Wake-up call

Daar zat ik dan vanmorgen tijdens de eerste vergadering van het schooljaar. Na een jaar afwezig te zijn geweest voelde het toch weer heel snel vertrouwd. 

Na afloop praatte ik even na met één van mijn collega's. 

"Kun je het feit dat je kanker hebt gehad nu eigenlijk zien als een wake-up call?", vroeg mijn collega. "Je hoort wel eens dat mensen dat zeggen, hé, dat ze een soort van wakker worden en dingen helemaal anders gaan doen, gezonder gaan eten, het leven meer gaan waarderen"

Ik heb deze vraag vaker gehad en ook door mijn hoofd spookt deze vraag regelmatig. Zin geven aan het feit dat je kanker had. Mensen die op televisie vertellen dat de kanker hun leven beter of mooier heeft gemaakt, dat ze deze ervaring, ondanks alle ellende, niet hadden willen missen. Kanker als soort van rebirth. Vanaf nu ga ik mijn hele leven omgooien, meer waarderen, meer genieten. Gezonder eten, gezonder leven, meer bewegen. Dag oude ik, welkom nieuwe ik. Wat ben ik dankbaar dat ik kanker kreeg...

"Nee", was mijn antwoord. En toen kwamen de tranen.

Ik heb dit namelijk wel heel erg gehad na mijn burn out, in 2017. Ik ging gezonder eten, ik viel 23 kilo af, ik ontdekte het wandelen, ik nam meer tijd voor mezelf. Ja, die burn out zorgde er wel voor dat ik dingen anders ging doen, mezelf vaker op één zette. Ik leerde ook dat ik tot veel meer in staat was dan ik zelf dacht, dat ik een doorzetter was, dat ik wel degelijk lef had. 

Wat ik wel heb, op goede dagen, is de gedachte: Kom maar op en ik doe het toch maar mooi! Maar even zo vaak is daar de twijfel: Hoe gaat dit verder? Kan ik ooit weer wat ik kon? Moet ik leren leven met chronische pijn? Kan ik dat wel? Wat als het terugkomt? 

Waar ik 'vroeger' met iedereen meeleefde, is mijn begrip nu soms ver te zoeken. Schijnt te maken te hebben met het niet meer of minder aanmaken van oestrogeen, heb ik ergens gelezen. Of dit echt zo is, ik heb geen idee.Maar het klinkt wel als een goed excuus. Ik denk sneller: Ja, en? Ik merk dat vooral als mensen klagen over wat hun allemaal is ontnomen, nu met de coronacrisis. Gezonde mensen die vinden dat ze 'het recht hebben' op vakantie in het buitenland, gezonde mensen die klagen over dat hun 'vrijheid' ontnomen is, dat de overheid hun leven bepaalt, dat ze zelf wel uitmaken hoe en wat. Natuurlijk is het erg als je je ouders niet mag zien (dat vind ik dan weer wel erg), of als je je baan kwijtraakt (iets minder begrip). Maar als jij en iedereen om je heen verder gezond blijft, wat heb je dan te klagen? Ja, het is niet leuk. Maar wie heeft gezegd dat het leven alleen maar leuk is?

Is dit dan misschien die wake-up call waar mijn collega het over had? 

Dat je dingen meer in perspectief gaat zien? Dat je je beseft dat het leven niet oneindig is? Dat we zo ontzettend veel voor vanzelfsprekend aannemen? Dat 'waar een wil is, is een weg' net zo'n dooddoener is als 'alles kan, als je maar je best doet?' 

Is kanker krijgen misschien vooral een les in nederigheid? 

 

 

 

 



 

7 reacties

Hoi Bianca,

Ik zou het bijna zelf geschreven kunnen hebben!!

Mensen kunnen soms zulke stomme en domme en achterlijke en onnadenkende

vragen stellen, daarom alleen ben ik al blij dat ik nooit meer buiten kom!!

Ik word er een soort van agressief van bij dat soort mensen en zeker ook

die idioten die zo klagen dat ze zo vreselijk beperkt zijn met die corona.

Weet je wat voor die mensen de grote beperkingen zijn ???

Ze kunnen niet meer zuipen in de kroeg...

Ze kunnen niet meer stiekem naar hartenlust vreemdgaan...

Sommige komen er achter dat hun partner eigenlijk een mislukkeling is...

Sommige komen er ook achter dat zelf voor je kinderen zorgen vermoeiend is..

En ga zo nog maar een tijdje door.

Kotsen moet ik van die mensen, maar gelukkig kom ik ze [ bijna] niet tegen.

En gelukkig ook voor hun, want ik ga SLAAN !!  hahaha

Groetjes  Hans

---

Laatst bewerkt: 21/08/2020 - 12:08

Ik ga er maar van uit dat je collega het goed bedoelde, in de zin van "heeft dit de kijk op je leven veranderd" maar wake-up call is echt tenenkrommend.  Jazeker, de rest van mijn leven bracht ik door in een slaapstand en ik had echt kanker nodig om me daaruit te halen. 

Gek he, dat we stoer en opgewekt door het leven gaan (of doen alsof), en opeens zegt iemand iets en Baf, de Tranen. Als het bij mij gebeurt, zie ik toch vaak een wake-up call bij mijn gesprekspartner(s). Jouw collega heeft wellicht ook zo'n moment nu. 

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 21/08/2020 - 18:50

Zo herkenbaar, ik denk ook vaak, oh moet ik nu alles uit het leven halen maar vaak doet mijn lichaam zoveel pijn of ben ik zo onzeker dat die rotziekte terug is dat ik liever lekker thuis ben met mijn man en zoons... 
 

Het leven meer waarderen?? Ik vond mijn leven heel erg leuk voor de kanker en ik hoop ooit weer die Sabrina te kunnen zijn maar zo als ik me nu voel ben ik bang dat die voor altijd ver weg zal zijn... 

Ik zeg altijd; mensen weten niet hoe het voor ons voelt en gelukkig maar voor ze... Neemt niet weg dat die goedbedoelde vragen soms heel dom en irritant kunnen overkomen. 
 

Lieve groetjes Sabrina

Laatst bewerkt: 22/08/2020 - 08:02

Ja, ik denk dat het een les in nederigheid is. Ik herken me in ieder geval niet in de verhalen van het leven omgooien, wees iedere dag gelukkig en haal eruit wat erin zit. Wat ik geleerd heb het afgelopen jaar is dat ik niet zo bang hoef te zijn op voorhand voor gebeurtenissen waarvan ik de uitkomst toch niet weet. Dat maakt dat ik nu meer durf en dingen gemakkelijker aanga. Dat is een positief effect wat deze vreselijke periode voortgebracht heeft. Maar een wake-up call is het zeker niet. 

Laatst bewerkt: 22/08/2020 - 12:01