Beeld stoornis bij heupprothesen
Storing door heupprothese(n).
- Bij een heupprothese zijn vooral de diffusie-beelden verstoord. Omdat die wat zeggen over celdichtheid en agressiviteit van een eventuele kanker, is vaak bij een heupprothese de nauwkeurigheid van de MRI beperkt.
- De beeldverstoring treedt minder op bij de T2-gewogen (anatomische) beelden. Deze beelden zeggen wat over de structuur van de prostaat en of er extra-xcapsulaire uitbreiding is. Meestal is hier wel wat over te zeggen.
- De contrastopnamen hebben het minst last van heupprothesen. Bij heupprothesen kunnen deze opnamen dus niet ontbreken.
Met een 1.5T-scanner zijn de storingen veroorzaakt door een heupprothese minder. Ook kan je speciale opnamen (sequenties) maken, die minder last hebben van metaal.
Bij voorkeur moet je dus met heupprothesen beelden maken met een 1.5T-scanner met speciale opnamen en moeten er opnamen tijdens contrastinjectie gemaakt worden.
Hartelijke groet,
Jelle Barentsz
2 reacties
Uhh... weet iedereen wat diffusie beelden zijn?
Lieve groet,
Hebe
Diffusiebeelden zijn beelden opgenomen met een MRI-scanner, die de laten zien hoe dicht de cellen op elkaar zitten. Het beeld wordt namelijk gevormd op basis van de snelheid van de watermoleculen tussen de cellen in. Zitten de cellen dicht op elkaar (bijvoorbeeld agressieve kanker) dan is die laag (zwart op diffusiebeelden), zitten de cellen wijd uit elkaar (normaal prostaatweefsel of ontsteking) dan is die hoog (wit op het beeld).
De diffusiebeelden laten dus zien of er agressieve kanker aanwezig is en vormt een essentieel deel van de prostaat-MRI.
Naast diffusiebeelden worden T2-gewogen beelden gemaakt die de structuur van weefsel laat zien. Op die manier krijg je een landkaart van het lichaam (en de prostaat).
Tenslotte kan je contrastvloeistof geven en beelden maken. Je ziet dan de contrastmiddelopname (= doorbloeding) van het weefsel. Bij ontsteking en kanker zijn die afwijkend