Brieven aan mijn vader, deel 1

Op zondagen mis ik je het meest. Het is dan net of je afwezigheid meer aanwezig is en verweven zit in elke minuut van de dag.

Aan de [straatnaam] is het anders sinds je er niet meer bent. Het voelt alsof de ziel sinds je overlijden uit het huis is en je deze onder je arm met je mee hebt genomen op de dag dat je ging. Het huis staat vol met jouw spullen, maar de leegte is eindeloos.
Het is nog steeds mijn ouderlijk huis, waar ik mijn kinderjaren zeer content en zorgeloos, zonder broers of zussen, heb doorgebracht. De warme herinneringen die ik aan deze plek heb, staan nu in schril contrast met de dagen dat je opgebaard in de huiskamer lag. Daar waar ik ooit tussen mijn knikkers op het zachte vloerkleed zat, stond nu jouw kist. De tafel waar we met zijn drieën duizenden keren aan hebben gezeten, gegeten, bordspelletjes hebben gespeeld en waar ik als kind al mijn tekeningen en verhaaltjes aan samenstelde, stond nu vol met bloemen, kaarsen, wat boeken die je graag las en platen van enkele van je lievelingsnummers.
In het robuuste kleed dat de tafel permanent bekleedde, stonden de diepe sporen van jaren intensief gebruik. Elke route die jouw handen over de tafel hadden afgelegd, had ervoor gezorgd dat de stof van het kleed iedere keer wat platter werd, tot deze op een gegeven moment glad was en je dus precies kon zien en voelen waar je had gezeten en hoe vaak jouw hand op en neer was gegaan tussen je schrift en de rekenmachine, je potje inkt of liniaal. Ik zie nog zo voor me hoe je aan deze tafel wiskundige vraagstukken zat op te lossen of geld uit het kluisje na zat te tellen. Als je aan deze tafel zat, was je meestal met iets bezig dat ik als kind heel ingewikkeld vond.
Je hield ervan als spullen een vaste plek hadden. Zo had ook de fruitmand, welke zijn naam allang geen eer meer aandeed, een vaste plek op het hoekje van de eettafel aan de kant van de muur. In deze fruitmand lag meestal wel fruit, in de vorm van enkele sinaasappels of een grapefruit, maar bestond voor het grootste deel juist uit ander gerief zoals een geodriehoek, een bakje met pennen en vulpennen, een passer, een schoenlepel, een perforator, enveloppen, een paar rekenmachines, potloden en hier en daar een verdwaalde gum. Allemaal losse spullen die op de een of andere manier toch bij elkaar pasten.

Eén van de laatste keren dat ik met je aan die tafel heb gezeten, heb je me nog een keer uitgelegd hoe de stelling van Pythagoras te bewijzen was. Je vond het altijd zo mooi als ik vervolgens begreep hoe dit werkte en ik de juiste antwoorden op het papiertje krabbelde dat je voor me had neergelegd.
De tuindeuren, met daarin langgerekte ramen en waarmee je vanuit de huiskamer direct de tuin in kon lopen, lieten in de lente en zomer heerlijk veel zonlicht door en de zon verwarmde de huiskamer dan uitbundig. Alle kleine blaadjes aan de goudenregen in de tuin ritselden in de wind en hun silhouetten dansten dan door de kamer. Diezelfde tuindeuren waren nu bedekt door de dichtgetrokken donkerrode gordijnen en lieten nu slechts een klein streepje daglicht de kamer binnen. Het enige wat nu danste, waren de stofjes die door dit kleine streepje licht verlicht werden. De rest van de kamer werd verlicht door een klein schemerlampje op de schoorsteen en de kaarsen op tafel. Hoewel dit wel voor een bepaalde intimiteit zorgde, verlangde ik intens terug naar die dansende blaadjes.
Jij had ook altijd een scherp oog voor contrasten en bent altijd bevangen geweest door het verleden, c.q. betere tijden. Ik merk dat in kleinere mate ook bij mezelf op, maar probeer dit niet de leidende hand te laten nemen in mijn dagelijkse leven. Het gevoel is er, maar dit draag ik liefdevol, meer in de vorm van nostalgie dan weemoed, met me mee.

6 reacties

Dankjewel Frie, en wat fijn om je weer tegen te komen.😊
Ik schrik af en toe van hoe snel de tijd gaat; nu voelt het anderhalve jaar zonder mijn vader al veel langer dan het werkelijk is. Ik kan me niks voorstellen bij 40 jaar, maar ik hoop dat mijn herinneringen tegen die tijd nog net zo intact zijn als nu. Met schrijven kom ik volgens mij al een heel eind.

Veel liefs ❤️

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 15:22

Lieverd, al die zo vele, bijzondere en mooie herinneringen vergeet je nooit! Daarmee neemt jouw vader je bij de hand je leven door. Ze maken jou tot wat je bent. Jullie band verdwijnt nooit. Wordt eerder sterker.

Liefs xx Hebe

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 15:26

Lieve Helena!!

Ontroerend mooi! 

Voor mij evenzo ontroerend mooi jou hier weer te lezen! Zo onverwacht en het lijkt eindeloos lang geleden, terwijl dat niet zo is. Weet je, jouw herinneringen lijken zo dichtbij, terwijl veel van wat je zegt 'eindeloos' lang geleden is. Wat en hoe jij voelt, maakt dat ze dichtbij zijn al die mooie en bijzondere en liefdevolle herinneringen. 

Mijn pap is over 3 weken 21 jaar geleden gestorven. De laatste 25 jaar van zijn leven heeft hij het moeilijk gehad met mij. Ik schrijf dat nu zo, maar de meeste van die 25 jaar was het erg moeilijk en verdrietig voor mij. Ik weet nog niet zo lang hoe dat zit met autisme. Nu ik het wel weet, weet ik dat ik zeggen kan wat ik hier schrijf. Oké, hij had liever een jongen gehad als 3e kind in plaats van alweer een meisje. Maar nu weet ik hoe moeilijk het voor hem was met dat overmatig vrolijke, blije, wispelturige kind om te gaan! Zéker toen ze als 19 jarige toch écht een eigen mening had en die niet strookte met .... en zo ging het mis. 
Toch, nu ik wél weet wat ik weet, weet ik ook dat o zo veel van hetgeen ik van het buitenleven, bloemen, planten, bomen, snoeien, enz enz weet, overduidelijk van hem heb. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ja, dat is allemaal wel gebeurd in die 1e 19 jaar... Het zíen van het kleinste detail in de wereld om ons heen heb ik van hem. In die 19 jaar heeft hij mij zó veel gegeven waar ik nu erg blij mee ben en dankbaar voor! Het écht zien van de wereld om mij heen, maakt van mij een rijk mens. We hebben elkaar niet begrepen.
Ik kon het niet, omdat ik niet wíst.
Hij kon het niet als autist.

Dankjewel voor je ontzettend mooie liefdevolle blog!
Liefs Hebe xxxxx

 

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 15:09

Lieve Hebe ❤️,

Je vertelt dat jij en jouw vader elkaar niet begrepen hebben. Maar dat je hem nu, achteraf, toch begrijpt, is óók waardevol. Voor je vader geeft het niet meer, en jij kunt je nu dus toch min of meer verplaatsen in wat hij destijds misschien heeft gevoeld of gedacht. Sommige mensen bereiken dat punt van (wederzijds) begrip nooit. 
Ik heb hetzelfde met mijn vader. Zeker tijdens mijn pubertijd ben ik niet altijd voor rede vatbaar geweest en had ik het achteraf graag anders gedaan. Ik heb daardoor het gevoel dat ik hem niet altijd begrepen heb. Toch heeft mijn vader me meerdere keren gezegd dat ik erg veel op hem lijk. Daarom denk ik dat hij me juist wel goed begreep, terwijl ik hem niet begreep en er toen ook niet bij stil stond dat hij waarschijnlijk precies snapte waarom ik zei wat ik zei of deed wat ik deed.
Na mijn pubertijd is onze relatie ten goede veranderd en hadden we op sommige momenten een bijna telepathische band waarbij we elkaar zonder woorden begrepen. Aan de andere kant konden we ook uren op een terras zitten en die uren volpraten over alles wat ons bezig hield en waar we over nadachten. Die gesprekken mis ik misschien nog wel het meeste.

Jíj bedankt voor jouw ultiem mooie en kwetsbare reactie ❤️

Veel liefs en een knuffel van Helena

Laatst bewerkt: 05/07/2023 - 15:36