Waarom eerst een MRI en dan een bioptie (weefselprik)?

Geachte lezer,

Bij een verdenking van prostaatkanker, meestal gebaseerd op een verhoogd PSA-niveau, werd voorheen direct een biopt uitgevoerd.

Echter, bij een derde van de mannen wordt de verhoging van PSA veroorzaakt door een goedaardige ontsteking, en bij een derde is er sprake van een goedaardige vergroting. Dit beide kan worden waargenomen op een MRI-scan. Bij deze mannen is een biopt dus niet noodzakelijk. Met behulp van een MRI-scan kan in twee derde van de gevallen een onnodige bioptie worden voorkomen.

Een bioptie in het verleden was niet gericht, maar met een MRI-scan kan specifiek op de afwijking worden gefocust. Hierdoor worden meer "slechte" kankers ontdekt die behandeling vereisen, terwijl er juist minder "onschuldige" kankers worden gevonden die geen behandeling nodig hebben.

Op basis van uitgebreid wetenschappelijk bewijs zijn de Nederlandse, Europese en Amerikaanse richtlijnen voor prostaatkanker aangepast. "Elke man met een verdenking van prostaatkanker moet eerst een MRI-scan ondergaan. Dit is effectiever en bespaart aanzienlijke kosten in de zorg."

Samenvattend kan gesteld worden dat dankzij MRI-scans bij 60% van de mannen minder biopten worden uitgevoerd, waardoor meer "slechte" kankers worden ontdekt en minder "onschuldige" kankers worden gediagnosticeerd.

Met vriendelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz.

4 reacties

Hallo Heer Barentsz,

Een MRI prostaat was voor mij na bijna 2 jaar onderzoek een doorbraak.

Mijn PSA is altijd laag geweest (max 0.75). Daarom aanvankelijk geen verdenking op prostaatkanker.

Maar na de MRI (PI-RADS score 5) gingen alle alarmbellen af. Biopten tonen agressieve tumor aan Gleason 5+5. Tumor T3a.

 Na RALP + lymfeklier verwijdering niet-schone snijvlakken. En vrij snel erna uitzaaiing naar lymfeklieren.

Nu dossier overgedragen aan RadboudUMC.

Hoe mooi zou het zijn als niet alleen een hoge PSA leigend zou zijn.

Mijn lage PSA heeft heeft lange tijd de diagnose op het verkeerde been gezet.

Diverse keren cystoscopie, cytologie, CT. Pas na de MRI kwam de waarheid boven: agressieve prostaatkanker.

Hoe krijgen we de MRI eerder ingebed in de standaard protocollen die voor de niet-academische ziekenhuizen standaard zijn

 

Laatst bewerkt: 10/02/2024 - 22:42

Geachte Heer,

Wat een ontzettend naar verhaal.

Laat me u uitleggen waarom we pas een MRI doen bij een PSA-waarde van 3 of hoger. Dat doen we simpelweg omdat we niet genoeg MRI-capaciteit hebben en het erg duur zou zijn. Bij een lage PSA vinden we maar zelden significante kanker bij mannen. Dus, om weinig te vinden, zouden we veel MRI's moeten doen. Daarom is besloten om alleen bij mannen met een PSA van 3 of hoger een MRI te doen. Op die manier blijft de kosten-effectiviteit voor de zorg nog acceptabel.

Maar dat betekent wel dat we bij sommige mannen de kanker pas laat ontdekken. Voor die mannen is mijn uitleg hierboven natuurlijk niet bevredigend. Want u bent nu juist die man die het slachtoffer is van deze keuze.

Als het aan mij lag, zou ik graag zien dat er in Nederland voldoende kwalitatief goede, snelle en betaalbare MRI's beschikbaar zijn die als screening voor alle mannen kunnen worden gebruikt. Maar op dit moment heb ik al genoeg uitdagingen om ervoor te zorgen dat we beginnen met PSA-screening gevolgd door een MRI.

Ik wens u veel kracht en steun toe tijdens uw ziekteproces.

Hartelijke groet, 

Prof. Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 12/02/2024 - 09:34

Beste heer Barentsz,

Hartelijk dank voor uw heldere en ook begrijpelijke uitleg en ja kosten zijn zeker relevant in de zorg. Anders wordt het onbetaalbaar.

In mijn geval werd ik verwezen naar urologie door de huisarts vanwege bloed in mijn urine. En daarbij de toevoeging van mijn vader die prostaatkanker heeft gehad toen hij begin 60 was.

Misschien komt er ooit een andere techniek die veel goedkoper is dan MRI zoals bloed of urine onderzoek die juist de hoog risico Gleason scores eenvoudig kan ontdekken. 

Respect voor uw voortdurende bevlogenheid!

Hartelijke groet

 

Laatst bewerkt: 13/02/2024 - 19:30

Dank u voor uw suggestie. De 'nieuwe' techniek voor screening is in mijn ogen een snelle  en daardoor goedkope prostaat-MRI zonder contrastvloeistof, die slechts 10 minuten duurt. 

Over erfelijkheid: 

Een indicatie -ongeacht PSA-waarde voor een MRI- is ook 'erfelijke prostaatkanker'.

Er is mogelijk sprake van 'erfelijke aanleg voor prostaatkanker' als:

  • 3 of meer familieleden prostaatkanker hebben.
  • er in de familie 2 of meer mannen zijn die prostaatkanker kregen voor hun 55e. Het gaat alleen om eerstegraads of tweedegraads familieleden. Dat zijn vader, zoon of broer en opa of kleinzoon.
  • er borstkanker of eierstokkanker voorkomt bij familieleden onder de 50 jaar.
  • jijzelf of een familielid een mutatie in het BRCA2-gen hebt.

Bron: https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/erfelijkhei…

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 10:25