, zelf autorijden. Ik wil me 'gewoon' fit voelen, lekker hardlopen, energie hebben voor meerdere dingen op een dag. Ik wil gewoon werken. Ik wil gewoon gewoon zijn. Niet ziek...
Maar ja, dat is de situatie nou eenmaal niet. En dus probeer ik me over te geven aan wat er wel is. Alles per dag, per moment te bekijken. Niet te veel te plannen en al helemaal niet te veel op 1 dag. Ik vind dat ik best heel goed door de hersenoperatie ben gekomen en dat het heel goed gaat als je daarnaar kijkt. En ja, ik slik weer stevige medicijnen en het is logisch dat die zijn weerslag hebben. Maar toch, nu ik me toch weer stukken beter voel dan in de weken net na de operatie, is het moeilijker. Het gewone leven komt weer om de hoek kijken. Ik wil weer meedoen, m'n leven kunnen leiden, alles zelf kunnen. Maar dat gaat simpelweg niet en daarmee dealen is elke dag opnieuw een uitdaging en puzzel, ook omdat de ene dag de andere niet is qua energie.
Maar toch, 2-3 jaar? Echt niet, ik ga voor nog minstens 48 (dan ben ik 84). Gisteren was ik weer voor het eerst bij acupunctuur. Ik krijg altijd een fijne uitleg en wil alles weten, maar onthouden is een tweede. Ik heb onthouden dat chemopillen iets met je lichaamssappen zouden doen, je 'uitdroogt' en je daar extra moe van wordt en dat het daarom goed is minstens 1 liter kokoswater per dag te drinken. Het hoe en wat precies...geen flauw idee meer. Maar ik hou van kokoswater dus ik wil dat best proberen. En voor de buikbijwerkingen was het advies om dagelijks misosoep te eten. Hopelijk ga ik me de komende tijd weer wat fitter voelen.
Ik heb wel het idee dat alle medicatie wat doet, de hoofdpijnen zijn niet meer zo aanwezig. Begin oktober mag ik door de mri, dan weten we de stand van zaken in mijn hoofd. Ik ben uiteraard heel benieuwd. Ik hoop toch zo dat al die etters weer verdwijnen. Ik verwacht heus niet dat dat in oktober al gebeurd zal zijn, maar hoop toch wel dat ze snel weg zijn. Natuurlijk voor m'n gezondheid, maar stiekem ook omdat ik dan hopelijk weer mag autorijden. Deze week heb ik afstand gedaan van mijn auto, wat toch wel een beetje pijn deed. Ook al rijd ik al maanden niet (je bent niet verzekerd als je tumoractiviteit in je hoofd hebt), het definitief wegdoen van mijn auto is wel erg definitief dus. Maar goed, het is beter zo en ik heb nu ook niet meer elke keer de confrontatie als ik langs het parkeerterrein loop.
Mensen vragen me vaak hoe lang ik deze medicijnen nu moet slikken. Tja, goede vraag. Ik heb het toch nog eens aangekaart bij mijn oncoloog. Meestal gebruik je bij uitgezaaide borstkanker medicijnen totdat ze niet meer werken en dan krijg je weer andere. Omdat ik een zwakke lever heb willen ze het wel weer opnieuw bekijken als er geen tumoractiviteit meer is. De kans dat ik dan weer 'chemovakantie' krijg is wel aanwezig. We gaan het zien, eerst maar eens oktober afwachten.
En dan...2-3 jaar, dat ben ik dus zeker niet van plan. Haal ik die 48? De tijd zal het leren...
9 reacties
Je leert leven in het nu. Dat kan ook niet anders, anders kun je niets meer.
Niet meer mogen autorijden is meer dan alleen de auto wegdoen. Het is de afhankelijkheid die je niet wil. Maar belangrijker is dat het leven de moeite waard blijft. Ik hoop dat je nog vele jaren vooruit kan. Wellicht wel moe, maar wel met kwaliteit van leven!
Ja het is de afhankelijkheid inderdaad. Nu had ik ook een oude Volvo die niet blij werd van stilstaan, anders had ik hem wel geschorst ofzo.
Dankjewel!
Lieve Sandra, zo herkenbaar 'heimwee' naar het gewone leven van voor de kankerdiagnose. En wat die 2-3 jaar betreft, dat zijn statistieken en er moeten mensen zijn die het gemiddelde flink opkrikken. Ik ben ervan overtuigd dat je heel ver over die 2-3 jaar heen gaat, dus op naar de 84 👵🏻
Ja heimwee kan ik echt wel eens hebben. Helemaal in zo'n zomerperiode waarin de meesten lekker wat losser leven en nergens over nadenken. Dan gaat het bij ons wat ingewikkelder, alleen al met de vakantieplanning rondom behandelingen en afspraken.
Op naar de 84 ia 😊
Liefs Sandra
Ha Sandra,
Wat een in en in herkenbaar blog op zoveel punten. Toevallig ging ik net voor de computer zitten om weer eens een blog te schrijven , over een onderwerp wat veel raakvlakken heeft.
Je hebt me weer erg geraakt met je blog en leef erg met je mee.
We hobbelen maar weer voort met z'n allen hier op de bumpy road , waar die ook heen mag leiden...
Veel liefs, Ingrid
Lieve Sandra,
ik moet meteen denken aan Hanneke, die helemaal kriegel werd van de vraag: "Wanneer ben je klaar met de chemo?". Nooit, zei ze dan. Als je uitgezaaide kanker hebt, is het nooit klaar. Moet je altijd behandeld worden, en als je heel veel mazzel hebt, heb je een lange pauze in je behandelingen. Mijn pauze was bijna 2 jaar en ik sprak zelf over 'de terugkeer van het monster', maar eigenlijk is het monster natuurlijk nooit weg geweest.
En nee, die prognoses, ik hoef ze ook niet te horen. 50/50 is het altijd: het werkt, of het werkt niet. Kop in het zand, oud worden er mee, bikkelen tot de wetenschap ons inhaalt, dat is het plan!
Ik kan het nog tot in mijn tenen voelen, de wens om gewoon door te leven. Ik denk dat ik me er intussen wel bij neer gelegd heb, dat dat niet meer gaat. Ik heb een fijne zingeving gevonden, en dat is het. Ik heb makkelijk praten tegenover jou, vind ik dan, want mijn zonen zijn volwassen intussen. Dat is nogal wat anders. Wat hoop ik met mijn hele wezen dat jij je zoon volwassen ziet worden!
Nou ja, en dat kokoswater...ik doe het met rode of witte wijn, hoor ;-)
Heel veel sterkte en heel veel liefs! XXX
Lieve Sandra, net als Frie hoop ik heel erg voor jou dat jij je zoon volwassen mag zien worden. Die 48 jaar erbij is je van harte gegund. Tijdrekken is ook van belang omdat je nooit weet wat ze in die tussentijd mogelijk nog gaan ontdekken aan behandelingen. Dus soms kunnen die twee of drie jaar ineens net het verschil maken. Heel veel liefs, Mirjam
Lieve Sandra,
dank je wel voor je blog en voor het verwoorden van wat je voelt en denkt. Zo herkenbaar. En inderdaad de tijd zal het leren, ons allemaal. En er is alleen NU. Weet ik. Maar de intens gevoelde wens om verder, langer te komen dan 2-3 jaar begrijp ik zo goed. Vasthouden aan je eigen koers: zeker 48 jaar erbij. Met kokoswater, misosoep en alles wat jou helpt. Ik ‘loop’ virtueel met je mee.
lieve groet,
anke
Lieve Sandra,
Vol bewondering lees ik je blog. Na dat akelige bericht van uitzaaiingen in de hersenen en de operatie die daarop volgde, ben je toch weer bezig het gewone leven op de rails te krijgen. Wat een veerkracht, petje af!.
Wat je schrijft over prognoses gemiddelden en verwachtingen is heel herkenbaar. Toen ik geopereerd moest worden, omdat ik mijn eigen hoofd niet meer kon dragen, wilde de neurochirurg eerst mijn prognose weten. Als die korter dan een half jaar zou zijn, zou hij me niet opereren. Gelukkig bleek het tussen de 5 en 10 jaar te zijn (dat gemiddelde van 2-3 jaar kende ik niet). Inmiddels zit ik op 7,5 jaar en beschouw ik mezelf als een van die uitzonderingen, die het gemiddelde hoog houden. Want volgens dat gemiddelde zou ik al aan de derde soort medicijn zitten, terwijl de eerste (Letrozol) nog steeds werkt.
Maar mijn oncologe heeft zich wel eens afgevraagd of het wel zo goed was dat ze die prognose gegeven heeft, want na elke 2,5 jaar werd ik extra zenuwachtig en voelde daardoor natuurlijk ook van alles, wat dan later weer loos alarm bleek te zijn. Inmiddels schrik ik steeds minder gauw en is mijn vertrouwen wel groter geworden, maar die dreiging op de achtergrond gaat niet weg.
Leven bij de dag en genieten van wat er nog wel is en wat je nog wel kan, is het enige dat erop zit. Daar ben jij ook heel hard mee bezig en die 48 jaar is een prachtig punt op de horizon. Oud worden en je zoon volwassen zien worden dat gun ik je van harte!
Heel veel liefs, Margriet