De dood: vriend of vijand?
‘We leven in een cultuur waarin ons is aangeleerd dat doodgaan een vreselijk iets is’ –Alan Watts-
Overlevers
‘Ik wil niet doodgaan’, dat was het oergevoel en de gedachte die in mij opkwam toen ik de diagnose kanker kreeg. Wij mensen zijn overlevers, vechters. Ik kom uit een tijd waarin kanker gelijk stond aan dood. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere behandelingen tegen allerlei soorten kanker waardoor meer mensen mogen overleven. Dat is natuurlijk geweldig. Toch overlijden er nog te veel mensen aan kanker. We fietsen, lopen, bidden en hopen, om iets te kunnen betekenen voor mensen met kanker. We willen onze geliefden nou eenmaal zo graag zo lang mogelijk bij ons houden.
Je eigen sterfelijkheid ervaren is een indringende gebeurtenis. Nadien is niets meer vanzelfsprekend. Het kan een vloek zijn en/ of een zegen. Het kan je belangrijke inzichten geven, maar het kan je ook angstig en kwetsbaar maken. Voor een groot deel kun je kiezen hoe je daar mee omgaat. Is je instelling dat je er beter van wilt worden, er van wilt leren, dan kan je dat enorm helpen. En dan bedoel ik niet het advies ‘positief blijven’ dat zoveel goed bedoelende (en onwetende) mensen te pas en te onpas roepen. Nee, wees alsjeblieft gewoon boos en bang op zijn tijd. Dat lijkt me heel menselijk. Maar probeer daarna weer uit je dal te klimmen, vooral voor jezelf. Dat is niet iedereen gegeven en als het je wel lukt, kun je soms de moed verliezen. Ook dat hoort er volgens mij bij.
Helder en licht
Voor ik kanker kreeg dacht ik niet zo vaak aan de dood. Ik vond het niet fijn om eraan te denken en drukte gedachten eraan liever weg. Door darmlekkages en een fikse buikvliesontsteking kwam ik opeens erg dicht bij de dood. Dat realiseerde ik me maar al te goed. Ik wist dat als er nog een complicatie zou optreden, ik het waarschijnlijk niet zou redden. Ik voelde dat naarmate mijn lijf zwakker en lichter werd, er iets anders sterker en helderder werd. Ikzelf, wie ik diep van binnen ben, werd helderder. Ik noem het mijn ziel, of misschien heb jij er een ander woord voor. Diep van binnen zat iets, zo merkte ik, waar niemand aan kon komen. Geen arts, geen operatie kon dat aantasten of weghalen. Dat was, gek genoeg, een geruststellende gedachte in al dat geweld en alle pijn. ‘Dus’, zo dacht ik, ‘als er iets in mij zo sterk is, en helderder en sterker wordt naarmate mijn lichaam zwakker wordt, dan kan dat onmogelijk weg zijn als mijn lichaam ermee stopt.’ Dan moet er dus iets heel helders zijn wat overblijft.’ Ik ben er sinds die tijd van overtuigd dat onze ziel verder gaat als wij doodgaan. Dat is het beeld dat ik me sindsdien heb gevormd over de dood en ik vind dat een fijne gedachte.
Makkelijk praten
De dood is dus niet langer een onderwerp dat ik het liefste mijd. Het is ook niet meer mijn grootste angst om dood te gaan. Het is nou ook weer niet zo dat ik ernaar uitkijk. Ik heb het nog veel te leuk en te druk en wil er heel graag voor mijn kinderen zijn. Maar ik kan me ook voorstellen dat er een tijd komt dat ik denk ’Het is mooi geweest. Laat anderen dit geploeter maar van mij overnemen.’ Misschien denk je ‘jij hebt makkelijk praten, nu je weer tijd voor je lijkt te hebben.’ En dat is ook hartstikke waar. Ik kan wel denken dat ik nu beter met de dood om zou kunnen gaan. Maar eerlijk gezegd weet ik natuurlijk niet wat het echt met me zou doen, als ik weer de diagnose kanker zou krijgen en zeker zou weten dat ik binnenkort afscheid zou moeten nemen van dit leven.
Bespreekbaar
Hopelijk gaat de dood meer bespreekbaar worden in onze cultuur. Ik denk dat het me erg had geholpen na de diagnose, als ik me een beeld had gevormd over de dood. Daarom vind ik de filmserie ‘Doodgewone gesprekken’ die Gonnie Jansen samen met Olijf heeft gemaakt zo’n goed initiatief. Hierin vertellen Anneke (51), Cato (44) en Cora (68) heel openhartig hoe zij leven met hun beperkte levensverwachting.
Op Youtube vond ik een mooie video van de filosoof Alan Watts over de dood. Deze sprak me erg aan. Bekijk hem gerust, ik beloof je dat er niks engs aan is.
Wat doe jij? Heb je het met de mensen om je heen over de dood? Heb je je inmiddels een mening gevormd over sterven en de dood? Regel je het liefste alles zelf, of wil je er helemaal niets van weten?
Liefs!
14 reacties
Maar zo als jij ook al aangeeft: als het echt zover is, misschien voelt het dan wel heel anders!
dank je wel
Ik zelf ben niet echt bang voor de dood ..meer voor het verdriet van mijn kinderen
Beste Sandra,
Hartelijk dank voor je verhaal en filmpje, bij mij steek steeds de angst voor kanker de kop op!
Na mijn heftige periode van 1 jaar met operaties, dat ik de dood meerdere keren in de ogen heb gezien ben ik nu in mijn revalidatie traject, lees mijn ervaringen op mijn blog: https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/blogs/kanker-chemo-het-noo…;
Nu heb ik dagen dat ik angstig wordt, als ik hier lees dat bij sommige mensen de kanker terugkomt, of niet helemaal weg is geweest of wel. Ik ben door mijn artsen voorlopig vrij verklaard omdat er niets meer te vinden is, mijn tumormarkers zijn al 4 maanden "1" op de scans is niets meer te zien.
Toch bekruipt mij de angst, lig ik te denken aan mijn chemotherapie kuren en krijg ik soms buikpijn ervan. Ik ben bang, ja echt ik ben bang. Ik heb zo vaak op het randje geleeft en beleeft dat ik soms angst aanvallen heb, de ervaringen waren zo heftig ook het moment dat ik stikte, iets wat ik nooit vergeet en vaak aan denk.
Ik probeer weer mijn positieve gedachten terug te krijgen maar op het moment overheerst de angst.
lieve groeten
Frank
Beste Frank,
Wat een heftige periode heb je achter de rug. Dat moet heel moeilijk en angstig zijn geweest! Niet gek dat je nu angstklachten hebt. Het is nog zo kort geleden allemaal.
Het is hard werken na kanker. Zoals Prof. Manu Keirse zegt: je hebt rouwarbeid te verrichten. Rouwen om je veranderde lijf en leven.
Heb je hulp om met deze klachten aan de slag te gaan? Bij mij heeft EMDR goed geholpen. Maar ook naarmate de tijd verder verstreek kreeg ik wat meer vertrouwen in mijn lijf. Ik ben me gaan verdiepen in spiritualiteit om me een beter beeld te vormen over leven en dood, en wat dat voor mij betekent. Dat helpt ook. Een soort van houvast te hebben over wat er volgens jou na dit leven hier op aarde gebeurt.
Ik hoop heel erg dat je je weg vindt hierin, en dat je langzaam wat meer mag gaan genieten van het leven.
Zet 'm op Frank!
Groet, Sandra
Lieve Sandra
Dank je wel, het gaat gelukkig weer beter met mij, en kijk uit naar mijn vakantie in de zon!
Hartelijke groeten
Frank
Ik ben er zo min mogelijk mee bezig maar ik ben wel een 'zorgvuldigheidsmap' aan het maken met daarin mijn wensen over de materiële en immateriële nalatenschap. Ik kwam op dat idee door een boek van Manu Keirse 'Als ik er niet meer ben'.
Ik leef ontspannen maar ben me bewust dat mijn tijd eindig is. Niet teveel verspillen die tijd en herstellen en doen wat goed is.
Bedankt voor je blog.
Hoi Sandra,
Prachtig blog. Bemoedigend. Zo voel ik het ook, al heb ik zelf geen kanker (gehad). Ik hoop dat het waar is en dat we er wat aan hebben als het echt nodig is.
Ook Manu Keirse is een aanrader vind ik. Heb ik veel troost aan gehad in moeilijke tijden. Inderdaad, we moeten de dood, maar ook rouw niet wegstoppen. Het zou meer ingebed moeten zijn in onze cultuur.
groet,
Christi
Hoi Christi,
Dank voor je reactie! Manu Keirse is ook een van mijn helden. Zijn lezingen en boeken over verlies en rouw vind ik erg waardevol. Goed dat je hem noemt!
groetjes, Sandra
Hoi Sandra, ik ben ff de " weg " kwijt ..heb ik nou net naar jouw bericht gestuurd? Bedoel ben jij dezelfde persoon?
Met mijn chemo/ bestraling brein ben ik het dus weer kwijt....
Ook omdat ik een video the wilde toevoegen, wat weer niet lukte ...dit kost me zoveel energie die irritaties, dat ( terwijl het mn vak was, onmogelijkheden mogelijk te maken ) mn korte geheugen verhinderd dit " in te vullen"...
MAAR je blog wil ik op reageren: hoezo denkt niemand eraan, lijkt het, om zoiets als " maatjes project" op te starten....EN IK heb informatie materiaal, en daar gaat "ie " weer hoe krijg ik dat hier op de website....WANT misschien is dit niet landelijk iets maar alleen hier in de REGIO GOOI-VECHTSTREEK.
IK zie je reactie wel....EN
ALS BEIDE partijen eens zijn om aan elkaar gsm nummers uit te wisselen hier op deze site,vind ik ook 1 gebrek hier
Hoi Zonnet,
Het klopt dat je mij een bericht hebt gestuurd.
Geen probleem als het even niet lukt om informatie te delen. Ook dat is herkenbaar voor veel mensen die hier lezen.
Misschien is het een idee om daar hulp bij te vragen. Heb je iemand in jouw omgeving die jou hiermee kan helpen?
Lieve groet,
Sandra