Uitgeput
Uitgeput, wat een gek woord eigenlijk. De put is leeg. Er valt niets meer te halen. Het is op. Zoiets..
Vorige week had ik nog bergen energie. Bij de revalidatie gaf ik al aan me zorgen te maken. Ik had immers teveel energie. Ik sliep niet goed, het lukte niet tot rust te komen. Ik had het gevoel mezelf uit te putten, maar wist niet hoe ik daarmee kon stoppen. Ik teerde op adrenaline. Adrenaline, een stofje wat je een goed gevoel geeft, een stofje wat maakt dat je nog een tandje bij zet. Het voelt lekker. Maar het voelt ook niet lekker. Het voelt als een hart dat te snel klopt, een hoofd dat maar raast en raast. Niet tot stilte te brengen. Ook niet als je even gaat liggen. Een lijf in de vluchtstand. Op de vlucht voor een gevaarlijke beer. Maar er was helemaal geen gevaarlijke beer.
Zaterdag ging ik flink over mijn grenzen. Of het was de optelsom van te veel , te lang over mijn grenzen gaan. Dat zou ook kunnen. Ik was een weekendje alleen op pad en had plannen om een stuk te gaan fietsen. Nog geen 2 jaar geleden wandelde ik op Walcheren. Maar dat was in mijn vorig leven. Mijn leven voor kanker. Toen het nog leuk was. Ik had het plan om de stukken die ik ooit wandelde te gaan fietsen. Met de e-bike. Ik had al meerdere keren het plan aangepast. 42 Kilometer leek me teveel. Het was de route Meliskerke-Zoutelande-Westkapelle- Domburg-Oostkapelle- Veere. Met knooppunten, maar bij Veere moest ik een stukje dubbel afleggen. Dan de route zonder Veere, 29 kilometer. Of zou dat ook te lang zijn?
Uiteindelijk ben ik maar gewoon op pad gegaan. Van mijn hotel in Meliskerke naar Zoutelande. Daar een kleine wandeling over het strand en een heerlijke bolus op het terras van strandpaviljoen “De Branding”. Genieten met een hoofdletter G. Van Zoutelande door naar Westkapelle. Ik heb iets met Westkapelle: de 2 vuurtorens, de geschiedenis van ’t Bombardement, de grote zeedijk, het vaak woeste water, het spreekt tot de verbeelding. Een extra stop bij de Westkapelse Kreek en het grote licht (de vuurtoren), daarna vond ik een rustig plekje op het plein om wat te eten en te drinken. Een wat langere pauze want ik was best wel moe.
Bij het maken van mijn planning had ik geen rekening gehouden met de wind op de dijk. Omdat ik niet wist hoever ik kon fietsen, had ik de voor mij belangrijkste plekken vooraan gezet. Met het gevolg dat ik een flinke wind op kop had over de zeedijk van Westkapelle naar Domburg. Of het daar al mis ging, of later in Domburg, waar ik het te druk vond om even te rusten, ik weet het niet. Wat ik wel merkte was dat de lol weg was en dat ik het zwaarder vond dat ik fijn vond. Ik had inmiddels de tourstand van mijn gehuurde e-bike al van tour naar sport gezet, wat ik best eng vond aangezien de eerste 2 streepjes inmiddels al op waren. Mijn batterij was bijna half leeg, had ik maar in de gaten gehouden hoe het stond met mijn eigen batterij.
Iets na Domburg, op weg naar Oostkapelle, kwam ik een fietscafé tegen. Ik stopte voor een (achteraf niet zo lekkere) ijskoffie en appte Arno dat ik niet meer langs Oostkapelle zou fietsen. Ik was best moe en het leek me beter terug naar het hotel te gaan. Een stukje van een kilometer of 8. Ik had er inmiddels ongeveer 19 kilometer opzitten.
Wat me een half uur later deed besluiten tóch naar Oostkapelle te rijden? Ik weet het echt niet. Toch weer dat automatisme van vóór kanker: er kan nog meer bij? De angst om later spijt te krijgen? Het idee dat het wel meeviel? De fear of missing out?
Ook in Oostkapelle was het druk. Veel gezellige terrasjes. Ook dat leuke terrasje waar ik ooit eerder zat, voldaan na een 25-kilometer wandeling. Er was nog wel plek, zag ik toen ik er voorbij reed. Had ik hier niet willen stoppen?
Na Oostkapelle was het vooral veel polder, veel wind en nog minder streepjes op mijn accu. De lol was er inmiddels helemaal af. Ik reed nog een stuk om, alleen maar omdat ik de knooppunten wilde volgen. Ik kwam bijna 5 kilometer verderop weer terug op de plek, waar ik 5 kilometer daarvoor had getwijfeld of ik niet beter door kon rijden in plaats van die stomme knooppunten te blijven volgen.
Misser na misser. Mijn hoofd doet echt iets heel geks als ik mezelf iets opleg. Ik kan dan niet meer helder nadenken en jaag het monster in mijn hoofd na in plaats van dat ik naar mijn lichaam luister.
Doodmoe en met nog maar 2 streepjes op de accu kwam ik in het hotel aan. Of ik de fiets nog even aan de stroom kon leggen? Ik wilde vanavond immers nog ergens gaan eten. “Dat is niet nodig, je hebt nog 2 streepjes”, vond de eigenaresse van het hotel. “Je kunt nog wel op en neer naar Domburg of Zoutelande.”
Op de hotelkamer twijfelde ik. In het hotel zat een inpandige snackbar. Ik kon ook gewoon een frietje halen en lekker in mijn kamer eten. Maar ik was alleen dit weekend in Meliskerke en ik had me voorgenomen een avondje uit eten te gaan. Een uur later zat ik dus op het terras van een eettent in Zoutelande.
Uiteindelijk tikte de teller de 45 kilometer aan, ik had nog één streepje op mijn accu. Precies genoeg, zoals Joke had gezegd. Die nacht sliep ik, evenals de nachten ervoor weer erbarmelijk slecht. Ik had pijn in mijn lijf, was doodmoe, had het warm en kon niet slapen. Mijn batterij was leeg, te leeg om nog goed in slaap te kunnen vallen.
Roofbouw op mijn lijf. Was dat de reden dat ik kanker kreeg? Nooit goed genoeg, altijd moet er nog een stukje bij. Het verhaal van mijn leven. Het kan altijd beter, het moet altijd beter. Het is nooit genoeg.
Vrijdagochtend heb ik het ziekenhuis gebeld om een plasje te laten onderzoeken. Na een half jaar vrij van te zijn geweest, heb ik nu weer fikse pijn bij het plassen. ‘Als jij jezelf niet stopt, stop ik jou wel’, ik hoor het mijn lijf zeggen. Doodmoe ben ik. De adrenaline is uitgeraasd. Wat over blijft is een dof en pijnlijk gevoel. Zal ik het ooit leren?
9 reacties
Goedemorgen Bianca,
Ik word al moe en begin te hijgen van als ik je verhaal lees, laat
staan als ik het zelf zou moeten doen...hahaha
Zulke "toeren" heb ik trouwens bijna nooit gedaan in mijn leven,
hield niet zo van wandelen en fietsen..
Het zal idd wel in je karakter zitten om altijd maar door te gaan en
het uiterste er uit te halen wat je denkt tenminste wat er nog in zit.
Maar om nu te gaan denken dat dat een reden is dat je die kanker hebt
gekregen is natuurlijk onzin!!
Ga jezelf dat verwijt nu niet maken.
Vraag trouwens rustig eens aan je huisarts om [ in ] slaappilletjes ,
dan rust je lijf tenminste 's nachts goed uit...ik heb sinds enkele maanden
ook inslapertjes en dat werkt geweldig.
Probeer rustig aan te doen.
Groetjes Hans
---
Weet je Hans,
deze karaktereigenschap heeft me ook veel gebracht in het leven. Ik heb meerdere depressies doorgemaakt en godzijdank altijd de kracht teruggevonden om door te gaan. Alleen is dit toch van een iets ander kaliber, geloof ik. Het helpt me nu in ieder geval niet.
Ik heb 2 verschillende inslapers (Diazepam en Temazepam) maar die doen beide niks. Schijnt met een overactief zenuwstelsel te maken te hebben, dan pakt het niet. Zelfs de oxycodon deed de eerste keer niks. Die mag ik ook niet meer i.v.m verslavingsgevoeligheid.
We zijn bij de revalidatie aan het kijken hoe we mijn systeem weer in balans kunnen krijgen. Ik moet sowieso meer rust inbouwen.Binnenkort ook afspraak bij de GGZ, mogelijk weten zij nog iets. Heb ook veel last van stemmingswisselingen (ik denk dat er een verband is). Vermoeiend is het zeker.
Klopt dat ik kanker en schuld los moet laten. Is echt een issue voor mij.
Liefs, Bianca
Ik gebruik idd ook de Temazepam en die helpt bij mij gelukkig wel.
"s nachts wakker liggen vind ik denk wel één van de vervelendste dingen
om mee te maken.
Overdag kom ik wel door met veel afleiding zoeken, maar 's nachts niet.
Ik hoop dat ze iets voor je vinden.....misschien Yoga ??
Ik heb daar zelf niets mee, maar veel anderen weer wel.
Groetjes en sterkte Hans
---
Ik weet ook niet of dat iets voor mij is, Hans. Dat met z'n allen op een matje liggen... Nah...
Ik heb niet zo'n moeite met de nachten. Ik hou eigenlijk wel heel erg van de stilte en de rust 's nachts.
Het is meer dat ik me tegenwoordig meteen zorgen maak over wat dat slechte slapen voor schade aan kan richten aan mijn lijf.
Ik denk dat ik teveel lees. Als je te weinig slaapt, heb je meer risico op kanker, als je overgewicht hebt, heb je meer risico op kanker, als je leeft... Misschien moeten ze eens stoppen met de mensen zoveel angst aanjagen. Dat zou voor iedereen een stuk gezonder zijn.
Luisteren naar je lichaam: niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd. Want, hoe weet je, na kanker, waar de grenzen liggen? Ik begrijp dat je daar snel overheen gaat zonder dat je dat in de gaten hebt. Als ik je verhaal lees, heb ik het gevoel dat je boos bent op en teleurgesteld in je lichaam omdat het niet doet wat je eigenlijk wilt, wat je vroeger gewend was en zo vanzelfsprekend leek. Het is telkens weer aftasten wat wel en niet kan, zonder te spiegelen aan 'voorheen'. Het kan zijn dat je iets wil bewijzen aan jezelf zonder dat je je daar bewust van ben. Dat snap ik wel. Maar ik herken me er niet in. Want mijn lichaam staat stil. Het wil niet bewegen, niet sporten, helemaal niets. De redenen dat het goed is voor mijn algehele herstel gaan het ene oor in en het andere uit. En ik snap dat niet van mezelf, want ik vond bewegen fijn voordat ik ziek werd. Maar nu word ik ronduit boos op mensen met hun goedbedoelde adviezen. Ik denk dat mijn lichaam even genoeg heeft van al die polonaise van de afgelopen twee jaar aan het lijf. Dat het gewoon ff niets wil. Ik ga ook niets forceren, het komt wanneer het komt. Zo gaat een ieder weer anders om met de naweeën van de kanker. Lastig...
Liefs, Ineke
Hoi Ineke,
Vanzelfsprekend is het nooit geweest.
Mijn lichaam heeft eigenlijk maar zelden gedaan wat ik wilde. Ik had als kind astma en eczeem, was overal allergisch voor en had het vaak benauwd. Daar kwam in mijn puberteit overgewicht bij doordat ik eetproblemen ontwikkelde.
Het is wel zo dat ik na mijn burn out voor het eerst trots op mijn lijf was. Ik deed het toch maar, al dat wandelen. Ook met een gewicht van meer dan 100 kilo. Het bewijs dat alles mogelijk was, ook als je dik bent. En toen kwam de kanker. Misschien wil ik inderdaad iets bewijzen. Voor mezelf, voor de buitenwereld. Dat laatste misschien nog wel meer dan het eerste. Ik voel me er niet meer bijhoren. Ik kan niet meer mee. En ik blijf mezelf daar (onbewust) toch de schuld van geven. Had ik maar.. Als ik maar.. Allemaal geen helpende gedachten.
Ik denk dat de boosheid en de teleurstelling kloppen. Over grenzen gaan is ook altijd een issue geweest. Niet voelen wat ik nodig had, weinig contact met mijn lichaam. Het is niet nieuw.
Ik ben bezig met een training om mijn hooggevoeligheid beter te leren begrijpen. Om beter te leren luisteren naar mijn lijf.
Ik vind het zo knap dat jij gewoon je lijf volgt en doet wat jij voelt dat goed voor je is.
Het is ook veel geweest, hè. We moesten onlangs bij de revalidatie een balans opmaken van onze draaglast en draagkracht. Ik schrok ervan hoe vol mijn rugzak eigenlijk zit. Zo confronterend.
Liefs, Bianca
Lieve Bianca,
Het enthousiasme en de teleurstelling is in je verhaal te lezen. Je wilt zo graag vooruit en helaas word je telkens teruggefloten door je lichaam en dan heb je zowel lichamelijk als geestelijk pijn. Je begon vol goede moed aan de revalidatie en super dat je een weekend alleen op pad gaat zeg. Knap van je. Jammer dat de lol er door de vermoeidheid er soms weer vanaf was. Maar geniet van wat je wel allemaal hebt gedaan dat weekend! Heel veel beterschap. Hopelijk helpt de antibiotica snel en krijg je je energie weer wat terug en is die nare pijn snel verdwenen!
Vergeet niet dat je een topper bent en ga geen redenen zoeken waarom alles gebeurt en jezelf zeker geen verwijten maken.
Liefs Carla xx
Klinkt als een heerlijk weekendje weg met een paar leerpuntjes voor de volgende keer. Ik herken het wel, ik ben ook een adrenalinejunk. Na een burn-out veel geleerd, wat ik na kanker kon toepassen. Maar het blijft een valkuil, doorgaan tot zwaar in het rood en dan een paar dagen misselijk, draaierig met een grijze wolk in mijn hoofd en lood in mijn lijf de prijs betalen. De pest is, soms voel ik het niet, dan voelt het gewoon lekker, yeah, ik kan alles aan! Nu anticipeer ik al veel meer, maar soms vind ik voluit gaan belangrijker dan de prijs die ik later betaal. Dan denk ik, nou ja, het herstelt wel weer. Als ik helemaal doordraai neem ik een oxazepam in de loop van de avond, dat vind ik fijner dan de tema.
Ik geloof niet dat roofbouw plegen leidt tot kanker, ik geloof dat pech een veel grotere factor is. Ik geloof ook niet dat jouw adrenalineweekend roofbouw is. Je hebt je grenzen verkend, bent er overheen gegaan en gaat daar nu weer van herstellen. Een ervaring rijker, volgende keer doe je het anders. En als je een volgende keer ervaart hoe het is als je wat beter doseert, je plannen minder ambiteus of wat sneller bijstelt, dan wordt het de keer daar op makkelijker. Maar vooral blijf dingen doen, dat is de enige manier om te leren doseren.
Sterkte (ook met dat plasje, dat is wel erg vervelend!)
Miranda XX
Hoi Miranda,
Ja, daar zit ook weer wat in, hè. Ik keek ook zo verschrikkelijk uit naar dat weekendje alleen. Toen ik nog lange afstanden kon wandelen, deed ik dit wel vaker. Goed excuus om even alleen te zijn en de dingen te doen die IK leuk vond zonder rekening te hoeven houden met mijn gezinnetje. Ik heb het ook echt nodig om af en toe even uit de band te kunnen springen. Ik denk dat mijn verwachtingen te hoog waren, dat is ook wel typisch iets voor mij en dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Het was ook best spannend en confronterend want waar ik nu fietste, ging ik vroeger lopen. Dus daar zat al een flinke lading achter.
Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die het gewoon echt niet voelt als ze over grenzen gaat. En daar dan achteraf de tol voor betaalt. Ik ben ook niet iemand die vlak moet gaan leven hoor, dat werkt ook niet voor mij. Dan ga ik toch dingen zoeken.
Dankjewel voor je reactie!
Liefs, Bianca