Het 1e gesprek:
Donderdag, 22-03-2012
Ik heb er nog eens goed over nagedacht en meld me vandaag voor 100% beter. Eigenlijk wilde ik me a.s. dinsdag volledig hersteld melden maar vandaag lijkt me beter. Kunnen we dat meteen meenemen in het gesprek vanmiddag. Ik voel nu wel wat genoegdoening. Zo zie je maar, soms zitten er ook leuke kanten aan het ziek zijn. Maar wat nog veel belangrijker is, is het volgende. Als ik 4 weken 100% hersteld blijf en ik word wel opnieuw ziek dan gaat het nieuwe ziekte termijn van 2 jaar weer opnieuw in. Voor mij een stukje zekerheid voor de toekomst. Hoe de reactie elders is kan ik wel raden.
Vandaag is voor mij een wel hele belangrijke dag. Als ik wakker word malen er meteen weer allerlei gebeurtenissen over het werk door mijn hoofd. Nu moet ik me weer gaan verdedigen en vechten voor mijn baan. Ik zit te trillen en moet bijna huilen. Zo kan ik toch niet het gesprek ingaan vanmiddag, dat wordt helemaal niks. Leo en ik hebben gisteravond uitgebreid gesproken over hoe ik me het beste kan opstellen tijdens het gesprek. Ook van mijn case manager heb ik wat tips gekregen. Ze hebben allebei gelijk en zo wil ik het ook doen. Maar ja, dan moet ik dat nog wel kunnen.
Voor een operatie krijg je in het AVL ziekenhuis altijd eerst een tabletje oxazepam. Ik heb uit het ziekenhuis een keer wat tabletjes meegekregen maar die heb ik nog nooit gebruikt. Ik denk dat nu het moment is dat ik zo’n tabletje nodig heb. Ik neem er één in en stop een 2e als reserve in mijn tas.
Mijn collega’s in Alkmaar zijn vandaag extra lief voor mij. Een schouderklopje, een knuffel en ik word zelfs achter mijn bureau vandaan getrokken om koffie te komen drinken. Het pilletje doet zijn werk en ik kom de ochtend rustig door. Leo wil niet dat ik met het openbaar vervoer vanaf de locatie in Alkmaar naar de locatie in Purmerend ga en komt mij op tijd ophalen met de auto.
Op dit tijdstip ben ik om op de locatie te komen met het openbaar vervoer één uur en drie kwartier onderweg en terug ook weer in omgekeerde volgorde. Lang leve het openbaar vervoer:
1. Lopen naar de bushalte Alkmaar(6 minuten)
2. Stadsbus 2 naar het station Alkmaar
3. Lopen naar het treinperron (4 minuten)
4. Intercity naar Amsterdam centraal
5. Lopen naar bushalte CS (7 minuten)
6. Bus 304 naar Purmerend
7. Lopen naar de werklocatie
We komen gelijk met mijn case manager aan en staan nog even in het zonnetje voordat we naar binnen gaan. Leo haalt een kopje koffie in het restaurant, hij mag niet mee en gaat buiten zitten wachten tot het gesprek achter de rug is. Er is een uur ingepland.
We worden verwacht in het kantoor van mijn leidinggevende nummer 6, tevens directeur. We lopen door de gouden gang. Deze gang wordt zo genoemd omdat alle bobo’s hun kantoor hier hebben en omdat het voor de gewone medewerkers een stap is om hier te komen. Gelukkig voel ik dat niet zo. Komt vast door alle negatieve ervaringen waardoor ik eerder op deze mensen neer- dan opkijk. We wachten netjes op de gang totdat we geroepen worden.
De deur gaat open en we mogen binnenkomen. Na het handen schudden wordt er een kopje koffie gehaald en het gesprek kan beginnen. De volgende personen zijn aanwezig:
- Leidinggevende nummer 6, tevens directeur A.O.K.
- Leidinggevende nummer 7, tevens hoofd afdeling kwaliteit
- HRM adviseur
- Ex Case manager
- Marga, salarisadministrateur WH vervallen
Nr. 6 opent het gesprek met de mededeling dat we bij elkaar zitten om mijn werkzaamheden en aansluitend de duurzaamheid van mijn herstel te bespreken. De toon is gezet en dan niet in positieve zin. Ik luister zeg ik. Vrijwel direct begint nr. 6 mij te verwijten dat ik met de bedrijfsarts afgesproken heb om mij precies op 29 april a.s. hersteld te gaan melden. Precies op de dag dat ik 2 jaar ziek ben. Vreemd, maar ik houd keurig mijn mond, geef geen reactie en luister naar wat hij verder te zeggen heeft. Het is moeilijk praten als je geen respons krijgt.
Ik wil dat alles voor 1 mei a.s. geregeld is. Er zal een TFO (Taak Funktie Omschrijving) gemaakt moeten worden. De HRM adviseur zegt dat er wel een TFO is. Oh ja? Zeg ik. Waarom heb ik die dan niet? Nou, die TFO is algemeen en voor jou moet er één speciaal op maat geschreven worden. Je krijgt tenslotte ook nog salarisgarantie. Ja, natuurlijk zeg ik er bot bovenop, dat zou helemaal mooi worden. Je functienaam wordt administratief medewerker kwaliteit voor 24 uur in de week en 8 uur per week ben je receptiemedewerker. Maar ik heb een contract voor 34 uur per week en dit zijn samen 32 uren. Er was enige verbazing over mijn werkdagen van 8,5 uur maar dit terzijde.
Mijn mond valt open. Receptie medewerker? Weet het hoofd facilitaire dienst dit wel? Ik kan me nog herinneren dat ze mij wel wilde inzetten maar dat zij niet de kosten van mij van haar budget af wilde. Ach, dat maakt nu niet meer uit want de kosten komen tegenwoordig uit een ander potje. Wat grappig, komt zomaar mijn leidinggevende nr. 2, manager FEZ weer eens om de hoek kijken.
Nr. 6 gaat verder met een uiteenzetting van de werkzaamheden en de locatie waar deze werkzaamheden moeten plaatsvinden. Ik reageer door te stellen dat een reistijd van 2 x 1 3/4 uur dus totaal 3,5 uur reizen per dag niet reëel is in mijn situatie. Om mijn woorden kracht bij te zetten laat ik het uitgeprinte reisadvies zien. De HRM adviseur bevestigt mijn woorden omdat ze hier zelf ook al naar gekeken had.
Ik vind dat jullie zeker in mijn situatie niet van mij kunnen verwachten dat ik zo'n lange reistijd naast mijn werkdag van 8,5 uur op me moet nemen. Mede omdat er in dit digitale tijdperk makkelijk op een andere locatie gewerkt kan worden. De telefoon is geduldig en ook via de pc is er prima te communiceren. Nr.6 geeft het woord aan nr.7 die mij moet overtuigen van het feit dat het veel beter is om samen met collega’s op dezelfde locatie te zitten. Voor jouw functie is veel overleg nodig met collega’s. Nogmaals zeg ik dat ik dit geen reëel voorstel vind.
De HRM medewerkster stelt dat de reistijd wel meevalt. Je reist nu toch ook al 20 minuten. Hè? Ik ben met 10 minuten op mijn werk hoor. Niet waar, je hebt dit zelf gezegd in een eerder gesprek. Klopt dat was in 2007 maar inmiddels is het wegennet verbeterd. Ik ben niet langer dan 10 minuten onderweg. Mijn case manager bevestigt dit gelukkig. Ik vraag hoe het zit met de werkzaamheden die ik nu in Alkmaar voor de Arbo coördinator doe. Het registreren, de inname en uitgave van de transfer hulpmiddelen moet toch echt op locatie gebeuren. Deze registratie moet mettertijd locatiebreed gaan plaatsvinden.
Als je het eens bent met gedeeltelijk herstel dan kunnen er afspraken gemaakt worden over je werkzaamheden maar als je erbij blijft dat je 100% hersteld gemeld moet worden dan kan dat niet omdat je niet duurzaam arbeidsgeschikt ben. Waarom snap ik deze stelling niet?
Mijn case manager vraagt of er misschien nog ruimte zit in de verdeling van de werkzaamheden tussen locatie Purmerend en Alkmaar. Hier gaat nr. 6 niet op in. Hij reageert met een volgens hem goed voorstel. Omdat mijn vorige collega’s uit Alkmaar dit ook gehad hebben wil hij mij uit coulance 2 jaar reizen in diensttijd aanbieden. Ook het sociaal plan voorziet hierin.
Bovendien heb je destijds een brief ondertekend waarin staat dat het niet met zekerheid te stellen is dat je werkplek Alkmaar blijft. Ik stel dat er ten eerste geen sociaal plan meer is. In de periode dat dit sociaal plan geldig was en ik mijn functie opeiste zei men dat het sociaal plan niet voor mij gold omdat ik ziek was. Waarom nu dan wel weer terug vallen op dat oude verlopen sociaal plan uit 2007? Ten tweede vind ik niet dat je nu (2012) nog kan terugvallen op een brief uit 2008 terwijl daar nooit naar gehandeld is.
De HRM adviseur vraagt waarom dan niet. Ik leg ten overvloede kort en bondig uit dat ik tijdens de fusie uit mijn functie ben gezet terwijl ik volgens het sociaal plan wel een werkplek als salarisadministrateur kon opeisen. Omdat ik ziek was wilde leidinggevende nr. 2, manager FEZ mij niet plaatsen op zijn afdeling, zelfs niet in een andere functie op de salarisadministratie. Ja, ik kon terugvallen naar een veel lagere functie op de crediteurenadministratie. Zo ben ik 20 jaar terug begonnen en zag dat niet zitten.
Er was geen ander werk voor mij werd er steeds opnieuw gezegd. Omdat ik wilde re-integreren ben ik op het planbureau in Alkmaar terecht gekomen. Daar konden ze wel een helpende hand gebruiken. Via de toenmalige directrice hoorde ik dat er best wel werk voor mij was en dat er zelfs een vacature was als kwaliteitsmedewerker. Ik ben direct naar de leidinggevende gestapt en binnen 2 dagen was het rond en kon ik beginnen bij het bureau kwaliteit in Alkmaar. Dit is nooit de bedoeling van mijn werkgever geweest maar men kon er niets tegen doen. De beloofde aanvulling op mijn contract die ik zou krijgen als ik de brief ondertekende heb ik echter nooit ontvangen.
De bedoelde brief van de ad interim manager heb ik in die periode onder druk getekend en dat was het domste wat ik ooit gedaan heb. Nou dom, zeg nr. 6. Ja heel dom en ik heb er behoorlijk spijt van. De HRM adviseur stelt direct dat ik daar nu niet meer op terug kan komen. Dat doe ik ook niet natuurlijk.
Ik vraag om een voorstel op papier te zetten zodat ik het thuis rustig na kan lezen en met mijn man kan bespreken maar daar krijg ik geen reactie op. Nr. 7 zou notuleren en maakt wel aantekeningen van deze vraag. We stellen dat we afhankelijk van de inhoud van het takenpakket een besluit gaan nemen over de verdeling van de werkzaamheden in Alkmaar/Purmerend.
Dan gaan we over op mijn re-integratie. De HRM adviseur krijgt het woord. Ik moet er goed rekening mee houden dat ik de werkgever al heel veel geld gekost heb. Vanaf 2007 ben je heel veel ziek geweest. Dat klopt maar ik heb tussentijds altijd zo veel mogelijk gewerkt, dat zijn ze je vergeten te vertellen (geen reactie). Nou in ieder geval heb ik eens zitten rekenen en ik zal je vertellen wat je tot nu toe gekost hebt. Dat hoef je niet te doen want ik ben salarisadministrateur. Ik weet donders goed hoeveel ik gekost heb.
De HRM adviseur stelt dat ze het (in deze slechte tijd waarin juist op de zorg zoveel gekort wordt) kwalijk vind dat ik de stichting al zoveel geld heb gekost. Zij kunnen er tenslotte niets aan doen dat jij ziek bent. Tja, het zij zo, dat is nu eenmaal het risico van ondernemen. Bovendien wordt er gewerkt met mensen en mensen kunnen wel eens ziek worden. Maar ik weet nog wel een paar potjes waar wel wat af kan hoor. Ik moet namelijk ook eten.
Ik vraag waarom we eigenlijk deze discussie voeren? Die vraag begrijpt de HRM dame niet. Nou, deze discussie is allang uitgevochten op een heel ander niveau hoor, daar is de wet en het CAO uit ontstaan. Hier wordt niet op gereageerd en handig komt het gesprek weer op mijn herhaaldelijke verzuim.
Na veel getouwtrek geven nr. 6 en de HRM adviseur eindelijk toe dat ik nog voor een klein gedeelte als ziek sta geregistreerd omdat het een financieel vangnet is. Als je weer opnieuw ziek wordt dan neemt het UWV de salarisbetaling over. Als we je niet ziek laten staan dan gaat er weer een periode van 2 jaar loondoorbetaling in. Je snapt toch wel dat dat echt niet kan? Voor jou zitten er geen nadelen aan.
Jou ontslaan? Natuurlijk niet, dat doen we echt niet hoor. Trouwens we zullen echt geen ontslagvergunning van het UWV krijgen als zij horen dat je zoveel werkt. Dat pikt het UWV niet. Het is puur een financieel plaatje zodat we niet weer al die kosten moeten dragen.
Nou, ik ben 100% hersteld, werk dat ook en bovendien betekent het volledige herstel heel erg veel voor mij. Punt! Ik stel voor om dan maar een deskundigen oordeel bij het UWV aan te vragen. Nou, als jij daar gaat zeggen dat je 100% werkt dan weet ik wel wat het antwoord is. Nou, mooi toch? Wat de uitslag dan ook is, we zullen ons er allebei aan moeten houden. Ik dwing het min of meer af en uiteindelijk stemmen ze toe.
Op dit moment was ik even afgeleid en heb ik me laten overbluffen door het verhaal over de financiën en het feit dat het UWV geen ontslagvergunning zal verlenen als ik werk. Maar de HRM dame houdt haar mond over het feit wat er gebeurd als ik binnen het komende jaar wel weer opnieuw geopereerd moet of ziek zal worden.
Het is namelijk zo dat de ziekteperiode doorloopt zolang ik voor een deel ziek blijf staan. Omdat ik bij een volgende melding dan in het 2e ziektejaar zit zal ik direct op mijn salaris gekort worden en terugvallen op 70% salaris. Ook zal dan direct de WIA keuring eraan komen, gevolgd door eventueel ontslag. Wat nu geen nadeel voor jou? Als ik eenmaal afgeserveerd ben kom ik er nooit meer in.
Helaas, een reactie van HRM heb ik hierop dus niet. Dat hebben ze knap weten te omzeilen want dit was één van de belangrijkste punten voor mij. De HRM dame gaat nog even door met bluffen. Het is niet reëel om jou helemaal beter te melden want het verleden bewijst dat je veel meer risico hebt om opnieuw ziek te worden dan een ander. Oh ja? zeg ik. Is er dan iemand aan deze tafel die kan aantonen dat hij duurzaam arbeidsgeschikt is? Nee, die is er niet dus waarom zal ik dan vanaf nu niet duurzaam arbeidsgeschikt zijn. Misschien word ik weer ziek maar misschien ook wel niet. En als ik weer ziek word wanneer dan? Over een maand misschien, over een jaar, over 10 jaar? Zeg het maar. Jullie weten het blijkbaar dus vertel het me maar. Ik wil het heel graag weten zodat ik me er op voor kan bereiden.
Het verleden heeft uitgewezen dat er een grote kans is dat je weer ziek wordt en niet duurzaam hersteld bent. Oh, wacht even want als we het over duurzaamheid hebben weet ik er ook nog wel een: Stel dat jij (HRM) straks naar huis gaat en wordt aangereden? Dan ben je ziek. Stel dat jij (nr.7) straks een hartinfarct krijg? Dan ben je ziek. En jij (nr.6), ik hoop het niet maar stel dat jij vanavond een hersenbloeding krijgt? Dan ben jij ook ziek. Mijn casemanager maakt een grapje…….. en wat krijg ik? Jij krijgt niks antwoord ik want jij heb al wat en bent ziek genoeg.
Ik doe er nog een schepje bovenop. Nummer 6, als jij in mijn schoenen stond hoe zou jij dan reageren? Gelukkig sta ik niet in jou schoenen en hoef ik daar niet over na te denken. Oké, dan doen we het anders. Jouw vrouw heeft op dit moment ook kanker. Hoe zou je het vinden als zij zo behandeld wordt zoals jullie bij mij doen? Hier raak ik een gevoelige snaar en de tranen staan de beste man in de ogen. (Normaal zou ik zo’n gemene opmerking echt niet maken maar nu moet ik wel)
En dan nog wat, jullie mogen dan wel leidinggevende zijn maar jullie moeten je dood schamen om zo met mensen om te gaan zeg ik boos. Inderdaad ben ik meerdere keren ziek geweest maar ik ben telkens ook weer terug gekomen. Vanaf het moment dat ik weer opnieuw ziek geworden ben hebben jullie nog nooit aan mij gevraagd hoe het ermee is. Nou, zegt nr. 7, we hebben wel een kaart gestuurd. Één kaart? Toe maar! En dat als leidinggevende! Het is een grof schandaal.
Ook vanaf het moment dat ik ben gaan re-integreren heb ik geen enkele reactie van jullie gehad. Zal ik vertellen hoe jullie reactie had moeten zijn? Iets in de trant van: Goh Marga, wat fijn dat je er weer bent en wat knap van je dat je weer kunt werken. Welkom terug hoor! Zo hadden jullie moeten reageren!!! Geloof me maar dat het niet makkelijk is geweest hoor. Nummer 7 zit inmiddels met de vlekken in haar nek maar houd wijselijk haar mond. Nummer 6 biedt zijn welgemeende (denk ik) excuses aan.
Ik voel dat ik nu op het randje zit en niet verder moet gaan. Ik zeg meerdere keren dat ik vind dat we vooruit moeten denken en het verleden moeten laten rusten. Tegelijkertijd zeg ik dat ik dat erg moeilijk vind. Ik geef aan dat ik wel anders wil maar dat ik niet anders kan. Vanaf de fusie is er zoveel gebeurd. Ik weet dat we het verleden moeten laten rusten om een toekomst op te bouwen maar dan moet het beleid eerst maar eens laten zien wat ze waard zijn.
De emoties liepen best wel hoog op en waren bij mijn 2 leidinggevenden maar ook bij mij goed zichtbaar. Misschien is dat wel goed geweest om met elkaar op een normale manier verder te kunnen. Ook is het verhaal “Marga” hierdoor wat persoonlijker geworden. Nummer 6 zegt het knap van mij te vinden dat ik gezegd heb wat mij dwars zit. De delegatie zegt blij te zijn dat dat nu bespreekbaar geworden is.
Nummer 6 biedt nogmaals zijn excuses aan. Ook voor het feit dat hij het gesprek met een verkeerde toonzetting is begonnen. Ook zegt hij dat hij van te voren erg tegen het gesprek heeft opgezien. Ik accepteer zijn excuses natuurlijk. Redelijk ontspannen geven we elkaar allemaal een hand en ik heb het idee dat we allemaal weer samen door één deur kunnen. Alles bij elkaar heeft het gesprek wel 1,5 uur geduurd.
Vrijdag, 23-03-2012
Het gesprek is gisteren gelukkig goed verlopen. Ik was wel zenuwachtig maar dat waren zij nog meer denk ik. Het is inderdaad zo dat ze mij niet voor 100% hersteld willen melden. Ik heb een deskundigen oordeel van het UWV gevraagd om hen te laten beoordelen of ik voor een bepaald percentage nog ziek ben. Dat vonden ze niet zo’n goed idee. Ik heb ook gezegd dat ik het hele gesprek en zeker verschillende uitspraken die zijn gedaan op papier wil hebben.
Ik ben zo blij dat mijn case manager met mij mee was. Ze heeft weinig tot niets gezegd maar ze heeft wel alles aangehoord. We hadden van te voren goed mijn gedrag besproken en ik ben bijna het hele gesprek vriendelijk en beleefd gebleven. Echt knap van mijzelf want er was veel blabla om mij een schuldgevoel aan te praten en veel gedram over hoeveel geld ik wel niet kost voor de stichting.
En nu is mijn werkgever aan zet. Ik ben benieuwd wat er na dit gesprek gaat gebeuren. Ik was zo moe gisteravond dat ik het niet zag zitten om vandaag te werken. Het is mooi weer en er moet nog genoeg in de tuin gebeuren. Omdat ik toch SELF-SUPPORTING ben geef ik mezelf een dagje vrij. Ik mail het wel even door aan de receptie en servicedesk, aan mijn case manager en aan mijn collega’s van de afdeling opleidingen.
Mijn case manager mailt terug dat ik de snipperdag wel heb verdiend na die mega prestatie van gisteren. De stap om een punt achter het verleden te zetten is gezet. Op naar de toekomst en op naar het wegwerken van de losse eindjes, schrijft zij. Ze hoopt dat het verslag niet te lang op zich laat wachten maar heeft een paar concrete afspraken voor mij op papier gezet. Daarvoor mijn dank.
Ook zijn vandaag verschillende mensen nieuwsgierig naar het gesprek van gisteren en die doe ik natuurlijk uitgebreid verslag. Dan is het nu tijd voor wat ontspanning en de rest van de dag zit ik heerlijk met mijn handen in de prut.