Sabbatical
´Eigenlijk heb je dus een sabbatical´ grapte mijn huisarts toen ik hem vertelde over mijn WGA. Ik moest hier even over na denken. Een Sabbatical?
Een Sabbatical is toch iets leuks? Een tussenjaar om er even uit te gaan. Om te ontdekken wie je bent. Om uit te zoeken wat je verder wilt gaan doen met de rest van je leven? Sommige mensen gaan op wereldreis. Of lekker een jaartje freewheelen. Dat was toch niet wat ik dit jaar zou gaan doen? Het was juist de bedoeling dat ik dit jaar hard aan mezelf zou gaan werken, zodat ik volgend jaar zo goed mogelijk hersteld ben en mijn (werkende?) leven weer op kan pakken.
‘Nee’, zei mijn vader toen ik hem hierover sprak, ‘dat is níet wat de uitkeringsarts gezegd heeft. Hij wil dat jij een jaar de ruimte krijgt om daar juist niet mee bezig te zijn. Hij wil dat je de tijd neemt om te verwerken wat er allemaal met je gebeurd is. En over een jaar vindt er een evaluatie plaats. Dat is wat hij gezegd heeft.’
Toch een soort van sabbatical dus. Maar hoort een sabbatical niet vooral leuk te zijn? Want leuk is nu net niet het woord dat ik zou gebruiken om mijn leven op dit moment te beschrijven. Verre van dat juist. Na de zomervakantie vulde mijn agenda zich weer snel met allerlei afspraken. Afspraken die nodig zijn voor mijn herstel, afspraken die ik eerder uitgesteld had, afspraken voor Ruben, afspraken die moeten omdat ze nu eenmaal moeten.
En toch laat het woord sabbatical me niet los. Het triggert iets in mij. Ik krijg een warm, licht opwindend gevoel als ik het woord uitspreek. Alsof er een wereld aan onbegrensde mogelijkheden in dat woord zitten. Er lijkt ergens een zaadje geplant.
Ik zou leuke dingen kunnen gaan doen. Die doe ik eigenlijk niet zoveel. Mijn agenda wordt toch vooral gedomineerd door zaken die nodig zijn voor mijn herstel. En heb ik ergens een lege dag, dan wordt die vaak opgevuld met huishoudelijke taken als de was en de administratie. In de praktijk komt het er meestal op neer dat ik op een vrije middag uitgeblust en zonder ook maar een spoortje energie op de bank zit. Geen fut om ook maar iets leuks voor mezelf te kunnen bedenken, laat staan doen. Vaak komt dit doordat ik de dag of de dagen ervoor toch te veel gedaan heb. Daar zou ik dus verandering in kunnen brengen. Mijn agenda is tenslotte van mij en ik hoef niet alles te doen wat goed voor me is. Mijn psycholoog wees me er op dat fietsen, wandelen, yoga én zwemmen inderdaad allemaal goed zijn voor je lijf, maar dat ze me toch ernstig afraadt om het allemaal tegelijk te gaan doen. Dat zou namelijk veel te belastend zijn.
En vrijwilligerswerk is leuk, maar als ik er nu al als een berg tegenop zie omdat dat wéér een extra item wordt in mijn agenda, kan ik daar ook keuzes in maken. Ik ben tenslotte niet verplicht om vrijwilligerswerk te gaan doen. Sterker nog: de verzekeringsarts heeft heel duidelijk gezegd dat ik hier wel heel voorzichtig mee moet zijn.
Ik zou op vakantie kunnen gaan. Naar Zwitserland, in de winter. Iets wat al heel lang op mijn bucketlist staat, maar steeds onwaarschijnlijker werd naarmate mijn lichamelijke klachten erger werden. Geen actieve vakantie, gewoon genieten van de besneeuwde bergwereld. Ik zou een georganiseerde busreis kunnen maken, dan hoef je zelf niet veel te doen en word je overal naartoe gebracht. Op slechte dagen bestaat er ook nog de mogelijkheid om in het hotel te blijven en met slapen in een bus heb ik ook geen moeite. Mijn man heeft helemaal niets met busreizen, maar het is op zich niet noodzakelijk dat hij mee gaat. Voordat ik ziek werd ging ik ook regelmatig alleen op pad. Dat kan ik nu nog steeds. Zeker als ik zelf niet voor vervoer hoef te zorgen. Ik ben ook niet langer gebonden aan de schoolvakanties en mijn man kan thuis werken zodat hij er is als onze twaalfjarige uit school komt. Want als de lockdown iets duidelijk gemaakt heeft, is dat dit allemaal niet zo moeilijk is als dat ze van tevoren zeiden.
Ik zou een nieuwe bucketlist kunnen maken. In de jaren voordat ik ziek werd, hield ik zo’n bucketlist bij. Ik had ‘m zelf omgedoopt tot walk-it-list, want hij stond vol met allerlei wandeluitdagingen die ik destijds ooit wilde gaan doen: de kustmarathon, pelgrimstochten, de vierdaagse van Nijmegen. Allemaal activiteiten die ik waarschijnlijk nooit zal kunnen uitvoeren, maar ik kan gewoon een nieuw boekje maken waarin ik activiteiten zet die wel kunnen. Een terrasje bij een mooi meer of ergens een vuurtoren bezoeken, kan immers nog steeds.
Het voelt ergens ook wel een beetje rebels. Want een sabbatical is iets waar je jaren hard voor werkt en/of spaart en dat zou me nu dan ineens zomaar in mijn schoot geworpen worden. Mag dat dan wel? Wat zullen anderen daar dan niet van vinden? En kan ik dat dan wel maken?
‘Daar moet jij helemaal niet bij stilstaan bij wat anderen wel eens zouden kunnen denken’, zei mijn vriendin. ‘En al zouden ze er wat van vinden, dan nog. Het is jouw leven. Je hebt genoeg in moeten leveren, mag je er dan ook eens iets voor terugkrijgen?’
En zo ontstond er ineens ruimte voor mogelijkheden.
Ik heb nog niets gepland en mijn bucketlistboekje is nog leeg, maar ik ben beter naar mijn agenda gaan kijken. Veel dingen hoeven niet meteen. Ik ben activiteiten gaan schrappen die mij veel stress en weinig plezier opleveren. Activiteiten waar ik alleen naar toe ga omdat anderen het van me verwachten. Ik bewaak mijn agenda beter, zeg vaker iets af als ik daar geen energie voor of zin in heb. En als ik dan toch weer eens uitgeblust op de bank zit, is het fijn bladeren in zo’n vakantiebrochure. En wie weet, in een overmoedige bui, boek ik die reis.
10 reacties
Aan jezelf werken is ook goed voor jezelf zorgen. Juist de rust nemen is heel goed voor je herstel, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest. Tijd om alles te verwerken zodat je straks weer ruimte krijgt voor je werk in je hoofd als je daar aan toe bent.
Ik heb vanaf nu een levenslange sabbatical, ga niet meer aan het werk. En dat vond ik erg moeilijk in her begin. Nu heb ik er vrede mee.
Ik plan regelmatig een paar dagen weg. En dat zijn zeker niet altijd volle dagen omdat ik van alles wil zien. Maar ook gewoon dagen waarin ik geniet van al het moois om me heen, lekker lezen en me laten verwennen.
Ik zou zeggen, doen, die reis boeken. Maar pas op dat het programma niet te vol is.
Liefs, Karin
Lieve Bianca,
Je bent op de goede weg, zo te horen. Je blog lezende, dacht ik: als je nu óók nog een bucketlist gaat maken, wordt het nog drukker en ga je misschien daarmee jezelf weer onder druk zetten. Kun je niet beter eerst gaan schrappen? En dat is precies wat je nu bent gaan doen. Lijkt me een heel goed idee. Rust, Bianca, rust! Niet zoveel moeten, alleen eens even mogen. Gewoon tijd nemen om te lummelen en te rommelen. Het lijkt niet in je aard te zitten, maar het kan zo heilzaam zijn, dat is pas 'werken' aan je herstel.
Ik wens je een fijne, rustige sabbatical, waarin je eindelijk kunt bijkomen van alles wat je hebt meegemaakt.
Liefs, Hanneke
Lummelen en rommelen... Is daar misschien een cursus voor?
Volgens mij kon ik dat als puber heel erg goed. Daarna is het in het verval geraakt ;-)
Hoi-Hoi,
Al die "lijstjes " die mensen hebben, ik word er gek en lacherig van...
Ga gewoon 's morgens als je wakker wordt eens voelen hoe je die dag bent
en bedenk dan eens wat je MISSCHIEN eens zou kunnen gaan doen die dag.
En geniet er ook van als je een hele dag totaal geen klote doet en alleen maar
op de bank zit met 10 afleveringen van een serie op Netflix ...hahaha
Het grote " voordeel " van ziek zijn is dat je helemaal niets meer hoeft
en alles mag....maak daar gebruik van en bederf dat niet met alles volplannen
met dingen die achteraf altijd of tegen vallen of veel te vermoeiend.
Maak het jezelf gewoon zo makkelijk mogelijk en heb "schijt " aan wat anderen
daarvan vinden.
Groetjes Hans
---
Nah, dat geloof ik niet dat helemaal niets hoeft en alles mag. Misschien is dat zo als je zeker weet dat je binnenkort dood gaat? Of misschien is het voor een man anders?
Ik sta meestal rond half 8 op en dan is de eerste zorg toch vooral onze 12-jarige met al zijn spullen het huis uitkrijgen. Het huishouden moet gewoon gedaan worden, ik doe alleen het hoognodige maar wassen, koken, boodschappen, dat moet gewoon want anders is er geen eten, schone kleding. Onze zoon zit in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs en heeft daar ook echt nog begeleiding bij nodig. En als ze je dan met zijn tweeën aan zitten kijken van: huh, ik snap het niet, kan ik met mijn juffenachtergrond ook niet zeggen: zoek het even lekker uit.
Daarnaast ben ik ook niet iemand die zomaar voor de tv kan gaan zitten netflixen. Dan moet ik al een hele slechte dag hebben en tv kijken maakt mij niet echt gelukkig. Ik hou niet van niks doen, ik heb uitdagingen in het leven nodig om me comfortabel te voelen. Zonder uitdagingen en leuke prikkels, steekt het depressiespook zijn koppie op en daar word ik doodongelukkig van. Het is hier vooral de goede balans zoeken tussen onderprikkeling en overprikkeling. Dus die lijstjes heb ik een soort van nodig. Alleen is het de kunst om ze niet dusdanig groot te maken dat ze druk geven.
En ik moet leren delegeren. En minder perfectionistisch zijn, En inderdaad schijt hebben aan wat anderen denken/vinden. Daar valt nog wel wat winst te behalen. En af en toe lekker even alleen in een hutje op de hei gaan zitten om weer op te laden. Of zoiets :-)
Hey Bianca,
Ik wist even niet [ meer ] dat je een kind van 12 thuis hebt [ sorry ]
Maar ik neem aan dat je man ook dingen in huis doet om jou
te ontlasten....dat mag ik toch hopen!
Maar op het eind van je reactie geef je jezelf al wat "opdrachtjes"
dus dat is dan misschien een goed idee!
Groetjes Hans
---
Die indruk had ik al dat jij dat niet in de gaten had. Geeft niks.
Mijn man stofzuigt, ruimt de tafel af en zet de spullen in de vaatwasser . Hij werkt 40 uur. Vaak nog wat meer en is niet iemand die uit zichzelf taken over neemt. Als ik het vraag, doet hij het wel hoor. Maar daar ben ik dan weer niet zo goed in, dat vragen.
Ja, thuis heb je altijd 'moetjes', zeker als er nog een jong kind rondwandelt. Maar misschien heb je jezelf ook een paar moetjes opgelegd die gemakkelijk wat minder moet kunnen worden.
Dát herken ik in ieder geval wel.
Het was vaak niet iets wat moest, maar wat ík vond dat moest... Mijn 'geluk' dat ik in het begin het meeste sowieso niet meer kon, dat heeft het loslaten later gemakkelijker gemaakt.
Ooit in een héél ver verleden poetste ik ons huis spic en span als we op vakantie gingen. Om dan 3 weken later hetzelfde te doen als we terug waren. ???? Gelukkig heb ik zelf vrij snel de idioterie daarvan ingezien. Eén week voordat we gaan wordt er nog gepoetst en daarna als we weer terug zijn. Geweldig hoe braaf dat stof op je wacht :-)
Alleen de 'wastic' is blijven hangen..
Het valt niet mee de mening van anderen naast je neer te leggen. Toch is alleen wat telt wat jij van jou vindt! Van al wat je doet is de essentie dat jij je er goed bij voelt. Oók soms van het bijkomen van eerder over je grenst te zijn gegaan. Dat heb je er dan voor over.
Liefs xx Hebe
De wastic. Ja, die heb ik ook!
Ik ben gelukkig niet van het poetsen. Nooit geweest ook. Ik zag het bij mijn moeder en dacht: Nah, dat ga ik dus echt mooi heel anders doen. In het begin met veel schuldgevoel, maar dat is er inmiddels wel vanaf. Ik heb wel een 'ik voel me verantwoordelijk voor alles'-tic. Ik eigen me alles toe, ook dingen die niet mijn toko zijn. Ik wil overal controle over houden, ik overdenk alles 10 keer, ik zie gevaren voordat ze er uberhaupt zijn, ik voel me verantwoordelijk voor het geluk van iedereen. En hoe meer stress ik ervaar of hoe drukker ik het heb, hoe erger ik dit doe.
Ik herken gelukkig inmiddels het principe, dus we gaan vooruit ;-)
Haha en oeps...
Ik zag dat ook bij mijn moeder en dacht ook dat ga ik anders doen.. maar dan in de zin van ik wil het poetsen bijhouden. Dan wordt het nooit zoveel en heb ook 'geluk' dat we met z'n tweetjes zijn, dus echt vies wordt het hier nooit. Maar als het mooi weer was gingen we fietsen en bleef het stof wel een weekje wachten. Deden we alleen het sanitair.
Die tweede tic van jou is lastiger..
Daarmee maak je het jezelf heel zwaar en in veel / de meeste? gevallen onnodig. Ook dat zag ik bij mijn mam, zich zorgen en druk maken (lang!) voordat er iets aan de hand was. Zoveel zorgen om niets!
Dát heb ik me dus al heel jong voorgenomen, ik maak me pas druk als er ook een reden ís om me druk te maken. Als ik me elke 3 maanden druk moet maken voor mijn controle dan heb ik het tót die tijd ook niet leuk... En ja, nu blijf ik best stabiel, maar dat wist ik in het begin natuurlijk ook nog niet. Als oncoloog me zegt dat het mis is, heb ik nog tijd genoeg me druk te maken. Maar tot die tijd heb ik het dan wel fijn gehad. Het normale leven buiten beschouwing gelaten...
Het is fijn dat je erkent dat het geluk van een ander niet jouw verantwoording is. Die ander maakt per slot van rekening ook keuzes waarop jij geen invloed hebt. Ik hoop dat je die overtuiging voor jezelf kunt 'uitbreiden' en ernaar kunt handelen. Voor jou fijn en voor 'die ander' zeer waarschijnlijk ook.
Liefs xx Hebe