PI-RADS voor beoordeling prostaat-MRI
Om de beoordeling van prostaat-MRI te standaardiseren heb ik in 2012 de PI-RADS geïntroduceerd. Deze is binnen 10 jaar wereldstandaard geworden.
Dit is een 5-puntsschaal die op grond van de MRI-beelden de waarschijnlijkheid aangeeft voor de aanwezigheid van 'significante'* prostaatkanker".
PI-RADS 1 : vrij zeker geen significante prostaatkanker
PI-RADS 2: waarschijnlijk geen significante prostaatkanker
PI-RADS 3: onzeker beeld
PI-RADS 4: mogelijk significante prostaatkanker
PI-RADS 5: vrij zeker significante prostaatkanker
* Een 'significante' prostaatkanker is een kanker, die er wel zeker toe doet, en die behandeld moet worden. Daar ga je aan, en niet alleen mee dood!.
3 reacties
Is er een relatie tussen deze standaarden en de mate van overleving? Of kan je dat niet zo stellen? Kan bijvoorbeeld bij PI-RADS 5 de ziekte chronisch worden?
Beste Catalina,
Dat is een goede vraag. Uiteraard hangt veel ook af van de agressie van de kanker, die na de weefselprik wordt bepaald en de kwaliteit van de therapie. Maar ik heb een artikel gevonden [R Kim et al, doi: 10.3348/kjr.2018.0613] waar de voorspellende waarde van PI-RADS wordt onderzocht.
Maar er is een correlatie tussen de hogere PI-RADS scores (3 en hoger) en slechtere overleving en kans op terugkeer van de ziekte na prostaatverwijdering.
Dit zijn de uitkomsten;
Tijdens een follow-up van 9 jaar trad biochemisch recidief op bij 40% van de patiënten en ziekteprogressie bij 33%. In alle groepen waren de 10-jaars biochemische recidiefvrije overleving en 10-jaars progressievrije overleving significant lager voor PI-RADS scores ≥ 3, ≥ 4 en 5 dan voor respectievelijk score < 3, < 4 en < 5 (p <0,05). In multivariate analyse waren PI-RADS score ≥ 3 en score 5 significante onafhankelijke risicomarkers voor biochemisch recidief (hazard ratio [HR] = 5,58, p = 0,018; HR = 1,75, p = 0,033) en ziekteprogressie (HR = 3,99, p = 0,047; HR = 2,31, p = 0,040).
Concluderend tonen deze resultaten aan dat het gebruik van PI-RADS scoring op preoperatieve mpMRI kan helpen bij het voorspellen van biochemische recidiefvrije overleving en progressievrije overleving na radicale prostatectomie bij patiënten met PCa. Deze resultaten moeten echter verdere gevalideerd worden met prospectieve met meer patiënten.
Ik heb een figuur van de overlevingscurven bijgesloten.
Dank u voor de uitleg en samenvatting.